Zenginleşirsek asgari ücreti arttıracağız

Güncelleme Tarihi:

Zenginleşirsek asgari ücreti arttıracağız
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2015 01:27

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek asgari ücretin geldiği seviyenin yeterli olmadığını belirterek “Zenginleştikçe asgari ücreti arttıracağız” dedi.

Haberin Devamı

MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, asgari ücretin 2002’den bu yana dolar cinsinden neredeyse 4’e katlanmış olmasının yetmeyeceğini daha da arttırılması gerektiğini dile getirerek “Türkiye zenginleştikçe, katma değer zincirinde yukarılara çıktıkça asgari ücreti arttıracağız” diye konuştu. Bir televizyon programında soruları yanıtlayan Şimşek, haziranda yapılacak seçimlerle birlikte siyasi istikrar devam ederse yılın ikinci yarısında yakalanacak ivmeyle yüzde 4’lük büyüme hedefini yaklaşabileceklerini söyledi. Şimşek, yılın ilk yarısında büyümenin seçimler öncesi belirsizlikle yavaş gittiğini belirterek, “Yılın ikinci yarısında ertelenen talebin artmasını ve yüzde 4’lük büyümeye yaklaşacağımızı düşünüyorum. Bunun şartı siyasi istikrarın devamı” dedi.

2002’DE 110 DOLARDI

Mikro reformlarla sağlanacak verimlilik artışının, enflasyonu kalıcı olarak düşüreceğini belirten Şimşek, “Mikro reform yeni bir konu. Burada atacağımız adımlarla Merkez Bankasının elini daha da güçlendireceğiz. Merkez Bankası ile ekip olarak çalışıyoruz. Türkiye enflasyonu, yüzde 5’in altına indirecek. Bu hem büyüme potansiyelimizi yükseltecek hem de rekabet gücümüzü artıracak” ifadelerini kullandı. Şimşek, Türkiye zenginleştikçe, katma değer zincirinde yukarılara çıktıkça asgari ücreti artıracaklarına dikkati çekerek, “Geldiğimizde asgari ücret 184 liraydı. Temmuz ayı itibarıyla bin lirayı aşacak. 2002’de 110 dolardı, şimdi 400 civarı” dedi.

MAZOT VERGİSİ KALKMAZ

Motorinden alınan vergilerin yüksekliği konusundaki eleştiriler üzerine de Şimşek, buradan vergi almaya devam edeceklerini söyledi. Bu alandan elde edilen gelirin eğitime, Ar-Ge’ye, yatırımlara gittiğini belirten Şimşek, “Mazotun vergisini kaldırırsanız tüketim artar. Geçen sene 55 milyar dolarlık enerji ithal ettik. Tüketim artarsa bu 80 milyar dolara çıkacak. Bunun finansmanını nasıl bulacaklar? Sayın Kılıçdaroğlu, yalan atıyor demek, inanın bana zor geliyor. Diyor ki, ‘elmastan, yakuttan vergi almıyorlar’, külliyen yalan” dedi.

Haberin Devamı

Para basarsınız enflasyon olur

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Yardımcısı Ali Babacan, “Bir yandan derseniz ki ‘asgari ücreti şu kadar artıracağım, emekliye şu kadar zam vereceğim.’ Ondan sonra para yok. Ne yaparsınız, para basarsınız. Para bastığınızda enflasyon olur” dedi. Babacan, bir televizyon programında soruları yanıtladı. 2008 krizinden sonra birçok ülkenin kamu harcamalarını artırarak büyümeye çalıştığını, bu ülkelerin şu anda ‘perişan’ durumda olduklarını vurgulayan Babacan, “Sonuçta ne büyüme ne kalkınma; büyük bir borç yüküne ulaştılar. Bizim gibi bütçe disiplini olanlar daha sağlıklı büyüyor” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!