4K bilmecesi

Güncelleme Tarihi:

4K bilmecesi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2015 01:00

Önümüzdeki dönemin televizyon teknolojisi olan 4K yayınları yavaş yavaş geliyor. Ancak bu yayınlara uygun olmayan 4K televizyon modelleri ise çöpe gidiyor. 4K televizyon alırken mutlaka dikkat etmeniz gereken ‘yenilenen kare sayısını’ bu hafta işledik.

Haberin Devamı

HD, Full HD derken Ultra HD yani 4K televizyonlar hayatımıza girdi. Televizyon ekranın 1920x1080 çözünürlük sağlayan Full HD’den 4 kat daha fazla çözünürlük sunan 4K, televizyonlar teknoloji mağazalarındaki yerini aldı.


Geleceğin görüntü teknolojisi denilen 4K televizyonların yayınları da kullanıcılara sunuluyor. TRT bu konuda dünyada öncü bir adım attı ve Türkiye, 4K televizyon yayını yapabilen dördüncü ülke oldu. Hatta paylaşılan bilgilere göre ise çok yakında daha fazla kanal ve yayın yolda.

YENİLENEN KARE SAYISI


Ancak bu işin bir de farklı bir boyutu var. Samsung Electronics Türkiye Tüketici Elektroniği Satış ve Pazarlama Direktörü Hüseyin Erel, TRT HD - TRT 4K Kanal Koordinatörü Kürşat Özkök ile bir araya geldik. Paylaştıkları bilgilere göre Digital Europe ve Digital Video Broadcasting (DVB) 2015 başında 4K yayınların dünyadaki standartları belirlendi. Belirlenen standartlarda yer alan kriterlerden biri de 4K televizyonların ‘p’ simgesiyle ifade edilen ‘yayında yenilenen kare sayısı’ idi. Buna göre dünya çapındaki yayınların yenilenen kare sayısı 60p/50p standardına uygun olmak zorunda. Bu standartlar daha önce belirlenmediği için birçok televizyon üreticisi 24p, 25p ve 30p uygun televizyon modellerini satışa sunmuştu. Önümüzdeki dönemde televizyonlara gelecek olan yayınları 24p, 25p ve 30p yineleme hızına sahip olan televizyon modelleri desteklemiyor.

336 BİN ÇÖPE

Rakamlara baktığımızda ise belirlenen standartlar dışında kalan televizyon sayısı dikkat çekiyor. Bu rakamlara göre geçtiğimiz yıl Türkiye’de 3.2 milyon adet televizyon satışı gerçekleşti. Bu rakamın yüzde 15’ine denk gelen 480 bin adedi 4K teknolojisine sahip. Paylaşılan bilgilere göre Türkiye’de geçen yıl satılan 4K televizyon modellerinin sadece yüzde 30’u kabul edilen yayın standardı olan 60p/50p’yi destekliyor. Yani Türkiye’de geçtiğimiz yıl 336 bin adet 4K standartlarını karşılamayan televizyon satışı gerçekleştirildi. 60p/50p’yi destekleyen televizyon sayısı ise 144 bin adet. Bu televizyonlara sahip olan başta TRT 4K kanalı olmak üzere önümüzdeki dönemde kullanıcılarla buluşacak 4K yayınları izleyemeyecek. 4K televizyon almak isteyenlerin mutlaka DVB tarafından belirlenen standartları takip etmesi gerekiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!