Sosyalleşmeyen kaybediyor

Güncelleme Tarihi:

Sosyalleşmeyen kaybediyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2015 22:53

Hayatımızın her anında yer almaya başlayan sosyal medya şirketler için de oldukça büyük önem taşıyor. ‘Sosyal Marka Zirvesi’ne katılan konuşmacılar sosyal medyada yer almayan şirketlerin pazar payı kaybettiğine işaret etti.

Haberin Devamı

HERGÜN milyarlarca insan saatlerini sosyal medyada harcıyor. Durum böyle olunca şirketlerin de bu eksende kendini yenilemesi ve geliştirmesi gerekiyor. Sosyal ağlarda yer almayan şirketler ise hızla kaybediyor. Şirketlerin sosyal marka olabilmesi için düzenlenen ‘Sosyal Marka Zirvesi’nde sosyal medyadaki son trendler, başarı öyküleri ve markalaşmaya etkisi konuşuldu. Türkiye’de ilk defa Bizz Consulting tarafından düzenlenen zirveye yerli ve yabancı konuşmacı katıldı.

PAYLARI DÜŞÜYOR

Sosyal ağları tek bir platformda bir araya getiren Hootsuite şirketinin strateji direktörü Lindsey Mcinerney, sosyal medyada yer almayan şirketlerin nelerle karşılaştığını anlattı. Mcinerney, insanların artık yüzde 75’inin mağazaya gitmeden satın alacağı ürüne karar vermiş olduğunu söyleyerek, bunu görmeyen şirketlerin ise kaybetmeye mahkum olduğunu belirtti. Mcinerney, “2000 yılından sonra her 5 şirketten biri sosyal medyaya girmediği için pazar payını kaybetti. Hâlâ dört şirketten biri sosyal medyayı hiç veya doğru kullanmıyor. Bu yüzden de bu şirketler pazar payı kaybetmeye devam ediyor. İnsanlar artık bir şey alıp almayacağını sosyal medyadan karar veriyorsa şirketlerin buraya adapte olması gerekiyor. Markalar tüketicilerin olduğu yerde bulunması gerekiyor. Sosyal medyadan önce web siteleri şirketler için önemliydi. Günümüzde sosyal medya için aynı durum geçerli. Sosyal medya, artık şirketler için bir pazarlama kanalı olmaktan çıktı. Şirketler, insan kaynakları, satış veya halka ilişkiler başta olmak üzere birçok kanal için sosyal medyadan yararlanıyor” dedi.

SOSYAL MEDYA GERÇEĞİ

Haberin Devamı

Dünyaca ünlü sosyal medya uzmanlarından biri olan ve “Sosyal medyada başarıya giden yol” kitabının yazarı Sean Gardner, Sosyal Marka Zirvesi’nde yaptığı konuşmayla şirketlere sosyal medya kullanımı için taktikler verdi. Tüketicinin artık kendini güçlü hissetmeye başladığını söyleyen Gardner, “Bazı markalar tüketici merkezli gerçeğini anlamıyor. Bunu anlamayan şirketler ise her geçen daha fazla kaybetmeye mümkün. Şirketlerin sosyal medya kullanmaya başlaması sorun çözmüyor. Sosyal medya ile müşteriye değer kazandırmak lazım. İnsanlara değerli olduklarını hissettirmek gerekiyor” dedi. Sosyal medyanın narsist bir yapıya dönüştüğünü belirten Gardner “Yapılan en büyük yanlış paylaşımların sadece ‘ben’ odaklı yapılması. Paylaşımların içerisine mutlaka karşı tarafı da koymak gerekiyor” dedi.

En sosyal lider Boyner oldu

Haberin Devamı

SOSYAL Marka Zirvesi kapsamında ilk defa ‘Sosyal Medya Liderleri Ödülü’ de sahiplerini buldu. İş insanları arasında yapılan değerlendirmede 3 CEO, 3 CMO ödül aldı. Sosyal CEO kategorisinde birinci Boyner Grup Yönetim Kurulu Başkanı Cem Boyner oldu. İkinci Yemeksepeti CEO’su Nevzat Aydın, üçüncü ING Bank Genel Müdürü Pınar Abay oldu. Pazarlama yöneticileri (CMO) kategorisinde ise Mavi CMO’su Serpil Berkan birinci, Yıldız Holding CMO’su Ahad Afridi ikinci, Coca Cola Türkiye Pazarlama Direktörü ve Gazlı İçecekler Müdürü Sedef Salıngan Şahin ise üçüncü oldu.

Sosyal CEO devri

BANKALARARASI Kart Merkezi Genel Müdürü Soner Canko, sosyal CEO’ların elinden megafonu indirip, insanlarla ilişki kurması gerektiğini söyledi. Canko şöyle devam etti: “İyi bir sosyal CEO, şirket yönetmekten ziyade, sosyal olmanın değerini bildiği için iletişim kurar, insanlara geri bildirimde bulunur, mentörlük yapar.”

Sosyal medya kampanyası

Haberin Devamı

ZİRVEDE katılan isimler arasında yer alan Samsung Türkiye Pazarlama Müdürü Can Emci, hedeflerini ve yıllık pazarlama stratejilerini oluştururken sosyal medyaya dikkat ettiklerini belirtti. Emci, “Sosyal medya hesaplarımızı kullanarak tüketicilerin ürünlerimizin özelliklerini görmekten öte deneyimlemelerini, markamızla iletişime geçmelerini sağlamak üzerine” dedi.

Reklam yapan ciddiye alınmıyor

SIKI bir sosyal medya kullanıcı olan şarkıcı Gülben Ergen zirveye katılarak sosyal marka konusunda dikkat ettiği noktaları anlattı. Ergen, “Sosyal medyada yanlış yapabilen bir markayım. Bir şeyi pazarlamaya çalışmaktansa o günün gündemi neyse buna göre paylaşıyorum. Kendi cümlelerimle anlatıyorum. Sosyal medyada paylaşmam için çok teklif aldım ama inatla kabul etmiyorum. Hiç kimsenin reklamını almadım ve yayınlamadım. Bence çok fazla yapanlar çok ciddiye alınmıyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!