Irak dinarı, dolar karşısında eriyor

Güncelleme Tarihi:

Irak dinarı, dolar karşısında eriyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2015 14:28

Çatışmaların sürmesi ve petrol fiyatlarının düşmesi nedeniyle ABD doları, dinar karşısında son 5 yılın rekorunu kırdı

Haberin Devamı

Irak'ta, devam eden çatışmalar ve petrol fiyatlarındaki düşüşten dolayı dinar, ABD doları karşında değer kaybetmeye başladı.

İki ay öncesine kadar 1 ABD doları 1.200 dinar iken, son günlerde 12 bin dinar artarak 1.320 dinara ulaştı. Dolar, dinar karşısında son 5 yılın rekorunu kırarken, Erbil Şeyhallah bölgesinde tezgahların üzerinde döviz satışı yapan esnaf, dolara talebin arttığını belirterek, Irak merkezi hükümeti ve bölgesel yönetimin müdahale etmesini istedi.

Döviz pazarında yaklaşık 15 yıldır çalışan Muhammet Firas, ülkede yaşanan siyasi gelişmelerin piyasayı olumsuz etkilediğini kaydederek, DAEŞ'in ülke genelinde sebep olduğu çatışmaların para piyasalarında da korkuya yol açtığını anlattı.

Firas, "Bu yüzden insanlar, tüm alışverişlerini dolarla yapmaya başladı. Bunun yanında paralarını dolara yatırıyorlar. Kısacası her alanda olduğu gibi DAEŞ ekonomiyi alt üst etti" dedi.

Haberin Devamı

PİYASADA AZALAN DOLARIN DEĞERİ AZALIYOR

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Parlamentosu Maliye Komisyonu Üyesi Salih Muhammet ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, Merkez Bankası'nın önceleri piyasa günlük olarak 200-250 milyon dolar sürdüğünü ancak gün geçtikte bu miktarı azalttığını belirtti.

Muhammet, şöyle konuştu:

“Bu yıl çıkarılan bütçeye göre Irak Merkez Bankası şu an piyasaya günlük 75 milyon dolar sürebiliyor. Bu yüzden piyasada dolar azaldıkça değeri yükseliyor. Ülkede neredeyse her şey dolarla satın alınarak buraya getiriliyor. Irak merkez hükümetinin bu yasayı değiştirip piyasaya sürülecek dolar miktarını
arttırması gerekiyor. Aksi halde en büyük zararı halkımız ve piyasalarımız
görür. Petrol fiyatlarının yaklaşık yüzde 50 düşmesi de doların yükselmesindeki en önemli etmen. Eskiden petrolün varili 100 doların üzerinde satılıyordu ama şimdi 50 doların biraz üstünde. Bu da ülkeye dolar girişinin azalmasına sebep oluyor. Ülkenin en önemli olan kaynağından sağladığımız dolar azalınca ülkede piyasaya para sürülemiyor."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!