CHP’nin yeni bir kent projesi polemiğe neden oldu

Güncelleme Tarihi:

CHP’nin yeni bir kent projesi polemiğe neden oldu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2015 01:15

Siyasilerin dünkü gündemi CHP’nin önceki gün açıkladığı ve 2.2 milyon kişiye istihdam yaratmayı hedefleyen projesiydi. Türkiye’yi 4.5 saat uçuş mesafesindeki 58 ülkenin ticaret ve kültür merkezi yapacak projenin açıklanmasıyla birlikte ilk tepki Başbakan Davutoğlu’ndan ‘Kitabımdan çalıntı’ eleştirisiyle gelmişti. Ardından dün Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yardımcısı Babacan ‘projenin hayal ürünü’ olduğunu savundu. CHP Lideri Kılıçdaroğlu “Bizim projemizi hayal bile edemezler” derken CHP Genel Başkan yardımcısı Hamzaçebi “Türkiye’nin başını belaya sokan bir kitap, keşke yazmamış olsaydı” dedi.

Haberin Devamı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu

‘Proje yanlıştır’ diyemiyorlar

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Merkez Türkiye projelerine iktidardan gelen eleştirilere yönelik, “Bizim projemizi onlar hayal bile edemezler. Ben özel bir tartışmanın içine girmek istemiyorum. Onlar Türkiye’yi yalnızlaştırdılar, biz Türkiye’yi dünyanın merkezi haline getireceğiz. Aramızda dünya kadar fark var” dedi. Kılıçdaroğlu, “Başbakan Davutoğlu’nun araklama fikir” yorumuna ise, “O zaman niye hayata geçirmemiş, engel olan mı vardı? Biz Ortadoğu’ya da Orta Asya’ya da Kafkaslar’a da Avrupa’ya da hizmet veren, hizmet alan, üreten güçlü bir Türkiye’yi inşa edeceğiz, herkes bunu görecek. ‘Proje eğridir, yanlıştır’ demiyorlar değil mi? Diyemiyorlar. Zaten önemli olan bu. ‘Bu proje yanlıştır’ demedikleri sürece, bütün eleştirilerini ben sineye çekiyorum.”

Haberin Devamı


Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan

Kim öle kim kala

CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan dün CHP’nin mega kent projesini eleştirerek, “Kılıçdaroğlu, çıkmış 30 yıllık projeler anlatıyor. Kuru sıkı atıyor. Yahu kim öle kim kala. Biz hedef koyduk, 2023 dedik. 25 bin dolar kişi başı milli gelir hedefi koyduk. Bu hedefleri koyan bir iktidar var. Sorumluluk istiyor bu işler. Kılıçdaroğlu, hesap uzmanıymış. Benim Maliye bakanım var, var idi. Ben şimdi Cumhurbaşkanıyım. Kendisini severim. Çıkın bir televizyon programına hesaplaşın. Anlatsın sana” yorumunu yaptı.


Başbakan Ahmet Davutoğlu

‘Merkez Ülke’ çalıntı

CHP’nin açıkladığı Mega Kent Projesi üzerine konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu önceki gün Tokat’ta şunları söylemişti: “Bütün kavramlar bize ait. 2001 yılında yazdığım Stratejik Derinlik kitabımı okusaydı, merkez ülke tabirini 15 sene önce kullandım. Şimdi yeni bir şey keşfetmiş gibi takdim ediyor. Bu açık bir intihaldir, hırsızlıktır hırsızlık. Akademik hırsızlık. Başbakan Davutoğlu dün de Kılıçdaroğlu’na yüklenerek, şunları söyledi: “AK Parti’nin mega projeleri hayata geçtikçe Kılıçdaroğlu da mega hayaller kurmaya başladı. Kılıçdaroğlu yeni keşfediyor coğrafyayı. Biz tarih yazıyoruz, o arkadan geliyor. Kılıçdaroğlu, Türkiye’yi merkez ülke yapmaktan bahsediyor. Biz dünya ile yarışıyoruz, o bizimle yarışıyor.”

Haberin Devamı

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan

Demek ki bir hayal

BAŞBAKAN Yardımcısı Ali Babacan ise CHP’nin mega kent projesine ilişkin şunları söyledi: “Ana muhalefet partisi hayal üretmeye devam ediyor. Seçim öncesinde ne söylerim de nasıl farklı kesimlerin gözünü boyayabilirim çabası içine girmiş. Projeler seçime 2 hafta kala, seçim otobüslerinin arka odasında hazırlanan projeler. Daha gerçek bir proje olsa bunu çok daha önce duyardık. Proje açıklıyorlar. Türkiye’nin neresinde olacağının bile ismi yok. Çünkü şu şehirde yapıyorum dese diğer şehirleri kızdıracak, küstürecekler. Dolayısıyla ben çok üzerinde durmak istemiyorum. G20 Dönem Başkanı olarak, her ülkedeki hangi proje nasıl yürüyor, hangi ekonomik program nasıl sonuç veriyor onu bilen biri olarak ben dinlediğimde anlamadım projeyi. Demek ki bu bir hayal.”

Haberin Devamı

CHP GRUP BAŞKANVEKİLİ HAMZAÇEBİ

Onun kitabı bir işe yaramaz

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, CHP’nin “mega kent” projesindeki “merkez ülke” kavramının kendisinin yazdığı Stratejik Derinlik kitabından “intihal (çalıntı)” olduğu suçlamasına yanıt verdi. Hamzaçebi şunları söyledi: “Gerek sayın Davutoğlu gerekse AKP’nin diğer yetkilileri olsun bizim mega projemize yönelik olarak ‘bu intihaldir, bu bizimdir’ demeleri, projemizin ne kadar doğru olduğunu gösteriyor, önce bunu tespit etmek gerekiyor. İkincisi de Davutoğlu’nun Stratejik Derinlik kitabı kendisi Dışişleri Bakanı olunca Türkiye’nin dış politikasını yönlendiren bir kitap oldu. Sayın Davutoğlu’nun dış politikasıyla da Türkiye’nin başı belaya girdi ve hala Türkiye dış politikada sağlıklı bir yol tutturabilmiş değil. Stratejik Derinlik kitabı, hiçbir işe yaramayan bir kitap, keşke yazmamış olsaydı, örnek olacak bir kitap değildir. Davutoğlu o kitabı bıraksın Türkiye’nin gerçeklerine baksın.”
Projelerinin ‘ekonomik’ olduğuna vurgu yapan Hamzaçebi ‘merkez’ kelimesinin de hiçbir siyasi partinin tekelinde olmadığını söyledi. Hamzaçebi, “Kitabında merkez kelimesini kullandı diye telif hakkı sayın Davutoğlu’na ait olmuyor. Davutoğlu ya da Erdoğan hangi hükümet programlarında, hangi ekonomik programlarında böyle bir projeyi açıklamış? Açıklamışlarsa kabul ederim, ama böyle bir projeleri yok. CHP aklı başında, ayakları yere basan, Türkiye’nin ufkunu açan, Türkiye’ye çağ atlatacak bir projeyi açıklayınca onu sahiplenmenin yollarını arıyorlar. Davutoğlu’nun böyle bir projeyi açıklamış olması nedeniyle CHP’ye teşekkür borcu vardır” diye konuştu.

BAKMADAN GEÇME!