Kimya devi Bandırma'da kömür rafinerisi kuruyor

Güncelleme Tarihi:

Kimya devi Bandırmada kömür rafinerisi kuruyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2015 12:03

Akıllı giyim, kimya ve nakliye sektöründe yatırımları bulunan MKS Devo Grup, Türkiye’nin ilk kömür rafinerisini devreye almaya hazırlanıyor. Projenin sahibi işadamı Korgun Şengün, rafineride tamamen yerli yüzey kömürünün kullanılacağını söyledi. Şengün, rafineride kullanılacak kömür sayesinde hem kimya sektöründe ham hammade hem de kalori değeri yüksek yeşil kömür elde edildiğini söyledi.

Haberin Devamı

KÜÇÜK BİR ATÖLYEDE BAŞLADI
Toplamda 300’e yakın çalışanı ile 75 milyon dolar ciro elde eden MKS Devo Grup’un amiral gemisi kimya sektöründeki şirketi. Bandırma’da tesisi bulunan MKC Chemical, bir diz, kimya hammaddesi üretiyor.
Bugünkü fabrikanın temelini 15 yıl kadar önce subay emeklisi babası ile küçük bir atölyede attığını söyleyen MKS DevO Kimya Yönetim Kurulu Başkanı Korgün Şengün’ün son zamanlarda yoğunlaştığı yeni bir proje söz konusu. Şengün, Türkiye’de bir ilk olacak kömür rafinerisinin prototip modelini devreye aldıklarını kaydetti.

PROJE HAYATA GEÇTİ
Türkiye’nin bir çok bölgesinde numune olarak kömürleri alıp incelediklerini belirten Şengün, projenin fikir babasının da kendi mühendisleri olduğunu söyledi. Yaptıkları çalışmaların olumlu sonuç verdiğini kaydeden Şengün, pilot rafineri olarak devreye aldıkları rafinerinin daha büyük ve gelişmiş halini bu yılın sonunda devreye alacaklarını kaydetti.

Haberin Devamı

KİMYA SEKTÖRÜNE HAMMADE
Ortalama günde 100 ton yerli kömürün kullanılabileceği bir rafinerinin 8-10 milyon dolarlık bir yatırım gerektirdiğini aktaran Şengün “Biz bu rafineride tamamen yerli kömür kullanacağız. Ve bu kömür yüzey kömürü dediğimiz Türkiye’de oldukça fazla olan kömürden kullanacağız. Dolayısı ile Soma, Ermenek gibi facialara da kapı aralanmamış olacak yüzey kömürü kullanımı ile. Bu proje Türkiye’de bir ilk ancak Avrupa’da yaygın. Biz 10 yıldır bu projenin üzerinde çalışıyoruz. Bu kuracağımız rafinerilerde üç şey elde edeceğiz. Birincisi kimya sektörüne hammadde, ikincisi kalorisi yüksek yeşil kömür üçüncüsü ise CNG denilen kömür gazı... Biz ülke olarak her yılda 40 milyar dolarlık kimya ithalatı yapıyoruz. Yine yüklü miktarda bir ödemeyi de kömür ithalatı için yapıyoruz. Ancak bu rafinerilerden çok ciddi miktarda hammadde elde edilebilinir. Ki biz, yavaş yavaş üretime de başladık" dedi.

'8 AYRI HAMMADE ELDE ETTİ'
Şengün, bir kaç aydan beri deneme üretimlerini yaptıklarını olumlu sonuçlar elde edildiğine işaret eden Şengün konuşmasını şöyle sürdürdü: "Biz, kurduğumuz pilot rafineride 8 ayrı kimyasal hammadde elde ettik. Kömürün kalorisini de bu yolla 2 katına çıkardık. Bu teknolojinin özü şu: Rafineri edilen kömürden uçucu gazlar alınarak hem ham madde olarak kullanılıyor hem de kalorisi iki katına çıkarılıyor. Birçok gelişmiş ülke kömürü rafineri ederek kullandırtıyor. Tonu belki 40 dolara alınabilecek bir kömürden, yaklaşık 1000 dolarlık, neredeyse hepsi ithal gelen ham maddeler üretilebiliyor. Buralardan elde edilecek hammaddeyi ister yurtiçine ister yurtdışına satılır. Kimya hammaddesinin yanı sıra bu rafineride işlenecek kömürün kalorisi yükseliyor. Yani değerli kömür elde ediliyor. Böylece kömür ithalatının da önüne geçilmiş olacak.”

YERLİ KÖMÜR İÇİN DERNEK...
Şengün, yaptıkları çalışmalar nedeni ile sanayicilerin yoğun bir ilgisine tanık olduklarına işaret ederek, “Bu konuda bir çalıştay düzenleme planımız var. Bunun için bir dernekleşme de söz konusu. Konunun bir çok paydaşı var aynı zamanda. Mesele yerli kömürü kullanılır hale getirmek. Benim bu noktadaki çıkış noktam ise kömür rafinerisi kurdu. ‘Kömür yakılamayacak kadar değerli’ sözüne dayanıyor” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

dgokce@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!