CHP’nin son vaadi: 2.2 milyon kişinin çalışacağı yeni bir MEGA KENT

Güncelleme Tarihi:

CHP’nin son vaadi: 2.2 milyon kişinin çalışacağı yeni bir MEGA KENT
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2015 01:10

CHP ‘yüzyılın mega projesini’ açıkladı. ‘Merkez Türkiye’ projesi Türkiye’yi 4.5 saat uçuş mesafesindeki 58 ülkenin ticaret, kültür kavşağı yapmayı hedefliyor. 200 milyar dolarlık yatırımla Anadolu’da özel yasayla bir mega kent kurulacak.

Haberin Devamı

“TÜRKİYE’nin kaderini değiştirecek yüzyılın mega projesi...” Ekonomi ağırlıklı yeni seçim stratejisi ile ezber bozan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 200 milyar dolar yatırım öngören “Merkez Türkiye” projesini dün işte bu sözlerle lanse etti. CHP, bu projeyle hedefini 2035 yılına kadar 2.2 milyon kişiye istihdam olanağı ve 33 bin 323 dolar kişi başına gelir olarak açıkladı.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, seçimler yaklaşırken çok önem verdiği ve “vizyon projesi” olarak tanımladığı bu projeyi İstanbul Conrad Otel’de kalabalık bir medya ve CHP’li katılımcıya tanıttı. Önce 6 dakikalık bir slayt showla projenin içeriği açıklandı. Selin Sayek Böke, Faik Öztrak, Selçuk Şirin, Daron Acemoğlu gibi küresel ekonomi ve serbest piyasa kurallarını iyi bilen isimlerin de aralarında bulunduğu bir ekip tarafından hazırlanan projenin özü, Türkiye’nin jeopolitik üstünlüğüne dayanıyor.

Türkiye’nin 4.5 saat uçuş mesafesinde 58 ülkeye, 1.5 milyar nüfusa ve 21.6 trilyon dolarlık bir pazara erişim imkanına sahip olduğu yıllardır önemli bir üstünlük olarak kabul ediliyor. Hatta Türkiye’nin yüksek büyüme dönemi 2003-2007 arasında pek çok küresel şirket Ortadoğu, Afrika ve Kafkas ülkelerini kapsayan merkezlerini Türkiye’ye getirdi. Ancak son yıllarda bu trendde gerileme var.

Haberin Devamı

KÜRESEL MERKEZ

CHP de işte bu bölge avantajını gündeme getirerek Türkiye’yi bölgenin merkezi yapmak istiyor. Kılıçdaroğlu, bu projenin Ortadoğu’da, Afrika’da, Kafkalarda, Avrupa’da sadece ekonominin değil barışın da projesi olacağını söylüyor. Bir yıldır üzerinde çalıştıkları projeyi hazırlama nedenlerini “Küresel ekonomilerden gelişmekte olan ülkeler daha fazla pay alıyor. Türkiye’de bu sınıfta. Ama Türkiye bütün avantajlarına rağmen bu başarıyı yakalayamıyor” sözleriyle açıklayan Kılıçdaroğlu, dünyada bu projeye benzer 3 dev projenin hayata geçmek üzere olduğunu da hatırlatarak şu bilgileri veriyor:
“Güney Amerika bölgesel altyapıları birleştirme projesi, Güney doğu Asya yarım adasında tüm tren yollarını birbirlerine bağlamayı amaçlayan Kunming Singapur demiryolu projesi ve Çinliler’in 21.yüzyıl deniz İpekyolu projesi hızla devam ediyor.”

Haberin Devamı

AK PARTİ’DEN TEPKİLER

Davutoğlu: ‘Merkez ülke’ çalıntı

BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu CHP’nin projesini eleştirdi. Davutoğlu şöyle konuştu: “Merkez ülke Türkiye’yi kuran biziz. Kılıçdaroğlu günlerdir sır gibi sakladıkları projesini açıkladı. Kendisini dinlerken acı bir şekilde tebessüm ettim. Çünkü çok geriden geliyor. 2001 yılında yazdığım Stratejik Derinlik kitabımı okusaydı, merkez ülke tabirini 15 sene önce kullandım. Ya okuma alışkanlığı yok ya hafızası zayıf. Davutoğlu’na birkaç sene önce gazeteci soruyor, ‘Davutoğlu’nu eleştiriyorsun ama kitabını okudun mu’ diye; ‘Hayır, özetini okudum’ diyor. Şimdi arka sayfasından okumaya başlamış. Bu açık bir intihaldir, hırsızlıktır hırsızlık. Akademik hırsızlık. Afro-Avrasya kavramını kullanıyor, bütün AK Parti bildirgelerindeki dış politika anlatımlarında bu vardır. Hafızası zayıf olduğu için yeni bir şey keşfettim sanıyor. Bizim hayata geçirdiğimiz projelerle Afro-Avrasya’nın merkez ülkesi kuruldu bile. Şimdi İstanbul’u küresel ekonominin finans merkezi yapıyoruz.” / Turan YILMAZ/SİNOP

Haberin Devamı

Şimşek: Her şeye karşılar, nasıl olacak

MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek ise Twitter’dan tepkisini açıkladı: ‘’Liman özelleştirmelerini engelleyen - 3. havalimanı ve 3. köprü karşıtı - ulus devletçi CHP zihniyetinin megakent projesi?!? CHP zihniyeti 2007’de engel olmasaydı bugün İzmir Limanı Çin ve Asya’nın Avrupa pazarına giriş üssü olmuştu! Çinli Yunanistan’a gitti. Başbakanımızın aylar önce açıkladığı ulaştırmadan lojistiğe dönüşüm programını inceleyin! 2035’te değil, 2019’da Türkiye merkez üs olacak.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!