Bankacılardan önemli şikayetler geldi

Güncelleme Tarihi:

Bankacılardan önemli şikayetler geldi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2015 10:56

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın'dan bankacılık sektörünün yaşadığı sorunlara yönelik önemli şikayetler geldi. Aydın, Türkiye’nin büyümeye devam etmekle birlikte küresel sorunlardan olumsuz etkilendiğini söyledi. Toplantıda Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'da yer aldı. Babacan şu anda bir sunum yapıyor.

Haberin Devamı

Türkiye Bankalar Birliği 58. Olağan Genel Kurulu’nda konuşan Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın, Türkiye’nin büyümeye devam etmekle birlikte küresel sorunlardan olumsuz etkilendiğini belirtti.

AKTİF BÜYÜKLÜK 2,13 TRİLYON LİRA
Bankacılık sektörü verileri hakkında bilgi veren Aydın “Bankacılık sektörünün toplam aktifleri 15 mart itibariyle 2.13 trilyon lira oldu ve GSYH'nın yüzde 118'ine ulaştı. Kredilerin GSYH'daki payı yüzde 74'lere geldi; bu payın halen yukarı doğru gidecek mesafesi var. Sektörün 2014 sonu itibariyle proje finansmanları için 228 milyar TL taahhüdü var. Önümüzdeki dönemde de proje finansmanına talep artacak” dedi. Aydın, proje finansmanlarına özel sektörün katılımını teşvik etmek, menkul kıymetleştirmeyi yapmak, sermaye piyasasını da devreye sokmak zorunda olduklarını ifade etti.

Haberin Devamı

TAKİPTEKİ KREDİLER
Aydın “Takipteki krediler varlık yönetim şirketlerine satılanlar da dahil yüzde 4 seviyesinde, bu yönetilebilir bir seviyedir. Kredi büyümesi için sermaye şart, yeni finansal mimaride yüksek ve kaliteli sermaye aranıyor.” dedi.

KREDİ İMKANI
Bankacılık sektörünün mevcut düzenlemeler çerçevesinde 700 milyar TL daha kredi verebilecek olduğuna dikkat çeken Aydın, özkaynağı büyütme konusunda sıkıntı olduğunu söyledi.

TBB Başkanı "SYR yasal sınırın üzerinde ama çok hızlı aşağı doğru hareket ediyor; bu nedenle de özkaynakları artırmayı istiyoruz. Düzenlemelerin sektöre son beş yıldaki etkisi 25 milyar TL oldu" dedi.

BÜYÜME POTANSİYELİN ALTINDA KALABİLİR
Aydın, bankaların döviz riskinin yönetilebilir düzeyde ve yasal sınırların altında olduğu belirterek "Bu yıl enflasyonun daha düşük olacağını; cari açığın gerileyeceğini ancak büyüme hızının potansiyelin altında olacağını bekliyoruz. Makro dengelere zarar gelmeden büyümenin yüzde 4 olması için politikalarda makul esneklik olduğunu düşünüyoruz." dedi. Aydın kobi kredileri, ihracat ve döviz kazandırıcı kredilerde, proje ve yatırım kredilerinde daha düşük risk ağırlığı istediklerini belirterek şöyle devam etti: “Büyük ölçekli kamu ihalelerinin finansmanında kullanılan sendikasyonlarda Hazine'nin üstlendiği borç anlaşmaları teminat kabul edilmeli. Genel karşılık uygulaması hafifletilmeli. TL ve YP ZK'lara piyasa faizi kadar faiz ödenmeli; şube harçları sadece yeni açılacak şubelerden alınmalı. İhtiyaç kredilerinde taksit sayısı 36 aydan uzun olmalı”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!