'Yemek çeklerinde komisyon yüzde 9'a dayandı'

Güncelleme Tarihi:

Yemek çeklerinde komisyon yüzde 9a dayandı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2015 11:36

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yeme içme sektöründe yoğun bir şekilde kullanılan yemek çeklerinde komisyon oranlarının yüzde 9'a dayandığını, bu oranın esnafı zora soktuğunu belirterek, aşağıya çekilmesi gerektiğini bildirdi.

Haberin Devamı

Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, yeme içme sektöründe yaygın olarak kullanılan yemek çeklerinde komisyon oranlarının yüzde 9'a dayandığına dikkati çekerek, bu komisyonların lokantacı, yemek büfeci, pizzacı esnafını zora soktuğunu kaydetti.

Komisyonların azaltılması gerektiğinin altını çizen Palandöken, her gün milyonu aşan kullanıcısı ile 4 milyar liralık bir pazarda etkili olan birkaç şirketin komisyonları yüksek tuttuklarına işaret etti.

Palandöken, bu şirketlere yılda 360 milyon lira komisyon ödendiğini kaydederek, "Yemek kartı piyasasında esnafın hakkı yeniyor. Bu kadar yüksek komisyonlarla emeğimize ortak olunuyor. Esnaf yüzde 9 kazanamazken, yemek çeki firmalarına bu kadar yüksek komisyon ödüyor" değerlendirmesinde bulundu.

Yemek çeklerinin amacının dışında kullanıldığına dikkati çeken Palandöken şunları kaydetti:

Haberin Devamı

"Firmalar çalışanlarına yemek için çek dağıtıyor ama başka ihtiyaçları karşılamak amacıyla alışverişte kullanılıyor. Giyim kuşam, tatil köyleri, hatta akaryakıt alımında bile kullanılan yemek çekleri sistemde kaçağa yol açıyor. Çalışanlarına yemek kartı dağıtan firmalarda, çalışanlarının yemek yemeyerek veriminin düşmesine neden olduğu için kartların başka alışverişlerde kullanılmasına karşı çıkıyor. Ayrıca kart firmalarının ödemelerini geciktirmeleri, altyapı eksiklikleri, sık sık bozulan POS makinaları, yüksek bakım servisi ücretleri, habersiz yapılan sigorta ve ekstra kesintiler esnafın kazancını daha da düşürüyor. Mutlaka alınan komisyonlara bir sınırlama getirilerek, amacına uygun kullanımına yönelik yasal düzenleme yapılmalıdır."



BAKMADAN GEÇME!