CHP'nin projesine ekonomi yazarlarından ilk değerlendirme

Güncelleme Tarihi:

CHPnin projesine ekonomi yazarlarından ilk değerlendirme
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2015 01:10

Hürriyet Dünyası yazarları Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun bugün açıkladığı yeni projeyle ilgili yorumlarını paylaştı.

Haberin Devamı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bugün "Yüzyılın Projesi" olarak tanımladığı yeni projesini tanıttı. Merkez Türkiye Projesi adı verilen projeye göre, 20 yılda 200 milyar dolarlık yatırım hedefleniyor. Proje ile 2 milyon 200 bin kişiye iş imkanı sağlanacak.

Hürriyet Dünyası yazarları projeyi yorumladı.

Hürriyet Dünyası yazarı Uğur Gürses CHP’nin Merkez Türkiye Projesi’ni değerlendirdi. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Merkez Türkiye Projesi’ni tanıttığı anlarda salonda bulunan Gürses projenin hayata geçebilecek olduğunu belirtti.

CHPnin projesine ekonomi yazarlarından ilk değerlendirme
PARTİSİNİN YENİ VİZYON PROJESİNİ AÇIKLADI

İşte Gürses’in değerlendirmeleri:
Söz konusu proje 20 yıllık bir iş. Bugün yapıyorum yarın sonuç alıyorum denmiyor. Özel sektör olacak deniyor. Yapılabilir bir iş olabilir. Tutarlılığı olabilir. İddiası lokal bir hub olması. Etrafını canlandırılması ciddi alınabilir bir proje olabiliyor. 3 çocuk üzerinden tartışmıyor.CHP ekonomide seçim beyannamesinde 1-0 öne geçmişti. Diğer partilere baktığımız zaman CHP’den ikinci bir hamle bunların hepsi yapılabilir projeler. Bir bütünlükleri var. En azından ekonominin patinaja geçtiği bir dönemde ekonomiyle ilgili şeyleri CHP söylemiş oluyor. İktidardakilerin çok söylediği bir şey ekonomiyle ilgili. Sokaktaki insana hitap eden projeler açıklamış oluyor. O açıdan bakınca etkisinin olacağını düşünüyorum.

Haberin Devamı

ETE KEMİĞE BÜRÜNMESİ GEREKİR
Gila Benmayor'un projeye ilişkin değerlendirmesi şöyle:
"CHP'nin Türkiye'yi küresel ekonominin göbeğine yerleştirmek için bir proje geliştirmiş olması son derece olumlu bir girişim. Ancak niyet iyi olsa da daha fazla ete kemiğe bürünmesi gerekir.
Kılıçdaroğlu'nun sözünü ettiği üç mega projeden belki en önemlisi olan yeni İpek Yolu biri karada, diğeri denizde iki proje söz konusu) ile bir kıyaslama yapacağım. Zira tesadüfen Çin'in İpek Yolu Ekonomik Kuşağı ve 21.Yüzyıl Deniz İpek Yolu projesini bizzat şekillendirmiş olan Dr. Victor Fung'dan dinleme olanağı buldum. 60 ülkede 4 milyar insanı kapsayacak bu projeyi şekillendiren Kılıçdaroğlu'nun sözünü ettiği uzmanlar değil Çin'in önde gelen bir düşünce kuruluşu Fung Business İntelligence Centre ortaya koymuş. En az iki yıl, üç yıl projenin üzerinde çalışılmış.
İkinci önemli nokta finansman. Kılıçdaroğlu 200 milyar dolardan söz ediyor. İpek Yolu Ekonomik Kuşağı ve 21. Yüzyıl Deniz İpeek Yolu projesini hayata geçirmek için Çin bir bankanın kurulmasına ön ayak olmuş. Asya Altyapı Yatırım Bankası ve ilk iş olarak 40 milyar dolarlik bir fon oluşturmuş. Merkez Türkiye Projesi'nin finansmanının daha net ortaya konulması gerekir. Kılıçdaroğlu'nun sözünü ettiği Asya Kalkınma Bankası son derece bürokratik ve bu projede yetersiz kalacak bir bankadır."

Haberin Devamı

BU KEZ MESAJ İŞ DÜNYASINA!
Jale Özgentürk: Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ekonomi gündemli vaatlerini açıklamaya önemli bir proje ile devam etti. 200 milyar dolarlık yatırımla 2 milyon kişiye istihdam sağlayacağı öngörülen "Merkez Türkiye" Projesi "Türkiye'nin kaderini değiştirecek yüzyılın mega projesi" sloganıyla kamuoyuna sunuldu. Rakamlara bakıldığında gerçekten mega bir proje. Doğru saptamalarla oluşturulmuş. Türkiye'nin 4.5 saat uçuş mesafesinde 58 ülkeye, 1.5 milyar nüfusa ve 21.6 trilyon dolarlık bir pazara erişim imkanına sahip olduğu yıllardır önemli bir üstünlük olarak kabul ediliyor. Hatta Türkiye'nin yüksek büyüme dönemlerinde yani 2003-2007 arasında bir çok uluslararası şirket Türkiye'yi bu pazarların merkezi olarak seçti. Son yıllarda bu trend durdu. CHP iktidar olursa katma değeri yüksek büyümenin bir ayağına bu projeyi koymuş. Proje önemli, ancak açıklamalarda eksik birşeyler var. Örneğin mega bir serbest bölge mi hedefleniyor? Bölge nasıl seçilecek, hangi yatırımlar nasıl teşvik edilecek gibi...
CHP'nin emekli ve işçiden sonra iş dünyası ve işsizleri de etkilemek istediği anlaşılıyor.
Daron Acemoğlu, Selin Sayek Böke, Faik Öztrak, Selçuk Şirin gibi küresel piyasaları, serbest piyasa ekonomisini bilen bir ekip tarafından hazırlanan bu proje, iş dünyasındaki CHP'nin ekonomiyi yönetemeyeceği algısını kırabilir mi? Şimdiden söylemek zor!

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!