Çin'den bebek arabası ithalatı 5 yılda 2 katına çıktı

Güncelleme Tarihi:

Çinden bebek arabası ithalatı 5 yılda 2 katına çıktı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2015 12:13

Türkiye'nin Çin'den gerçekleştirdiği bebek arabası ithalatı 5 yıllık dönemde 2 katına çıktı. Geçen yıl Çin'den 39 milyon dolarlık bebek arabası ithal edildi.

Haberin Devamı


Yerli üretici iki firmanın Çin menşeli bebek arabaları ithalatında uygulanmakta olan dampinge karşı önlemin sona ermesinin, damping ve zararın devamına veya yeniden tekrarına yol açacağı gerekçesiyle nihai gözden geçirme soruşturması için Ekonomi Bakanlığına başvuru yapması, bu ülkeden yapılan bebek arabaları ithalatını gündeme getirdi.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, 2010-2014 yılları arasında toplam 180 milyon dolarlık bebek arabası ithal edilirken, bunun tamamına yakınını Çin'den alınanlar oluşturdu.

Söz konusu ülkeden yapılan ithalat 2010 yılında 20,2 milyon dolar seviyelerinde iken, 5 yılda yaklaşık 2 katına çıkarak, 2014 yıl sonu itibarıyla yaklaşık 39 milyon dolara ulaştı. Geçen yıl Çin'den gerçekleştirilen ithalatın toplam ithalat içindeki payı yüzde 88 oldu.

Haberin Devamı

Bu yılın ocak-mart dönemine bakıldığında da Çin'den yapılan bebek arabaları ithalatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15,3 artarak 12,2 milyon dolara ulaştı.

Yerli üreticiler damping uygulamasının gözden geçirilmesini istiyor

İthalattaki artış yerli üreticileri sıkıntıya sokarken, bazı firmalar Ekonomi Bakanlığından halen uygulanmakta olan damping uygulamasının gözden geçirilmesini istedi.

Buna göre, 21 Mayıs tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ kapsamında Rota Çocuk Gereçleri Sanayi ve Derya Bebe Çocuk Gereçleri firmaları, Çin menşeli ithal bebek arabaları için halen uygulanmakta olan dampinge karşı önlemin sona ermesinin, damping ve zararın devamına veya yeniden tekrarına yol açacağı gerekçesiyle nihai gözden geçirme soruşturması için başvuru yaptı.

BAKMADAN GEÇME!