'İş'ten kaçış

Güncelleme Tarihi:

İşten kaçış
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2015 01:19

1.7 milyon yoksul hanede çalışabilir durumdaki kişilere devlet iş bulmak için tüm kurumlarıyla çalışıyor. Sosyal yardım alan bu hanelerdekiler işe yönlendirilse bile çalışmaktan kaçınıyor. İŞKUR 7 bin 777 kişiye iş buldu ancak bunların sadece 1347’si işe başladı.

Haberin Devamı

SOSYAL yardımla geçinenlere iş bulma ve işe yerleştirme, kamu kurumlarının yeni zorlu görevi. Ancak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın hazırladığı rapor, bu sürecin istenildiği gibi hızlı ilerlemediğini gösteriyor. 17 Haziran’da görüşülecek taslak raporda yer alan verilere göre, sayısı 1.7 milyon olan yoksul hanelerde en az bir kişi çalışabilir durumda bulunuyor. Ama 2014-2015 döneminde bu yoksul haneler içinde sadece bin 347 kişi işe yerleştirilebildi. İşe yerleştirme için yardım alanlara getirilen teşviklerden yararlanan kişi sayısı da çok sınırlı kaldı. Yardım alarak yaşayan 6 bin 122 kişinin ise işe girmekten kaçındığı görüldü. Oysa yoksul hanelerdeki 7 bin 777 kişiye iş bulunmuştu.

UZMANLAR HAZIRLADI

Ulusal İstihdam Stratejisi kapsamında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı uzmanları tarafından “İstihdam Sosyal Koruma İlişkisinin Güçlendirilmesi Ekseni” raporu taslağında sadece rakamlar değil; kamunun bu konudaki çalışmaları ve fikir ayrılıkları da yer alıyor. Buna göre yakın zamanda yardım alanlar arasında çalışmak isteyenlerin sosyal yardımlaşma vakfı görevlilerince İŞKUR sistemine kaydedilmesine başlandı. Ayrıca vakıflardaki görevliler İŞKUR’a kayıtlı sosyal yardım yararlanıcılarına iş görüşmelerine gitmeleri halinde 40 ila 100 TL arasında, işe girmeleri ve çalışmaya devam etmeleri halinde ise brüt asgari ücretin üçte biri tutarında ilave sosyal yardım verilmeye başlanılacağı konusunda da bilgilendirme yaptı.

638 BİNE DÜŞÜRÜLDÜ

Bu süreçte kamu kurumları arasında yapılan toplantılarda, sosyal yardım alan ancak ailesinde 18-45 yaş arasında ferdi bulunan bir başka deyişle çalışabilir nüfusu olan 1.7 milyonluk kitlenin daraltılması teklif edildi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, hedef kitlenin İŞKUR il müdürlükleri ve hizmet merkezlerinin bulunduğu il ve ilçelerle sınırlı tutulmasını teklif etti. Bunun kabul edilmesi üzerine; kapsam 631 bin 288 kişiye indi. Bakanlık bununla da yetinmedi. 631 bin 288 sosyal yardım yararlanıcısı için yapılacak “iş arayanlar sistemine yönlendirme, işe yönlendirme” gibi tüm çalışmaların İŞKUR tarafından yapılmasını ve sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarının devre dışına çıkarılmasını önerdi. Ancak İŞKUR, sosyal yardımlarla istihdam bağlantısının ortak bir çalışmayla yapılabileceğini belirterek bu öneriyi reddetti. işe yönlendirilen 7 bin 777 kişinin sadece bin 247’si işe yerleştirildi. 405 kişi ise İŞKUR kurslarına yönlendirildi. 278 kişi işe başladığı için yardım alırken işe yönlendirme yardımı tutarı ise 71 bin 980 lira oldu. 109 bin 561 lira ise işe başlama yardımı olarak yoksul hanelere verildi.

Haberin Devamı


HANEYE EN AZ 600 LİRA

Haberin Devamı

AİLE Bakanlığı’nın verileriyle yapılan hesaplamalara göre her haneye minimum aylık 600 TL nakit para giriyor. Eğen hanede yaşlı aile üyesi varsa yaşlılık aylığı veriliyor, hamile bulunuyorsa doğum yapana kadar aylık ödeniyor, okul çağındaki çocuklar varsa sağlık ve eğitim yardımı nakit olarak sunuluyor. Eğer askerlik yapan bir hane üyesi varsa bunun için de haneye para veriliyor. Kirada oturduğu için barınma masrafı yardımı, kömür yardımı, gıda yardımı aktarılıyor.


YARDIM ALIRKEN İŞE GİRENLERE HANGİ TEŞVİKLER VERİLİYOR

Kişinin iş görüşmesine gitmesi ve işe kabul edilmesi durumunda gereken yol masrafı, sağlık raporu, fotoğraf vb. giderler için, bir yıl içinde; azami üç kere olmak üzere 40 TL ile 100 TL arası “İşe Yönlendirme Yardımı” veriliyor.
İşe yönlendirilen kişilerin, işe yerleşmesi durumunda, aynı yıl içinde bir defaya mahsus olmak üzere, aylık brüt asgari ücretin 1/3’ü kadar tutar, “İşe Başlama Yardımı” sağlanıyor.
İşine düzenli olarak devam eden kişiler; kömür, eğitim ve gıda yardımlarında öncelikli olarak değerlendiriliyor.
Şartlı Eğitim ve Sağlık Yardımlarından (ŞESY) faydalananların, işe yerleşmeleri halinde, 12 ay boyunca Şartlı Eğitim ve Sağlık Yardımları kesilmiyor.
Müeyyide: Sosyal yardım yararlanıcısının, istihdama ve istihdam kazandırıcı faaliyetlere haklı bir neden olmadan katılım sağlamaması durumunda, düzenli merkezi yardımlar ve aynî yardımlar dışında, Mütevelli Heyetince herhangi bir “nakdî yardım” yapılamıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!