Erken seçim belirsizliği arttıracak

Güncelleme Tarihi:

Erken seçim belirsizliği arttıracak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2015 01:08

ULUSLARARASI kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), erken seçime gidilmesi durumunda politik belirsizliğin yıl sonuna kadar yüksek kalacağını belirterek, “Bu da potansiyel büyümeye zarar verebilir ve iş yatırımlarının ertelenmesine yol açabilir” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

Kuruluş ayrıca, mali performası zayıflatan gelişmeler ve beklentilerden sapan borç dinamikleri olması durumunda not indiriminin düşünülebileceği uyarısında bulundu. S&P’den yapılan açıklamada, kuruluşun 7 Haziran seçimleri sonrasında olası hükümet formları ve bu formlara göre hükümet politikalarının Türkiye’nin kredi notuna etkilerine yönelik değerlendirmelerine yer verildi. Türkiye’de 7 Haziran’da gerçekleştirilen seçimlerin hiçbir partinin mutlak çoğunluk sağlayamadığı bir parlamentoyla sonuçlandığı anımsatılan açıklamada, “İdeolojik farklılıklar göz önüne alındığında MHP, CHP ve HDP arasında bir koalisyonu muhtemel görmüyoruz. Eğer AK Parti koalisyon oluşturamazsa, hükümeti kurması için ilk olarak CHP yetkilendirilecek. Eğer CHP de hükümeti kurmada başarısız olursa, erken seçim çağrısı gelebilir” ifadeleri kullanıldı.

Haberin Devamı

ENFLASYONU ETKİLER

S&P açıklamasında, not değerlendirmesi yapılan gelişen ülkeler arasında, Türkiye’nin cari açığı en kırılgan olan ülke konumunda bulunduğuna işaret edilerek, “Eğer hükümet 45 gün içerisinde oluşturulamazsa, bu yılın kasım ayında muhtemelen erken seçime gidilecek. Bu senaryoda, politik belirsizliğin yıl sonuna kadar yüksek kalmayı sürdüreceğini düşünüyoruz. Bu durum potansiyel büyümeye zarar verebilir ve iş yatırımlarının ertelenmesine yol açabilir” denildi. Seçimden bu yana TL’nin dolar karşısında yüzde 2.8 değer kaybettiğine vurgu yapılan açıklamada, TL’deki daha fazla oynaklığın tüketici güvenini ve enflasyonu olumsuz etkileyebileceği dile getirildi.

Dolarda FED iyimserliği

AMERİKAN Merkez Bankası’nın (FED) faiz artışı için haziran ayını pas geçmesi dün tüm dünya para birimlerinin dolara karşı değer kazanmasını sağladı. FED’in önceki akşamki kararından sonra Türkiye’de 2.73 liradan 2.71 lira seviyesinin altına inen dolar dün de 2.70 lira civarında işlem gördü. Dolar serbest piyasada günü 2.7090 liradan kapattı. Borsa İstanbul da FED’in iyimserliğinden nasibini aldı, güne yüzde 1.1 artışla başlayan BİST 100 yüzde 1.51 yükselişle günü 81 bin 932 puandan tamamladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!