'Kayısıda yüzde 60 don kaybı var'

Güncelleme Tarihi:

Kayısıda yüzde 60 don kaybı var
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2015 11:31

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da kayısının dondan etkilendiğini, bazı bölgelerde yüzde 60'lara varan ürün kaybı beklendiğini bildirdi.

Haberin Devamı

Bayraktar, 2014 yılı Mart ayı sonunda yaşanan don zararı nedeniyle, 2013 yılında 780 bin ton olarak gerçekleşen Türkiye kayısı üretiminin, 2014 yılında yüzde 65,4 azalışla 270 bin tona gerilediğini belirtti.

İklimsel faktörlere bağlı olarak don olayının çok etkili olduğu dönemlerde kayısı rekoltesinde ciddi düşüşler yaşanabildiğine dikkati çeken Bayraktar, geçen yıl mart ayı sonunda yaşanan don afeti nedeniyle kayısı üretiminin yarısından fazlasını karşılayan Malatya'da yüzde 90'ın üzerinde zarar meydana geldiğini ve diğer illerde de üretimin düştüğünü hatırlattı.

Bayraktar, bu yıl da kayısının dondan etkilendiğini ifade ederek, bazı bölgelerde yüzde 60'lara varan ürün kaybı beklendiğinin altını çizdi.

Üreticilerin uğradığı kaybın bir nebze olsun karşılanması, tarımsal üretimde sürekliliğin sağlanması açısından, tarım sigortasının düzenli olarak her yıl yaptırılmasının büyük önem taşıdığına dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

"Tarım sigortalarından beklenen faydanın sağlanabilmesi ve üreticilerimizin tarım sigortası talebinin artması için prim miktarları ve muafiyet oranları düşürülmelidir. Üreticilerimizin düzenli olarak her yıl tarım sigortası yaptırması sağlanmalı, sigortanın önemi konusunda da üreticiler bilinçlendirilmelidir. Üreticilerin kaybının telafi edilebilmesi, üretime devam edebilmelerinin sağlanması bakımından, dekar başına ödeme yapılmalı, düşük faizli kredi dışında, Ziraat Bankası, Tarım Kredi Kooperatifleri ve diğer bankalardan yüksek faizle kredi kullanan üreticilerimizin borçları da ertelenmelidir."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!