Irak Türkiye'den tavuk ithalatını durdurdu

Güncelleme Tarihi:

Irak Türkiyeden tavuk ithalatını durdurdu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2015 01:04

Türkiye’de ardı ardına yaşanan tavuk itlafları sonrası, en büyük ihracat pazarı Irak, Türkiye’den tavuk alımlarını durdurduklarını açıkladı. Sektör temsilcileri, Irak’ın aldığı bu kararın uzaması halinde sektörün olumsuz etkileneceğinden korkuyor. Tarım Bakanlığı yetkilileri ise henüz kesinleşen birşey olmadığını belirtiyor.

Haberin Devamı

Irak Türkiyeden tavuk ithalatını durdurdu
1.2 milyon tavuğun bulunduğu Bandırma’nın Edincik bölgesinde kuş gribine rastlanmasının ardından, Kocaeli Gebze’de de gece yarısı operasyonuyla tavukların ‘bilinmeyen’ bir sebeple itlaf edilmesi ortalığı karıştırdı. Beyaz ette Türkiye’nin en önemli ihracat pazarlarından Irak’ın Türkiye’de kuş gribi tehlikesi olduğu gerekçesiyle Türkiye ve İran’dan yapılan tavuk ithalatını durdurma kararı aldığı iddia edildi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığ yetkilileri ise kendilerine resmi bir açıklama yapılmadığını, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Tarım Bakanlığı ile Türkiye’den bürokratların görüşmelerini sürdüğü ifade edildi.

Haberin Devamı

IRAK ALIMI DURDURDU

Tüm Türkiye’den tavuk alımının durdurulması konusunda bir gelişme olmadığının altını çizen Tarım Bakanlığı yetkilileri, “Kuzey Irak Tarım Bakanlığı’nın, sadece Balıkesir civarından alınacak tavuklar hakkında çekincesi var. Tüm Türkiye’den alımları durdurma söz konusu değil. 2-3 gün içinde bürokratlar arasında yapılan görüşmeler sonuçlanacaktır. Şu an için resmileşen birşey yok” dedi.
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Tarım Bakanı Abdulsettar Mecit ise dün düzenlediği basın toplantısında, Süleymaniye’nin Piremegrun nahiyesinde kuş gribinin ortaya çıkması nedeniyle Türkiye ve İran’dan tavuk alımını durdurduklarını söyledi.

500 BİN $ AYIRDI

kuş gribi vakasının yaşandığı yerlerden alınan örneklerin, Erbil ve Süleymaniye’deki laboratuvarlarda incelendiğini anlatan Mecit, “Kuş gribi, hayvandan hayvana ve hayvandan insana bulaşan bir hastalıktır. Ancak insandan insana bulaşmaz. Bu nedenle vatandaşların kendilerini korumaları için sağlıklı tedbirler almalarını rica ediyorum” dedi. Konunun önceki gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu’nda da ele alındığını ifade eden Mecit, “Kuş gribiyle mücadele için Tarım Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Belediyeler Bakanlığı arasında ortak bir heyetin oluşturuldu. Maliye Bakanlığı da kuş gribiyle mücadele için 500 bin dolar bütçe ayırdı. Açık ortamlarda ve hijyenik olmayan yerlerde yapılan tavuk satışlarının da yasaklanması gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

Irak, tavuk tavrı alamaz

IRAK dışından başka ülkelerin de bu tip kararlar alabileceğine değinen Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) Başkanı Sait Koca, bu tip kararların çıkmaması için diğer ihracat yapılan ülkelerle Tarım Bakanlığı yetkililerinin ikili görüşmeler yaptığını söyledi. Ekonomi Bakanlığı’nın konuya dahil olduğunu ve sorunun çözümü için çalıştığını söyleyen Koca, “Bu yasak kısa kısa vadede sektörü etkilemez. Çünkü dondurulmuş ürün satıyoruz. Depolarda bekletebiliyoruz. IŞİD tehlikesinin arttığı dönemlerde de ürün gönderememiştik. Ancak daha sonra tehlikenin azalmasıyla birlikte daha fazla ürün göndererek açığı kapatmıştık” diye konuştu. Alınan kararın uzun soluklu olması halinde sektörün etkilenebileceğinin altını çizen Koca, “Türkiye’nin beyaz et ihracatının yüzde 60’ına yakını Irak’a yapılıyor. Afrika ülkeleri de yüzde 20 pay alıyor. Bu ülkelerde bir sorun yok. Ancak Irak yönetimini de bu kararı daha fazla uzatamayacağını düşünüyorum. Çünkü Irak’a gıda ithalatının yüzde 85 Türkiye üzerinden yapılıyor. Türkiye’ye daha fazla tavır alamazlar. Sıcakların başlamasıyla virüs de etkisini yitiriyor. Pazartesi salı durum netleşir” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Gebze’ye sıçramıştı

YAKLAŞIK 2 hafta önce Bandırma’nın Edincik bölgesinde kuş gribine rastlanılmasının ardından 100 bine yakın tavuğun itlaf edildiği açıklanmıştı. İlçe Kaymakamı Ali Mantı yaptığı açıklamada olası kuş gribine karşı ölen tavuklar açılan kireçli kuyulara gömüldüğünü söylemişti. Bandırma’da yaşanan bu gelişmelerin ardından 2 gün önce de yaklaşık 10 bin tavuk Gebze’de gece yarısı yapılan bir operasyonla itlaf edildi. Gebze’de ölümlerin Balıkesir’den alınan tavukların ardından başladığı iddia edilirken, resmi makamlar ölümlerin kuş gribinden kaynaklanıp kaynaklanmadığı konusunda bir açıklama yapmadı.

Irak Türkiyeden tavuk ithalatını durdurdu

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!