Faizsiz bankacılıkta merkez olmalıyız

Güncelleme Tarihi:

Faizsiz bankacılıkta merkez olmalıyız
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2015 01:21

Kamu bankalarının katılım bankası kurması kapsamında ilk olarak Ziraat Bankası tarafından kurulan Ziraat Katılım Bankası’nın açılışı dün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleşti. Bankanın 2015 sonuna kadar 20 şube, 2018 sonuna kadar ise 170 şubeye ulaşması ve sektörü büyütmesi hedefleniyor.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’deki güven ve istikrar ortamından rahatsız olan yüksek faizden rant elde eden tefecilerin olduğunu belirterek “İstanbul’un finans merkezi olması için var gücümüzle çalışıyoruz. Bugün, örneğin Londra, faizsiz bankacılığın önemli bir merkezi konumunda. Neden Londra olsun da İstanbul olmasın” diye konuştu. Erdoğan, Eminönü’nde Ziraat Katılım Bankası’nın, açılışına katıldı. Erdoğan, Ziraat Bankası’nın 152 yıllık yaşıyla son dönem Türk tarihinin en önemli dönüm noktalarına şahitlik ettiğine işaret ederek, şunları söyledi: “Ziraat Bankası’nın tarihi bir anlamda Türkiye’nin finans tarihidir. 1863’te Ziraat Bankası’nın ilk nüvesi olan Menafi Sandıkları kurulduğunda Osmanlı ekonomisi adeta iflasın eşiğine gelmişti. İlk dış borcun alındığı 1854’ten itibaren geçen süre içerisinde devlet, Galata bankerlerinin ve tefecilerin esiri haline dönüşmüştü. Böylesi meşakkatli bir zamanda kurulan Menafi Sandıkları milli bankacılığın da ilk örneğini oluşturuyordu. 15 Ağustos 1888’de Menafi Sandıkları’nın yerini modern bir finans kuruluşu olarak Ziraat Bankası aldı.”

Haberin Devamı

YIL SONUNDA 20 ŞUBE

Ziraat Bankası’nin 152 yıl önce, ülkenin ve milletin sömürüldüğü bir ortamda ilk milli banka olarak kurulmuşsa şimdi de tarihi bir adım attığını belirten Erdoğan “Bunu süratle Halk Katılım’ın, Vakıf Katılım’ın devam ettirmesi ve bitirmesi gerekiyor. Hazine tarafından sağlanan 675 milyon lira sermaye ile kurulan bu katılım bankamız, 6 ay gibi çok kısa sürede hayata geçirildi. Eminönü’ndeki ilk şubeyi kısa sürede yenilerinin takip edeceğine ve yıl sonundaki 20 şube hedefine süratle ulaşılacağına inanıyorum” dedi. Erdoğan Ziraat Katılım Bankası’nın gelecek yıl 50, 2018 yılında 170 ve 2023’te 500 şubeye ulaşması planlandığını kaydetti.

Hedef ilk yıl 400 personel

BAŞBAKAN Yardımcısı Ali Babacan, bir dönem devletin üvey evlat yerine koyduğu katılım bankacılığının artık devletin bizzat içinde yer aldığı ve sahiplendiği bir sektör haline geldiğini belirterek, bunun içeriye ve dışarıya çok önemli bir mesaj olduğunu söyledi. Babacan, faizsiz finans alanında faaliyet gösterecek, ekonomiyi ve reel sektörü finanse edecek Ziraat Katılım’ın Türkiye için çok önemli bir başlangıç olduğunu vurguladı. Babacan, Ziraat Katılım için 2015 yılı sonuna kadar 20 şube 400 personel, 2018 sonuna kadar da 170 şube 2 bin 200 personel hedefi hedefi koyulduğunu aktardı.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!