'Örümcek adam' devlet 'engeli'ni aşamadı!

Güncelleme Tarihi:

Örümcek adam devlet engelini aşamadı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2015 10:08

Yünel Doğan (24) doğuştan engelli. Hazırlanan üç ayrı hastane raporuna göre zekâ geriliği yüzde 70 ile 81 arasında. Ailesi, çocuklarının, kendi sigortalarından yararlanması için dava açtı. Mahkemenin talebi üzerine hazırlanan Adli Tıp raporunda, ağır başlı insana örnek vermesi istenen Doğan’ın yanıtı, çizgi film karakteri örümcek adam oldu. 2 ile 3’ün toplamı için 12 yanıtı veren Doğan, Bulgaristan doğumlu olmasına rağmen Tokatlı olduğunu söyledi. Ancak, rapor, Doğan'ın çalışabilir durumda olduğunu, malul sayılamayacağı yönünde çıktı. Hazırlanan rapor sonrası mahkeme ailenin talebini reddetti; Yargıtay da bu kararı onadı.

Haberin Devamı

Fabrika işçisi Güneş Doğan ve ev kadını eşi Sadife Doğan, doğuştan zekâ engelli oğulları Yünel 18 yaşını geçtikten sonra yeni bir sıkıntı yaşamaya başladı. Zira, 18 yaşına kadar babasının sigortasından yararlanan Yünel’in sağlık

Örümcek adam devlet engelini aşamadı
giderleri de bu yolla karşılanıyordu.

Sadife Doğan, tek başına banyosunu dahi yapamayan oğullarının, kendilerinden sonra da babasının sigortasından yararlanabilmesi için İstanbul Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü Küçükçekmece Merkez Müdürlüğü’ne başvurdu. Ancak olumsuz yanıt aldı.

SGK: TALEPLERİ HAKSIZ
Sosyal Sigortalar Yüksek Sağlık Kurulu’na başvuran Doğan Ailesi buradan da olumsuz yanıt aldı. Gelen rapor Yünel Doğan'ın yüzde 60 çalışma gücünü kaybetmediği yönündeydi. Kurul, Yünel Doğan’ın malul sayılamayacağı yönünde rapor hazırladı. Doğan ailesi bu kez Bakırköy 6. İş Mahkemesi’nde ‘tespit’ davası açtı. SGK avukatı ise, ‘haksız ve yasal dayanaktan yoksun dava reddedilsin’ dedi.

Haberin Devamı

YÜZDE 81 ZEKÂ GERİLİĞİ VAR
Açılan dava dosyasına Yünel Doğan için alınan hastane raporları sunuldu. Büyükçekmece Devlet Hastanesi’nin raporuna göre Doğan’daki zekâ geriliği yüzde 78 seviyesinde. Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne göre ise bu oran yüzde 81 seviyesinde. Rapor alınan bir başka hastane olan Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden alınan rapora göre ise Yünel Doğan’daki zekâ geriliği yüzde 70 seviyesinde.

Örümcek adam devlet engelini aşamadı

‘ÖRÜMCEK ADAM AĞIR BAŞLI BİRİ’
Mahkeme, karar için Adli Tıp Kurumu’ndan (ATK) rapor istedi. ATK uzmanlarının sorularına yanıt veren Yünel Doğan’a ağır başlı insana bir örnek vermesi istendi. Doğan’ın yanıtı örümcek adam oldu. 2 ile 3’ün toplamı sorulan Doğan’ın cevabı “12” oldu. Yine 6 ile 7’yi çarpması istenen Doğan’ın yanıtı “8” oldu. Bulgaristan doğumlu olan Doğan’a memleketi sorulduğunda yanıtı “Tokat” oldu. Bir kardeşi olan Doğan toplam 4 kardeş olduklarını söylerken, hiç okula gitmemesine rağmen lise mezunu olduğunu söyledi. Doğan son olarak en sevdiği çizgi filmin ise FSM olduğunu aktardı.

Haberin Devamı

‘BAŞININ ÇARESİNE BAKABİLİR’
Uz. Dr. Sadi Çağdır, Prof. Dr. İmdat Elmas, Uz. Dr. Tansev Boran’ın imzasını taşıyan raporda, Doğan’ın çalışma gücünün yüzde 60’ını kaybetmediği, dolayısı ile malul sayılamayacağı yönünde rapor verildi. Mahkeme, gelen bu rapora dayanarak ailenin talebini reddetti. Dava masrafı da Doğan ailesinin üzerinde bırakıldı. Doğan ailesi kararı temyiz etti. Yargıtay 21. Hukuk Dairesi’ne yapılan temyiz başvurusunda Doğan için hazırlanan birçok raporda zekâ geriliğinin yüzde 70’in üzerinde olduğu, Doğan’ın kendi başına banyosunu dahi yapamadığı kaydedildi. Ancak Yargıtay da yerel mahkemenin verdiği kararı onadı.

Örümcek adam devlet engelini aşamadı

AV. ÖZDEMİR: ANAYASAL İHLAL VAR
Konu ile ilgili görüşüne başvurduğumuz Av. Kemal Özdemir, Anayasa gereği devletin çalışamaz durumda olan kişileri koruması gerektiğine işaret ederek şunları kaydetti: "Devlet, Anayasa'nın 61. maddesi gereğince malülleri korumak ve onların kendilerine yaraşır bir hayatı yaşamalarına olanak sağlamak zorunda. Yine Anayasa'nın 60. maddesi gereğince devlet sosyal güvenlik hakkı sağlamak zorunda. Oysa burada 2 ile 3'ü toplayamayan ağır zihinsel engelli bir bireyden çalışıp hayatını kazanmasını, sigorta primini yatırması bekleniyor. Bu durum herşeyden önce insani olmamakla birlikte Anayasa'nın da ihlali anlamına geliyor."

Haberin Devamı

dgokce@hurriyet.com.tr

BAKMADAN GEÇME!