Ballast tankında kaçak akaryakıt vurgunu

Güncelleme Tarihi:

Ballast tankında kaçak akaryakıt vurgunu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2015 11:14

Romanya’dan İzmir Aliağa’ya akaryakıt taşıyan bir gemide yapılan aramada dikkat çekici bir kaçakçılık yönteminin geliştirildiği ortaya çıktı. 138 tonluk kaçak akaryakıtın, geminin dengede kalmasını sağlayan ve içi deniz suyu ile dolması gereken ballast tankına konulduğu tespit edildi. Gemi mürettebatı dahil 10 kişi hakkında fezleke hazırlandı. Geminin yük taşıdığı şirketten Hürriyet’e yapılan açıklamada ise “Şirketimizin soruşturmayla ilişkilendirilmesi kurumumuzu azami ölçüde üzmüştür” denildi.

Haberin Devamı

Aliağa Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Bölge Amiri Akif Lale imzası ile Aliağa Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilen fezlekeye göre süreç şöyle gelişti:

Ballast tankında kaçak akaryakıt vurgunu

ROMANYA’DAN YOLA ÇIKTI
Panama Bayraklı M/T Onyx-T isimli gemi resmiyette 3 bin 933 tonluk akaryakıt yükü ile Romanya’nın Midia Lima’nından 6 Mart günü yola çıktı. Geminin varacağı yer Aliağa Körfezi’ydi. Gemi, hava muhalefeti nedeni ile 3 gün Romanya’dan çıkamadı.

GEMİDEN GEMİYE HORTUM ÇEKİLDİ
10 Mart günü, gemi kaptanı Mehmet Ö.’nün ‘burada bekleyeceğiz’ talimatı alındı. Gelen talimat doğrultusunda gemi Karadeniz açıklarında beklemeye geçti. Hava karardıktan sonra bu gemiye White Bream isimli bir gemi yaklaştı. Her iki gemi, halatlar kullanılarak, birbirine bağlandı. Kaptanı Bulgar olan White Bream isimli gemiden M/T Onyx-T isimli gemiye hortum çekildi; akaryakıt aktarımı yapıldı.

Haberin Devamı

‘UZMANI OLMADAN BULUNAMAZ’
Kaçak akaryakıt, geminin baş tarafında bulunan ve forepeak tankı da denilen ballast tankına konuldu. Fezlekeye göre, 3 metrelik bir merdiven ile inilebilen tankı uzman olmayan kişilerin ortaya çıkarması mümkün değil.

Ballast tankında kaçak akaryakıt vurgunu

‘60 BİN DOLARA ALDIM’
Kaptan Mehmet Ö.’nün Gümrük Muhafaza’da alınan ifadesine göre açıktan alınan yakıt 100 ton kadardı. Söz konusu yakıtın bedeli için 60 bin dolara anlaşıldı. 30 bin doları gemi üzerinde ödendi; kalan kısmı da daha sonra ödenecekti. Yine fezlekeye göre ele geçirilen kaçak akaryakıtını piyasa değeri ise 3 milyon 640 bin TL olarak hesaplandı.

KAÇAK AKARYAKITA EL KONULDU
M/T Onyx-T isimli gemi 13 Mart günü Aliağa Körfezi’ne vardı. Alınan istihbarat doğrultusunda Aliağa Gümrük Muhafaza ekipleri harekete geçti. Aliağa Sahil Güvenlik Komutanlığı personeli ile gemide arama yapıldı. Beyan formundaki 3 bin 933 ton akaryakıt tespit edildi. Ancak geminin yük ambarları dışında yapılan aramada ise, ballast tankında da 138,5 ton beyan dışı akaryakıtını bulunduğu tespit edildi. Aliağa Cumhuriyet Savcısı Çetin Yılmaz’ın talimatı ile kaçak akaryakıt muhafaza altına alındı.

Haberin Devamı

GEMİ KAPTANI: PİŞMANIM
Yürütülen soruşturma kapsamında gemi personeli yanı sıra geminin teknik işletmeciliğini yapan Altınbaş Holding bünyesindeki Galata Denizcilik Tic. A.Ş. yetkililerinin de ifadeleri alındı. Gemi Kaptanı Mehmet Ö., etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmak istediğini belirterek, kendisine yönelik suçlamaları kabul etti. Mehmet Ö. söz konusu akaryakıtı kendisinin aldığını, bu yakıtı balıkçı teknelerine satmak istediğini söyledi. Ö., söz konusu yakıtı neden yolda satmayıp Aliağa’ya getirdiği yönündeki soruya ise ‘fırsat olmadı’ yönünde bir yanıt verdi.

ŞİRKET YETKİLİLERİ: ‘HABERİMİZ YOK’
İfadesi alınan, şirketin genel müdürü Ender K. ise, dünya çapında bilinen bir firma olduklarını belirterek “Böyle bir miktar yakıtla uğraşacak firma değiliz” diyerek suçlamaları reddetti. Şirketin Yönetim Kurulu üyesi Mustafa E. ise ifadesinde, gemi kaptanı Mehmet Ö.’nün maaşını gemiyi işleten yabancı bir firmanın verdiğini kendileri ile bir ilgisinin olmadığına işaret etti.

Haberin Devamı

GÜMRÜK: KAPTAN BİR BAŞINA YAPAMAZ
Aliağa Cumhuriyet Başsavcılığı’na sunulan ve şüpheliler hakkında 1,5 yıldan 7,5 yıla kadar hapis cezasının istendiği fezlekede, akaryakıtta uygulanan yüksek vergilerin kaçakçılık yapmak isteyenleri yeni yöntemlere ittiği bu durumun da devleti büyük vergi kaybına uğrattığına işaret edilerek “Her ne kadar M/T Onyx-T isimli geminin kaptanı Mehmet Ö. ifadesinde, kaçak motorin cinsi akaryakıtı güzergâhı üzerinde balıkçı teknelerine satmak için getirdiğini ve bu kaçak akaryakıttan başka kimsenin haberi olmadığını beyan etmişse de geminin Romanya’dan Aliağa’ya kadar geldiği, hatta boşaltım yapacağı Alpet Dolum Tesislerinin şamandırasının önüne kadar ulaştığı ve bu kaçak akaryakıtı beyan ettiği gibi güzergahı üzerinde her hangi bir kimseye satmadığı belirlenmiştir. Bununla birlikte gemide yaklaşık 5 aydır kaptanlık yapan bir şahsın geminin işleteninin bilgisi haricinde böyle bir kaçakçılık olayını tek başına gerçekleştiremeyeceği kanaati hasıl olmuştur” denildi.

Haberin Devamı

‘BİZ SADECE TEKNİK DESTEK VERİYORUZ’
Konu ile ilgili şirketten Hürriyet Dünyası’na yapılan açıklamada ise olay ile bir ilgilerinin olmadığına vurgu yapılarak “Soruşturma konusu geminin maliki ve işletmecisi, yurtdışı şirketler olduğu bilgisine ulaşılmıştır. Şirketimizin bu gemi ile bağlantısı, ISM (International Safety Management) sertifikasına sahip olması dolayısıyla bu gemiye teknik ve güvenli yönetim hizmeti sağlamasıdır. Teknik ve Güvenli Yönetim Hizmeti, geminin bütün teknik aksamlarının yüzmeye elverişli halde tutmayı amaçlayan ve geminin uluslararası sularda güvenli ve çevreye duyarlı yüzebilmesi için ancak ISM sertifikasına sahip şirketler tarafınca sunulabilecek bir hizmet türüdür. Denizcilik sektöründe gemi malikleri veya işletmecileri ISM sertifikalarına sahip olabilecekleri gibi ISM sertifikasına sahip 3. parti firmalardan da bu hizmeti satın alabilmektir. Şirketimizin ONYX gemisine teknik ve güvenli yönetim hizmeti sağlıyor olması nedeniyle soruşturmayla ilişkilendirilmesi kurumumuzu azami ölçüde üzmüştür. Avukatlarımız gerekli hukuki girişimleri başlatmışlardır” denildi.

Haberin Devamı

dgokce@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!