Türkiye yine o kötü rüyayı gördü

Güncelleme Tarihi:

Türkiye yine o kötü rüyayı gördü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2015 01:04

1.2 milyon tavuğun bulunduğu Bandırma’nın Edincik bölgesinde kuş gribine rastlandı. Kuş gribinin göçmen kuşlar yüzünden bulaştığı ifade edildi. Bölgenin yumurtacı çiftliklere ev sahipliği yaptığını belirten BESDBİR Başkanı Koca, “Biogüvenlik açısında yetersiz bir bölge. Şu an için et üreten çiftliklerde bir sıkıntı yok” dedi. YUMBİR Başkanı Hasan Konya ise, “Biogüvenlik tedbirlerimiz tam. Bakanlık tedbiri aldı. 3 kilometre yarıçapındaki bir bölge karantinaya” alındı” dedi.

Haberin Devamı

Yaklaşık 1 hafta önce Bandırma’nın Edincik bölgesinde yaşanan tavuk ölümlerinin nedeni belli oldu. İlk yapılan açıklamalarda ölen tavuklarda yapılan incelemelerinde ‘kuş gribine’ rastlanmadığı bildirilirken, dün İlçe Kaymakamı Ali Mantı, tavuk ölümlerinin yoğun yaşandığı tesiste kuş gribi tespit edildiğini, gerekli önlemlerin alındığını açıkladı. 4 ay içinde 40 binden fazla tavuğun telef olması üzerine Bandırma Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nce başlatılan incelemeler tamamlanırken, telef olan tavuklardan alınan numuneler, bakanlığın İstanbul Pendik’te bulunan araştırma laboratuvarında incelendi. Olası kuş gribine karşı ölen tavuklar açılan kireçli kuyulara gömüldü.

Türkiye yine o kötü rüyayı gördü

Kaynak: FAO

Haberin Devamı

Göçmen kuşların izlediği bu güzergahtaki topraklar üzerinde kuş gribi hastalığı gözleniyor.

MÜEZZİNOĞLU'NDAN KARANTİNA AÇIKLAMASI

YUMURTACILARDA GÖRÜLDÜ
Yaklaşık 40 bin hayvanın öldüğü bölgenin yumurta üretim çiftliklerine ev sahipliği yaptığını ifade eden Beyaz Et Sanayicileri Birliği Başkanı Sait Koca, “Kuş gribi görüldüğü dün itibari ile belirlendi. Bölgede daha çok yumurtacı kümesler bulunuyor. İlk sonuçlarda kuş gribi çıkmamıştı. Ancak son testlerde kuş gribine rastlandı. Ancak zararlı olup olmadığı belli değil” dedi. Bütün dünyada kuş gribi olayları gözüktüğüne dikkat çeken Koca, “Kuş gribinin Türkiye’ye gelme sebebi göçmen kuşlardır. Bandırma’da göçmen kuşların güzergahında bulunan bir bölge. Biz etçiler olarak bio güvenliğe çok önem veriyoruz. Ancak söz konusu bölgede entegre tesis sayısı çok az. Açık alanda yetişen tavuklar tehdit altında. Göçmen kuşların taşıdığı virüsler kapalı üretim tesislerine giremiyor. Açıkta ve doğal diye beslenen tavuklar tüm dış tehditlere açık oluyor” ifadelerin kullandı. Koca, göçmen kuşlar vasıtasıyla ulaşan virüsün ya kuşların virüsünden ya da tavukların yakınlarında konaklamaları sebebiyle bulaştığını ifade etti. Özellikle ABD’deki tavukların kuş gribinden kırıldığına dikkat çeken Koca, “İnşallah yaşanan bu durum birkaç güne bitecek. Türkiye çapında bir salgın olacağını düşünmüyoruz. Günde 4.5 milyon hayvanın kesildiği bir sektörden bahsediyoruz. Toplam etçi tavuk varlığımız da 250 milyon civarında” diye konuştu.

Haberin Devamı

Türkiye yine o kötü rüyayı gördü

GÜVENLİK ÖNLEMLERİMİZ TAM
Tarım Bakanlığı yetkilileri ile bugün (dün) bir toplantı gerçekleştirdiklerini belirten Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUMBİR) Başkanı Hasan Konya da ilk vakanın geçen ay Kastamonu’da yaşandığını kaydetti. Yaptıkları toplantı ile bakanlık yetkililerinin kendilerine bilgi verdiğine değinen Konya, “Edincik bölgesinde itlaflar başladı. Burada daha çok yumurtacı çiftlikler var. Ancak söylenildiği gibi güvenlik açığı olan çiftlikler yok. Yaklaşık 3 kilometre yarıçapında bir bölgenin karantina altına alındığını öğrendik. Bakanlığın adlığı tedbirler sonrası bu işin daha da yayılmadan bitirileceğini düşünüyoruz. Bölgede söylenildiği gibi 2.5 milyon tavuk yok. Yaklaşık olarak 1.2 milyon hayvan var diyebiliriz. Ancak ne kadar güvenlik alınırsa alınsın göçmen kuşların geçiş güzergahı olması sebebiyle bu tip durumlar yaşanabiliyor” ifadelerini kullandı. Türkiye’deki toplam 90 milyon yumurtacı tavuk olduğu bilgisin veren Hasan Konya, “Biogüvenlik açısından yeterli olmayan tesisler zaten Bakanlık tarafından tespit edilip gerekli işlemler yapılıyor. Türkiye bu alanda çok iyi noktalarda” dedi. Keskinoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Keskin Keskinoğlu, yaptığı açıklamada ise kuş gribi vakalarının serbest dolaşım olan hayvanlarda ya da küçük çaplı yerel işletmelerde gerçekleştiği ve bugüne kadar markasını bildiğiniz hiç bir entegre tesiste bu vakaların meydana gelmediğini ifade söyledi. Ayrıca Keskinoğlu, “Bu geçici bir durumdur. Göç zamanı bitince bu risk bu yıl için ortadan kalkacaktır” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

HASTALIK İHTİMALİ OLANLAR DA İTLAF EDİLDİ

Balıkesir’in Bandırma İlçesi Kaymakamı Ali Mantı yaptığı açıklamada şunları söyledi. “Tavuk ölümlerinin yaşandığı tesislerde önlemlerin arttırıldı. İtlaflar yapıldı. Yapılan incelemeler sonrasında kuş gribi vakasına rastlanıldı. Hastalığın görüldüğü işletmede her türlü kordon koruma tedbirleri alındı. İtlaf ve imha işletmelerinden sonra temizlik işlemleri yapıldı. Ayrıca hastalık tespit edilen işletmenin yanında bulunan ve bulaşma riski bulunan başka işletmelerde bulunan kanatlı hayvanlarda itlaf edildi” dedi. Bandırma’da, kuş gribi ve sonrasında alınan önlemlerle birlikte telef olan tavuk sayısının yaklaşık 70 bin olduğu öne sürüldü. Bandırma’nın Edincik Mahallesi’nde 132 besihane bulunuyor.”

Haberin Devamı

GİRİŞ-ÇIKIŞ YASAKLANDI

KUŞ gribinin tespit edilmesi üzerine bölge karantina altına alınarak Edincik’e kanatlı hayvan giriş ve çıkışı yasaklandı. Hastalığın bulunduğu bölgede hijyen ve dezenfeksiyon iki katına çıkartıldı. Giriş ve çıkışlar Balıkesir Gıda,Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesine bağlı ekiplerin kontrolünde yapılıyor. Çinge-Doğanpınar karayolunda ulaşım ilçe jandarma komutanlığına bağlı ekipler tarafından kapatıldı. Bölgeye resmi araçlar haricinde araç alınmıyor. Kaymakamlık kuş gribinin tespit edildiği Edincik’te her türlü avcılığı da yasakladı.

Türkiye yine o kötü rüyayı gördü

2 AYDA 300 MİLYON TL KAYBEDİLMİŞTİ

Haberin Devamı

İLK kez 2006 yılında Türkiye’de görünen kuş gribi beyaz et sektörünü olumsuz etkilemişti. Dışişleri Bakanlığı’nın hazırladığı rapora göre 2006’da görünen kuş gribi sonrasında başta Almanya ve Fransa olmak üzere Batı Avrupa ülkelerinde toplamda 10 milyondan fazla kanatlı hayvan yok edilmişti. Türkiye’de ise bu rakam 2.5 milyon adedi geçmişti. Yok edilen hayvanlar ve buna bağlı olarak satışlardaki düşüşten dolayı 2006 Ocak ve Şubat aylarında tavukçuluk sektöründe günlük zararın 10 milyon TL’yi bulmuştu. Sektörün ki aylık zararı ise toplam 300 milyon TL’yi aşmıştı. Ayrıca raporda kuş gribi vakalarının turizm sektörünü de olumuz etkilediği ifade ediliyor.

İNSANLARA BULAŞMA SÖZ KONUSU DEĞİL
Meltem ÖZGENÇ / ANKARA

Kastamonu’da bir kaç gün önce dün de Balıkesir Bandırma’da ortaya çıkan kuş gribi için Bakanlıklar alarma geçti. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Bandırma’da virüs taşıdığı tespit edilen tavukların itlaf çalışmalarına başlarken, Sağlık Bakanlığı yetkilileri ise Hürriyet’e verdikleri bilgide, kuş gribinin görüldüğü yerlerde sadece hayvanlar için bir risk bulunduğunu, insana bulaşımın söz konusu olmadığını açıkladı. Yetkililer, “Zaten grip sezonunda son iki haftaya girildi. Daha önce Çarşamba günü yapılacağı duyurulan Grip Bilim Kurulu toplantısının da yarın (bugün) yapılmasına karar verdik” dediler.

BAKMADAN GEÇME!