Güven arttı pazar büyüyor

Güncelleme Tarihi:

Güven arttı pazar büyüyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2015 15:35

Bu yıl 4’üncüsü kutlanan Sigorta Haftası, Ulusal Sigorta Sempozyumu ile başladı. Toplantıda sigortacılar, pazarın her yıl büyüdüğüne ve sigortaya güvenin arttığına değindi.

Haberin Devamı

BU yıl 4’üncüsü düzenlenen Sigorta Haftası, ‘Ulusal Sigorta Sempozyumu’ ile başladı. 25 Mayıs Pazartesi günü Limak Eurasia Hotel’de düzenlenen Sempozyumda, zorunlu sigortalara ilişkin yeni düzenlemeler, takip süreci, sorunlar ve çözüm önerileri ile yıllık gelir sigortalarındaki yeni dönem değerlendirildi. Toplantının açılış konuşmalarını Hazine Müsteşar Yardımcısı Dr. Ahmet Genç, Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar ve Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Ramazan Ülger yaptı. Ramazan Ülger, 2014 yılında her 100 araçtan 80’inin sigortalı olduğunu, trafiğe kayıtlı 18,8 milyon aracın 15,1 milyonunun sigorta poliçesi bulunduğunu belirterek, “5 milyon araç kaza riskine karşı kasko poliçesi ile güvence altına alındı. 2014 yılında ferdi kaza hasarları için 116,5 milyon TL tazminat ödendi. 2014 yılsonu itibarıyla 17,7 milyon konutun 6,8 milyonu deprem riskine karşı sigortalandı. 5,9 milyon konut ve işyeri yangın riskine karşı güvence altına alındı” dedi.

Haberin Devamı

KÂRLILIK SORUNU BİTTİ
Hazine Müsteşar Yardımcısı Dr. Ahmet Genç, 2014-2018 dönemlerini kapsayan stratejik plan kapsamında sektörün büyümesini harekete geçirmek, sigorta bilincini ve finansal bilinci artırmak amacıyla çalışmaların devam ettiğini belirterek, şunları söyledi: “Son 10 yılda sigortacılık sektöründe güven tesis etmek ve kurumsal altyapıyı geliştirmek anlamında önemli adımlar attık. Bu kapsamda yasal altyapıyı yeniden düzenledik ve uluslararası standartlara uygun hale getirdik. 2014 yılından bu yana sektördeki prim artışı yükselerek devam etti, 2014’teki yavaşlama ise 2015‘te reel seyrine döndü. 2015’in ilk 3 ayında yüzde 13 nominal büyüme ile reel artış görüldü. 2009 sonrası görülen karlılık sorunu da 2013 yılında sona erdi.”

Kişi başı prim 153 dolar
Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Ramazan Ülger, sigorta sektörünün 2000 yılından bu yana prim üretiminde kriz dönemleri haricinde reel olarak büyüdüğünü belirterek, şunları söyledi: “Bir önceki yıl ile kıyasladığımızda 2014 yılında nominal olarak yüzde 7’lik bir büyüme gösterdik, ancak bu rakamın reel anlamda binde 1’lik bir küçülmeye denk geldiğini söyleyebiliriz. 2013 yılında 168 dolar olan hayat-hayat dışı toplamda kişi başına düşen toplam prim üretimlerinin 2014 yılında bir miktar gerilediğini ve 153 dolar olduğunu görüyoruz. Bu daralmada bir önceki yılın etkisini görüyoruz. 2012’de şirketlerin reel zararından sonra 2013’te büyük bir atılım yaşandı. 2014 yılında ise sektörün büyümesinin normal değerlerine döndüğünü görüyoruz. Bunun yanı sıra, bir döviz etkisinden de söz edebiliriz.”

Haberin Devamı

Sigortalanacak çok vatandaş var
TOBB Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar, sigortada sahip olunan potansiyelin etkin kullanılmadığını söyledi. Yorgancılar, Türkiye’de sigortalılık oranının yüzde 15,15, tahmini sigortalı sayısının 12 milyon, potansiyel sigortalı sayısının ise 31 milyon civarında olduğunu belirterek, “Demek ki daha alınacak çok yol, sigortalanacak çok vatandaş var” dedi. Yorgancılar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Her fırsatta dile getiriyorum, sigortacılık olmazsa insanlar daha az risk alır. Yani daha az üretirler, daha az alırlar, daha az satarlar. O zaman da ekonomi tıkanır. Bundan dolayıdır ki, dünyada ekonominin ağırlığı nereye kayıyorsa o bölgede sigortacılık sektörü ve sistemi de buna paralel olarak gelişmekte. Bu nedenle Türk özel sektörünün çatı örgütü TOBB, sigortacılık sektörüne ayrı bir önem vermektedir.”

Haberin Devamı

BES fonları 41.7 milyar TL’ye ulaştı
TÜRKİYE Sigorta Birliği Başkan Yardımcısı Cemal Onaran, Sigorta Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada bireysel emekliliğin tasarrufları artırmak için önemli bir sistem olduğunu belirterek, şunları söyledi: “2013 yılında atılan adımlarla zaten sistemde iyi giden bir ivme açıkçası roketlenmiş diyeceğimiz bir noktaya geldi. 2013 ve 2014’te baktığınız zaman toplamda yüzde 70’lik bir büyüme sağlandı. 2 yıl içerisinde 2 milyon katılımcı girdi. Mayıs’ın ortalarında olmamıza rağmen 350 bin yeni katılımcı sisteme girmiş durumda. Bugün 38 milyar TL fon birikti. Ayrıca, 3,7 milyar TL devlet katkısı, bireylerin hesabında duruyor. Dolayısıyla BES fonları 41,7 milyar TL ile bankacılık sistemindeki fonların çok ötesine geçti.”


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!