‘Metsamor’a karşı birlikte yürüyelim’

Güncelleme Tarihi:

‘Metsamor’a karşı birlikte yürüyelim’
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2015 23:05

Metsamor, Türkiye sınırına sadece 16 km uzaklıkta bir nükleer santral. Ömrü dolmasına karşın, Ermenistan’ın elektrik ihtiyacının yüzde 40’ını karşıladığı gerekçesiyle hâlâ çalışmaya devam eden bu nükleer santralın tehlike saçtığına işaret eden Bakan Yıldız, çevrecilere beraber yürüme çağrısı yaptı.

Haberin Devamı

ENERJİ Bakanı Taner Yıldız, Ermenistan’ın Metsamor nükleer enerji santralının işletim süresini 2026 yılına kadar uzatılmasını eleştirerek, “Çevrecilerin Türkiye’deki projelere göstermiş oldukları hassasiyeti, hemen Iğdır’da sınıra 16 km uzaklıktaki Metsamor Nükleer Santralı’na göstermemelerini anlamıyorum. 30 yıllık ömrünü çoktan tamamlamış bu santral. Mesela Iğdır’da hep birlikte bir çevre yürüyüşü düzenleyelim” dedi.

ELEKTRİKSİZ KALIRIZ

21. Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı ICCI-2015’in dün düzenlenen açılışında konuşan Bakan Yıldız, Ermenistan’ın Türkiye sınırındaki Metsamor nükleer enerji santralının riskleri ve dolan ömrüyle beraber Uluslararası Atom Enerji Ajansı’nın direktiflerine aykırı olarak çalışmasını doğru bulmadıklarını belirterek, “Yalnızca enerji ihtiyacı var diye bir nükleer santral burnumuzun dibinde çalıştırılamaz. Bununla alakalı girişimlerimizi yaptık. Ermenistan’ın savunması ise ‘Eğer bu nükleer santral durursa elektriksiz kalırız.’ Mutlaka farklı çözümlerin olduğu kanaatindeyim” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Yıldız, şöyle konuştu: “Özel olarak çevrecilerin Taksim’de bir kısım ağaçları bahane ederek gösterdikleri hassasiyeti, Iğdır’a 16 kilometredeki Metsamor nükleer enerji santraline göstermemelerini anlamıyorum. Ben arkadaşlarıma bir tavsiyede bulunuyorum. 30 yıllık ömrünü çoktan tamamlamış. Çevreyi bu kadar seviyorsunuz, bu takdir edilecek bir şey. 1980 yapımı, ömrünü tamamlamış bir santral var ve bu Iğdır’a 30, sınıra 16 kilometrelik bir yerde bulunuyor. Iğdır’da hep beraber Metsamor santrali ile alakalı bir çevre yürüyüşünde bulunalım. Neden hassasiyetinizi orada da göstermiyorsunuz?”

ARAZİ KARŞILAŞTIRMASI

Yıldız, enerji tesisleri kurulurken ihtiyaç duyulan arazi miktarları arasında bir karşılaştırma da yaptı. Yıldız, aynı miktarda elektriği üretmek için nükleerde 1-4 kilometrekare arasında değişen arazi yeterli olurken, güneş santrallarında bunun 20-50 kilometrekareye çıktığını söyleyerek, şöyle konuştu: “Kaplasın; Türkiye yer problemi yok. Ama alan ne kadar genişlerse - ki biz rüzgarla güneşin önünü sonuna kadar açmaya kararlıyız - muhatap o kadar artıyor. Buna karşın yenilenebilir kaynakların önünü açmamız gerekiyor.”

Haberin Devamı

MUKAYESE GÖTÜRMEZ

YILDIZ, Soma ve Ermenek madenlerinde yaşanan kazalarla ilgili ise şöyle konuştu: “Maden kazaları bizi sarstı. Toplumun içine bakınca, yüzlerce işletme, binlerce işletmedeki, 2 büyük kaza bizi sarsmıştır. Bizi derinden üzmüştür. Ben Ermenek’te otele gitmedim, yalnızca maden ocağında kalmayı tercih ettim. Konuyu bütün yönleriyle hissetmek, neler yapabiliyorsam yapmak istedim. Kimse, istemiyor ama bunlar olabiliyor. Her zaman söyledim. Bunların bir kusur yanı vardır. Kusur varsa, hem denetim ve yargı ile ilgili süreçler devam ediyor. Bu hadise sizi üzüyor ama ithamlar sizi daha fazla üzüyor. İnsan yönetiminde, hak etmediğiniz şeyler de oluyor. Dediğimiz gibi, bırakın 301 işçi kardeşimi, bir işçinin hayatıyla makamımı hiçbir şekilde mukayese etmem.”

Haberin Devamı

111 OYLA UZATILDI

ERMENİSTAN, kullanım yaşının dolması ve güvenlik nedenleriyle tartışılan Metsamor nükleer santralinin işletim süresinin 2026’ya kadar uzatılmasını onayladı. Ermenistan parlamentosu, Ermenistan’ın Türkiye sınırına 16 kilometre uzaklıktaki Metsamor santralinin süresinin 2026’ya kadar uzatılması konusunda Rusya ile işbirliği anlaşmasını onayladı. Karar, 111 lehte, 1 aleyhte ve 3 çekimser oyla kabul edildi.

‘Metsamor’a karşı birlikte yürüyelim’

Buna göre, Rus “Rosatom”, Ermenistan’ın enerji ihtiyacının yüzde 40’ını karşılayan santralın tamir ve ekipman değişiminden sorumlu olacak, bakım ve personel yetiştirme işlerini yürütecek. Ermenistan Enerji ve Doğal Kaynakları Bakanı Yardımcısı Areg Galstyan “Her şey başarılı biterse ve değerlendirmeler de olumlu olursa santralı 2026’ya kadar işletebiliriz” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!