Tataristan ile ticareti büyütecek imzalar atıldı

Güncelleme Tarihi:

Tataristan ile ticareti büyütecek imzalar atıldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2015 01:18

Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nu ziyaret etti. 4 önemli işbirliği anlaşmasına imza atıldı. Kurulacak Ortak Çalışma Komitesi, 3 ay içerisinde ekonomik ve ticari faaliyetlere hız verecek eylem planını hazırlayacak. Minnihanov, işbirliğini artırmak istediklerini söyleyerek, Türk şirketlerinin Rusya pazarına girmek için Tataristan’ı bir sıçrama tahtası olarak kullanmalarını istedi. Türk şirketlerini yatırıma davet etti.

Haberin Devamı

Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov ve beraberindeki heyet TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nu ziyaret etti. Türkiye ile Tataristan arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin ele alındığı görüşmede, TOBB ile Tataristan Ticaret ve Sanayi Odası, Tataristan Bilimler Akademisi ile de TEPAV, TOBB ETÜ ve Türkiye Bilimler Akademisi arasında ayrı ayrı işbirliği anlaşmaları imzalandı.TOBB ile Tataristan Ticaret ve Sanayi Odası arasında imzalanan anlaşma ile kurulacak olan Ortak Çalışma Komitesi, 3 ay içerisinde Tataristan ile Türkiye arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin daha geliştirilmesi ve derinleştirilmesine yönelik bir Ortak Eylem Planı hazırlayacak.

Konuk Cumhurbaşkanı’nın heyetinde çok sayıda Bakan, Belediye Başkanı, çeşitli kurum ve kuruluş başkanları, üst düzey bürokratlar ve işadamları yer alırken, TOBB Yönetim Kurulu Üyeleri de ziyarette hazır bulundular.

Haberin Devamı

Minnihanov’dan işbirliği çağrısı

Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov imza töreninde yaptığı konuşmada Türk şirketlerinin Rusya pazarına girmek için ülkelerini bir sıçrama tahtası olarak görmelerini istedi. İki ülke arasındaki işbirliğini artırmak istediklerine vurgu yapan Mihnihanov, “Karşılıklı yarara dayanan işbirliğini daha da büyütmek ve potansiyellerimizi kullanmak istiyoruz” dedi. Ülkelerindeki petrol, petrokimya üretiminden bahseden Konuk Cumhurbaşkanı, nano ve bio teknolojilerin gelişmesi için çaba gösterdiklerini anlattı. İnovasyon üzerinde durduklarından bahseden Mihnihanov, sanayi ürünlerinin yüzde 50’den fazlasını ihraç ettiklerini bildirdi. Türk şirketlerini yatırıma davet etti.

Tarladan sofraya kesintisiz bir gıda lojistiği

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ise, Türkiye-Rusya ve Tataristan ilişkilerinde yeni bir noktaya gelindiğine işaret ederek, “Bu noktada, aramızdaki ekonomik ilişkiyi sadece Türkiye’nin Rusya Federasyonuna yaş meyve ihracatı olarak göremeyiz. Artık her iki ülke firmalarının kuracakları ortaklıklarla tarladan sofraya kadar kesintisiz bir gıda lojistiğini konuşuyor olmalıyız. Hatta Türk firmalarının bazı gıda ürünlerinin üretimini Rusya Federasyonu içerisinde gerçekleştirmeleri de mutlaka gündemde olmalıdır” diye konuştu.

Haberin Devamı

Sadece gıda örneğinde değil tüm sektörlere bu anlayışı yaymak gerektiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, örneğin otomotiv yan sanayinin Tataristan için büyük önem taşıdığını hatırlattı. Hisarcıklıoğlu, Türkiye Odalar ve Borsalar birliği olarak, Türkiye ile Rusya Federasyonu arasındaki ekonomik bağlantıların söz konusu eksende gelişimi için işbirliğine hazır olduklarını dile getirdi.

BAKMADAN GEÇME!