Yüzde 60 zam öfkesi

Güncelleme Tarihi:

Yüzde 60 zam öfkesi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2015 01:00

Türk Metal Sendikası’nın yetkili olduğu Bosch’ta çalışan işçilere yüzde 60 zam verilmesi, başta Oyak Renault olmak üzere diğer fabrikalardaki işçilerin eylem yapmasına sebep oldu. Renault’da dün üretim durdu.

Haberin Devamı

BURSA’da, metal işçisini ayağa kaldıran olaylar, aynı sektörde iki farklı sözleşme imzalanmasından kaynaklanıyor. Yaklaşık 30 bin üyesi bulunan Türk Metal, sendikası aralarında Oyak Renault, Tofaş, Coşkunöz, Mako gibi işletmelerle 17 Aralık 2014’te grup sözleşmesi imzaladı. Aynı iş kolunda yer alan Bosch fabrikalarında ise Türk İş’e bağlı Türk Metal ve DİSK’e bağlı Birleşik Metal sendikaları arasındaki yetki uyuşmazlığı nedeniyle konu mahkemeye gittiği için sözleşme imzalanamadı.

SENDİKAYLA GERGİNLİK

Daha sonra mahkeme Türk Metal’in yetkili olduğu kararını verince Bosch’ta da sözleşme imzalandı. Ancak, Bosch’ta nisanda gecikmeli olarak imzalanan 3 yıllık toplu sözleşmeyle işçiler, yüzde 60 zam elde edince başta Renault, Tofaş ve Coşkunöz gibi fabrikalarda çalışanlar, aynı hakların kendilerine de verilmesi için Türk Metal’e tepkileri iletmeye başladılar.
Sendikadan olumsuz yanıt alan işçiler, Türk Metal’den istifa edeceklerini açıkladı. İşçiler istifaya başlayınca gerginlik tırmandı ve 5 Mayıs’ta fabrika önünde işçilerle sendika temsilcileri arasında arbede yaşandı. Aynı gece 16 işçi işten atılınca gelen işçiler işbaşı yapmadı. Yöneticiler, 16 işçinin işe alınacağını ve zam talebinin Fransa’daki merkeze iletileceğini belirtip 20 Mayıs’a kadar süre istedi. Bunun üzerine işbaşı yapıldı. Metal İşverenleri Sendikası ise sözleşme dışında görüşme olmayacağını açıkladı. Renault yöneticileri de 14 Mayıs MESS’in açıklamasını tekrarlayınca işçiler eylem kararı aldı. Önceki gece vardiyası fabrikadan ayrılmazken yeni vardiyaya gelen işçiler de kapıda beklemeye başladı. Dün sabah saat 08.00’de de vardiyaya gelecek işçilere servis gönderilmedi.

Yüzde 60 zam öfkesi
DEV FABRİKA DURDU


Haberin Devamı

Yüzde 60 zam öfkesi

KARE KARE EYLEM ANI

Yüzde 60 zam öfkesi

Haberin Devamı

‘Bosch işçisi hâlâ geride’

TÜRK Metal Sendikası’ndan yapılan açıklamada, Renault işyerindeki 5 bin 600 çalışanın da dahil olduğu toplam 110 bin üye adına grup toplu iş sözleşmesinin 15 Aralık 2014 günü imzalandığı hatırlatılarak, “Grup toplu iş sözleşmemizin imzalanmasının ardından, yasal nedenlerle bu sözleşmenin dışında kalan Bosch işyerinde, daha sonra münferit bir sözleşme imzalanmış ve 38 aydır hiçbir ücret artışı ve sosyal haktan yararlanamayan ve bu süreçte büyük mağduriyetler yaşayan Bosch işçilerine, bu mağduriyetlerini giderecek oranda yüksek artışlar sağlanmıştır. Bu yüksek artışlara rağmen, Bosch işçisinin 9.46 liraya yükselen ortalama saat ücreti, Renault işçisinin 9.83 lira olan ortalama saat ücretinin gerisinde kalmıştır” denildi.

Haberin Devamı

Bir vardiyada 400 otomobil üretiliyor

TÜRKİYE’nin önemli otomobil fabrikalarından olan ve yaklaşık 6 bin kişinin çalıştığı Renault’ta önceki gün 16.00- 00.00 vardiyası işçileri fabrikayı boşaltmadı. Saat 00.00- 08.00 vardiyasında olan yaklaşık 1500 işçi ise işbaşı yapmayıp fabrika bahçesinde eyleme başladı. Gece başlayan üretimi durdurma eylemine sabah vardiyasına gelen işçiler de katıldı. Bir vardiyada yaklaşık 400 adet otomobilin üretildiği Renault fabrikası önünde eylem yapan işçiler zaman zaman cep telefonlarının ışıklarını yakarak birbirlerine destek verdi. İstifa ettiklerini belirttikleri Türk Metal Sendikası ile fabrika yönetimi aleyhine slogan attı. Diğer fabrikalardan gelen işçiler de destek verdi. İşçi temsilcileri ile fabrika yönetimi arasında görüşmeler sürdürülüyor.

Haberin Devamı

‘EYLEM YASAL DEĞİL’

OYAK Renault sözcüsü fabrikada çalışanların yaptığı eylem ile ilgili olarak şu açıklamayı yaptı: ”Türkiye Bursa’da kurulu bulunan fabrikamız Oyak Renault otomobil fabrikalarında 15 Mayıs saat 00.00 itibariyle önceden öngörülmeyen bir duruş yaşıyoruz. Üretimdeki bu duruş yürürlükte olan iş yasalarına ve ilgili mevzuat hükümlerine uygun değildir. Fabrikanın içinde ve dışında toplanmış bulunan yaklaşık 2 bin 500 çalışanın korunması, normal çalışma düzenine dönmesi için Oyak Renault yönetimi eylem planı uyguluyor. Oyak Renault yönetimi eylemde bulunan iş arkadaşlarına su ve yemek dağıtma kararı almıştır. Şirketin pozisyonuna uygun olarak yürürlükteki toplu iş sözleşmesinin içeriği hakkında bir müzakere yürütmüyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!