'Kimse yüzde 3 büyüme ile teselli bulmasın'

Güncelleme Tarihi:

Kimse yüzde 3 büyüme ile teselli bulmasın
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2015 14:51

Patronlardan ‘büyüme’ uyarısı. Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, son yıllarda Türkiye’nin yapısal reformları rafa kaldırdığı için yerinde saydığını belirterek, “Kimse Avrupa büyümezken yüzde 3 büyüme iyidir, diye teselli bulmasın. Aynı dönemde gelişen ülkeler ortalama yüzde 5’e yakın büyüdüler” dedi.

Haberin Devamı

Ankara Sanayi Odası, Çanakkale Zaferi’nin 100. yıl dönümü dolayısıyla Meslek Komiteleri toplantısını Çanakkale’de yaptı. Toplantının açılışında konuşan Başkan Nurettin Özdebir, Türkiye ekonomisindeki sıkıntılara dikkat çekti. Ekonominin son 3 yıldır patinaj yaptığını belirten Özdebir, “2008 yılında kişi başına gelirimiz 10 bin 282 dolardı, 2014’te 10 bin 482 dolarda kaldı. 6 yıldır orta gelir tuzağının içindeyiz. Ekonomi patinaj yaptığı için kişi başına gelirimiz de yerinde sayıyor. 1980’lerde yapısal reformlar sayesinde ekonomi hızlı büyüdü. 2002-2008’de de reformların olumlu etkisini gördük. Ancak son yıllarda yapısal reformları rafa kaldırdığımız için yerinde sayıyoruz” diye konuştu.

"ÇARE ÇAĞDAŞ EĞİTİMDE"

ABD’nin faizleri artırmasıyla birlikte dünya ekonomisinde çalkantılar yaşanacağını, faizler artarken büyüme hızının düşeceğine dikkat çeken Özdebir, bu sorunun ancak ileri teknoloji ihracatıyla aşılabileceğini söyledi. İnovasyon, ileri teknoloji üretip ihraç etmenin yolunun ise eğitimden geçtiğini vurguladı. Özdebir, “İnsan sermayesinin kalitesini yükseltmek için eğitim sistemimizi gözden geçirip çağdaş bir yapıya kavuşturmamız gerekiyor. Eğitim sistemimiz dünya standartlarına uygun biçimde gençlerimizi yetiştiremiyor. Gençlerimiz okuduklarını anlamıyor, basit matematiksel işlemleri yapamıyor, temel bilimlerde geri kalıyor” dedi.

Haberin Devamı

Otomotiv sektöründe yaşanan işçi hareketlerine de değinen Başkan Özdebir, “Otomotiv işçileriyle başlayan ve MESS ile Türk Metal Sendikasına tepki olarak gelişen olaylar Ankara’ya da sıçradı. Türk Traktör ve MAN’da da bazı hareketlenmeler oldu. Adeta ikinci bir Gezi olma istidadı gösteren gelişme gözükmekte. Enteresan bir durum, karşıda bir organizasyon, yapı var ama muhatap yok. Sendikayı devre dışı bırakıyorlar. İşçiler işyerinde önce çatal kaşıkları masaya vurarak çevrelerine bakıyorlar. Katılım belli bir yoğunluğa ulaştığı zaman da o işyerinde eylem başlıyor. Sosyal medyadan da organize oluyorlar. Her yerde organizasyon aynı şekilde oluyor. İdare edilmesi çok zor bir durum. Yalova’da bir fabrikamızda bütün işçiler istifa etti. Kafese değer veren içindeki kuştur. En değerli makineyi de alsan onu çalıştıracak işçi olmazsa bir işe yaramaz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!