Bir kahve içimlik inovasyon!

Güncelleme Tarihi:

Bir kahve içimlik inovasyon
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2015 00:03

Fransız Groupe Lactalis’e satılan Ak Gıda’nın kurucularından Zeki Ziya Sözen, “Sabri Ülker bana, ‘Bir kahve içimlik sürede, sütle ilgili bir fikir söyleyin sizi işe alayım’ demişti. O sürede ‘Bu şişe başka şişe’ fikrini buldum ve şirketin temeli atıldı” dedi.

Haberin Devamı

Yıldız Holding’te uzun yıllar üst düzey yöneticilik yapan ve 1996’da Sabri Ülker’le Ak Gıda’yı kuran Zeki Ziya Sözen’le Sabri Ülker Gıda Araştırmaları Enstitüsü Vakfı’nın 3’üncü Beslenme ve Sağlıklı Yaşam Zirvesi toplantısının davetinde tanıştım. Zeki Ziya Sözen, Vakfın Bilim Kurulu üyesi. Uzun yıllar Yıldız Holding’te çalışmış, çok sayıda lansmana imza atmış. Holding’teki aktif görevlerinden ayrılmış olsa da, “Bizim işte emeklilik olmaz, Yıldız Holding’ten de emekli olunmaz” diyor. Sözen, ODTÜ Kimya Mühendisliği’ni yüksek şeref öğrencisi olarak bitirmiş. Kanada’da master yapmış. 1979 ve 1980’de TÜBİTAK’ın kimya sınavlarında Türkiye birincisi olmuş. 1985’te ise İsveç Nykçping Energiteknik AB’de araştırma müdürü olarak çalışmış. Yaşar Holding’te Selçuk Yaşar’la çalıştıktan sonra Mis Süt’ün genel müdürü olan Sözen, daha sonra Yıldız Holding yolculuğuna başlamış.

Haberin Devamı

FİKRİ SÖYLE, İŞE BAŞLA!

Kariyerinin bu önemli virajını Zeki Ziya Sözen’den dinledim. İş görüşmesi için Sabri Ülker’le görüşmesi gerektiği kendisine söylenmiş. Sabri Ülker, Sözen’i Vaniköy’deki evine çağırmış. Kariyeriyle ilgili tüm detaylara hakimmiş Sabri Ülker. Biraz şirketlerini anlatmış, “Güzel işler yapmışsın. İsveç deneyimin de iyi, Mis Süt de iyi ama bize ne yapacaksın?” diye sormuş. Zeki Ziya Sözen’de başlamış süt ile ilgili yapılabilecekleri anlatmaya. Ama Sabri Ülker tatmin olmamış ve kendisine “Kahve içer misin?” diye sormuş. Ülker, “Siz şimdi kahvenizi için, ben kahvemi başka bir yerde içeceğim. Bir kahve içimlik süreniz var. Bana sütle ilgili bizim bugüne kadar yapmadığımız ama yapmamız gereken bir fikir söyleyin sizi işe alayım” demiş.

KİTAP OLACAK HİKÂYE

İşte o kahve içimlik sürede Zeki Ziya Sözen “bu şişe başka şişe” fikrini bulmuş. Uzun ömürlü sütü plastik şişede ambalajlama fikrini önermiş. Ve işe başlamış. “Bizim işte inovasyon çok önemli” diyen Zeki Ziya Sözen, Ülker ailesinin yaratıcı fikirlere verdiği değer sayesinde dünya çapında bir şirket olduğunun altını çiziyor. İşte geçen hafta Murat Ülker instagram adresinden Ak Gıda’nın satışını duyururken rahmetli Sabri Ülker ve Zeki Ziya Sözen’in “Bu şişe başka şişe” kampanyası fotoğrafına yer vermiş, “Ak Gıda’yı 1996’da Akyazı’da günde 7 ton süt alan bir mandırada kurmuştuk. Bugün Türk çiftçimizin ürününün dünyaya açılmasına vesile olduk” demişti. Davette bu güzel hikayeyi Murat Ülker’e de sordum. Murat Ülker, “Bu hikayeler kitap olmalı. Zeki Ziya Sözen de sanırım yazacak tüm bunları, dayanamayıp size anlatmış. İnovasyon için bazen ekipler kurar, günlerce tartışırsınız, bazen de bir anda aklınıza bir fikir gelir ve uygularsınız” dedi.

Haberin Devamı

DERBY VE TOKAİ’Yİ DE SATIYOR

YILDIZ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, gıda dışı sektörlerde girişim sermayesi şirketi olarak faaliyet gösteren iştirakleri Gözde Girişim’in yatırımları arasında bulunan ‘Azmüsebat Çelik Sanayi’ndeki hisseleri için stratejik ortaklık dahil farklı opsiyonları değerlendirmek üzere yetkilendirme yaptıklarını söyledi. Ülker, “Yetkilendirmeyi yaptık, ne kadarlık hisse satışı olacağı gelecek tekliflere bağlı olacak” dedi. KAP’a açıklama yapan Gözde Girişim de, portföy şirketlerinden Azmüsebat Çelik’te stratejik ortaklık dahil opsiyonların değerlendirilmesi konusunda danışmanların yetkilendirildiğini duyurdu. Gözde Girişim, Derby ve Tokai markalarını bünyesinde bulunduran Azmüsebat Çelik Sanayi’nin yüzde 48.81’ini Mayıs 2013’te portföyüne katmıştı. Azmüsebat Çelik’in ödenmiş sermayesi 24.9 milyon lira seviyesinde bulunuyor.

Haberin Devamı

ÜLKER: ÇOCUKLARIMIZI EVLENDİRDİK

MURAT Ülker 3’üncü Beslenme ve Sağlıklı Yaşam Zirvesi’nde Ak Gıda’nın satışı ile ilgili sorulara yanıt verirken, “İnsan çocuklarını evlendirirken ne hissederse öyle oluyor. Ak Gıda’da yüzde 10 payımız kaldı. Bunu karşı taraf istedi” dedi.

18 MİLYON BEBEK ENGELLİ DOĞUYOR

Alİ Ülker zirvenin açılışında Sabri Ülker Gıda Araştırmaları Enstitüsü Vakfı olarak 3 yıldır sağlıklı beslenme ile ilgili bilgi kirliliğini önlemek için yurtdışından da uzmanların katıldığı Beslenme ve Sağlıklı Yaşam Zirvesi’ni düzenlediklerini söyledi. Ali Ülker konuşmasında ‘gizli açlık’ konusuna dikkat çekti. Dünyada 807 bin çocuğun A vitamini, çinko ve diğer besinleri eksik aldığı için gelişim bozukluğu yaşadığını, dünyada 805 milyon insanın da açılıkla mücadele ettiğini söyledi. “Her yıl 18 milyon bebek iyot eksikliğinden zihinsel engelli doğuyor” diyen Ali Ülker, Yıldız Holding’in United Biscuits’i de aldıktan sonra alanında dünya üçüncüsü olduğunu ve 4 kıtada 4 milyar tüketiciye ulaştıklarını bu yüzden de kendilerini sorumlu hissettiklerini anlattı. 100’ün üzerinde ülkede ürünleri satılan Ülker, son 5 yıldır değişim içinde. Ali Ülker de bu değişimi şöyle özetleri: “Ürünlerimizde 20 bin ton şeker ve 550 ton tuz azaltımı yaptık… Keza yağda da azaltma yaptık. Unlu mamuller ve süt ürünlerinden toplam 1.806 ton yağ çıkarttık, toplam 275 ton daha az
doymuş yağ kullanmışız…”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!