Karpuz üreticisi "Ramazan"dan umutlu

Güncelleme Tarihi:

Karpuz üreticisi Ramazandan umutlu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2015 15:05

Türkiye'nin karpuz üretiminin yaklaşık yüzde 20'sinin karşılandığı Adana'da üreticiler, düşen fiyatların ramazanda artacağından umutlu.

Haberin Devamı

Tarımsal üretim alanları içinde öne çıkan Adana ve çevresinde turfanda ve açık olmak üzere yaklaşık 120 bin dönümde üretilen karpuzda yaklaşık bir ay önce turfanda karpuz hasadına başlandı. Hasat sırasında tarlada kilogramı 1,7 liraya kadar çıkan karpuzun fiyatı, 20-25 kuruşa kadar geriledi.

İlk hasadın yapıldığı, genelde denize yakın alanlarda üretilen ve "kum karpuzu" olarak adlandırılan ürünün piyasada azalmasının ardından "toprak karpuzu" diye bilinen turfanda yetiştirilen karpuz, kısa süre içinde piyasaya girecek. Bu karpuzun devamında Temmuz ayı başında turfanda olmayan "açık karpuzun" da piyasaya girecek olmasıyla tad ve aroma yönünden öne çıkan bu karpuzların yüksek fiyatla satılması bekleniyor.

Seyhan Ziraat Odası yönetim kurulu üyesi Cahit İncefikir, piyasaya her na kadar İran karpuzu girmiş olsa da yaklaşık bir ay önce kilogramı 1,7 liradan satılan karpuzun fiyatının zamanla düştüğünü belirtti.

Türkiye ve Adana'da rekoltede çok büyük farklılık olmamasına rağmen tüketimin azalması nedeniyle fiyatın düştüğünü ifade eden İncefikir, bunda, ülke genelinde hava sıcaklığının mevsim normalLeri altında seyretmesi, bazı diyetisyenlerin "meyve tüketmeyin" önerilerinin etkili olduğunu savundu.

İncefikir, tüketimin azalması kadar üreticilerin de plansızlığının, fiyatları olumsuz etkilediğini belirtti.

Turfanda karpuz üretiminin maliyetli olmasına rağmen açık karpuza göre daha fazla yapıldığına dikkati çeken İncefikir, "Üretici, otokontrol geliştirecek. Turfanda fidelerin satıldığı ve dikildiği sırada ne kadar çok olduğunu gözlemleyip, ona göre planlama geliştirecek. Sera karpuzu, çok daha yüksek maliyette olmasına rağmen arkadan gelecek açık karpuzdan daha fazla üretilmiş olabiliyor. Piyasa dengesini oturtmak zorundayız" diye konuştu.

Haberin Devamı

FİYATLARIN YÜKSELMESİ BEKLENTİSİ
İncefikir, karpuzun kilogramının 20-25 kuruştan satılmasının maliyeti karşılamaya yetmediğini vurguladı.

Üreticinin, zarar etmemek için ürününü tarlada beklettiğini, piyasaya sürmekten imtina ettiğini anlatan İncefikir, şunları söyledi:

"Büyük olasılıkla önümüzdeki günlerde karpuzun fiyatının çıkmasını bekliyoruz. Zaten yavaş yavaş da çıkmaya başladı. Sanıyorum 35-40 kuruşa doğru çıkar. Daha tatlı, aromalı ve rengi iyi olan toprak karpuzu, tüketimi artıracak. Toprak karpuzu piyasaya girince tüketici bunu daha çok tercih edecek. Ramazanda yeni ürün karpuzların fiyatının çıkacağını tahmin ediyoruz."

Üretici Cihangir Cihangiroğlu da turfanda karpuz üretimin maliyetinin yüksek olduğunu belirterek, "Tarlam hasadı, bir hafta önce de başlatabilirdim ancak karpuzun kilogramı 15 kuruştu. Hasada girmedim, bekledim. Şu anda fiyatı 25 kuruş civarlarında ancak önümüzdeki günlerde artacağını tahmin ediyorum" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!