Cari açık beklentileri aştı

Güncelleme Tarihi:

Cari açık beklentileri aştı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2015 10:03

Nisan ayı cari açık rakamları geldi. Cari açık Nisan'da 3,41 milyar dolar dolu. Beklenti 3 milyar dolar olması yönündeydi.

Haberin Devamı

Cari işlemler açığı Mart ayında, geçen yılın aynı ayına göre 1.52 milyar dolar azalarak 3.41 milyar dolara geriledi. Banka ve aracı kurum analistleri ortalama 3.0 milyar dolar açık bekliyordu.

Merkez Bankası verilerine göre, Nisan sonu itibarıyla oniki aylık cari işlemler açığı, geçen yılın aynı dönemindeki 45.78 milyar dolardan, 44.26 milyar dolara geriledi.

Nisan ayında beklentileri aşan cari işlemler açığı, Ocak ayında 2.0 ve Şubat ayında da 3.2 milyar dolar, Mart ayında 4.96 milyar dolar düzeyindeydi.

"Fed faiz artırırsa bu cari açık başımıza iş açar"
Global Menkul Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, "Fed (ABD Merkez Bankası) tarafından ya da dünyada bir kırılganlık olursa bu cari açık başımıza iş açar. İş biraz siyasete ve Fed'in faiz artışı kararına kalmış durumda" dedi.

Haberin Devamı

Cari işlemler açığı Nisan ayında, geçen yılın aynı ayına göre 1.52 milyar dolar azalarak 3.41 milyar dolara gerilemesine karşın, 3.0 milyar dolar dolayındaki beklentileri aştı.
DHA'nın sorularını yanıtlayan Global Menkul Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, cari açığın büyümenin sancısı olduğunu ifade ederek, "Fed tarafından ya da dünyada bir kırılganlık olursa bu cari açık başımıza iş açar. İş biraz siyasete ve Fed'in faiz artışı kararına kalmış durumda. Şu anda Eylül'de Fed'in faiz artıracağına kesin gözü ile bakıyoruz. Ama önümüzde ki hafta gerçekleşecek Fed toplantısında korkulacak bir şey yok. Fed, belki Eylül ayında faiz olmazsa bizim için pozitif olur" dedi sözlerini şöyle sürdürdü:

"Eylül ayına hazırlıanmamız lazım"
"Ama Türkiye olarak, Fed'in olası faiz artışına karşı Eylül ayına hazırlanmamız lazım. Kur anlamında bir riskimiz var. Cari açığı kötüye yormuyoruz; ama, Fed ile birleşirse o zaman olumsuz yönde bakacağız. Cari açık çok sevindirici değil, kur zaten nerede oturacak belli değil. Cari açık kötü, fianasmanı kötü, ithalatta yaşanan artış iç tüketimi besliyor, büyümeyi iç taleple sağlıyoruz ama cari açık veriyoruz. Önümüzdeki dönem dünya kırılgan olursa biz de kırılgan olacağız."

Piyasalar
Sabah saatlerinde 2.74 liranın hemen altında seyreden dolar, cari açık verisi sonrasında 2.74 liranın hemen üzerindeydi. Euro ise sabah saatlerinden itibaren 3.10 lira sınırındaki hareketini sürdürdü.

Haberin Devamı

Koalisyon kurma çalışmalarından gelecek sinyallere yoğunlaşmaya devam eden Borsa'da Endeks güne hafif artıda başladı. Borsa İstanbul Endeksi açılışta yüzde 0.3 artışla 79 bin 985 puana yükseldi. Borsa İstanbul Endeksi daha sonra hafif artışla 80 bin puanın üzerine çıktı. Ancak beklentilerin üzerinde gelen Nisan ayı cari açık verilerinin de etkisiyle Endeks geri çekilerek tekrar 79 bin seviyesine indi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!