Başçı'dan bankalara faiz müjdesi

Güncelleme Tarihi:

Başçıdan bankalara faiz müjdesi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2015 01:34

Merkez Bankası Erdem Başçı yılın ikinci enflasyon raporunu açıkladı. Başçı, yıl sonu enflasyon tahminlerini önemli ölçüde yukarı çektiklerini açıkladı. Başçı, soru cevap kısmında, bankaların döviz zorunlu karşılıklarına faiz ödemeyi düşünebileceklerini, konuyla ilgili açıklamayı haftasonu yapacaklarını söyledi. Kimsenin Türk Lirası'nın aşırı değerli olduğunu söyleyemeyeceğini belirtti.

Haberin Devamı

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, yılın ikinci enflasyon raporunu açıkladı.

Sunum sonrasında gelen soruları yanıtlayan Başçı, bankaların döviz karşılıklarına faiz ödemeyi düşünebileceklerini söyledi ve konuyla ilgili haftasonu bir açıklama yapacaklarını ifade etti.

Başçı, “Yabancı para zorunlu karşılıklarına faiz ödemeyi düşünebiliriz. Yabancı para zorunlu karşılıklarına faiz ödenmesiyle ilgili duyuruyu hafta sonu yapabiliriz. Türk Lirası zorunlu karşılıklara ödenen faiz şu anda çok düşük, burada daha fazla artırım yapabiliriz” dedi.

TÜRK LİRASI AŞIRI DEĞERLİ DEĞİL
Başçı, Türk Lirası'nın aşırı değerli olmadığını ifade etti ve döviz kuruna doğrudan tepki vermenin doğru olmadığını ifade etti.

MB Başkanı, "Para politikasında ilave tedbir gerekseydi yapardık, ihtiyaç görmedik" dedi.
KONUT FİYATLARI AÇIKLAMASI
Başçı, dün açıklanan İstanbul'da konut fiyatlarındaki yüzde 30'luk artışla ilgili de konuştu.

Haberin Devamı

Başçıdan bankalara faiz müjdesi
İSTANBUL'DA FİYATLAR YÜZDE 30 ARTTI

MB Başkanı, "Konut fiyatlarında İstanbul'a has reel bir artış söz konusu. Konut fiyatlarındaki artışın şu aşamada makro risk oluşturduğunu düşünmüyorum" dedi.

YATIRIMLAR ARTABİLİR
Başçı, yılın ikinci yarısında yatırımlarda artış görülebileceğini ifade etti.
"REZERVLERİMİZİN TAMAMI KULLANILABİLİR"
Başçı, Merkez Bankası'nın rezervlerinin geçmiş dönemlere göre çok iyi durumda olduğunu ve sakin zamanlarda diğer ülkelere göre daha da artırabileceklerini belirtti ve "Rezervlerimizin tamamı kullanılabilir, gerekirse sisteme borç verebiliriz. Ama kimse istemiyor, ihtiyaçları yok ama güven unsuru olarak orada" şeklinde konuştu.

ENFLASYON TAHMİNİ YÜKSELDİ
Başçı, gıda enflasyonu beklentilerinin yüzde 9 olduğunu söyledi ve yıl sonu enflasyon tahminini yükseltti.

Başçı, “Enflasyonun yüzde 70 olasılıkla 2015 sonunda yüzde 5.8-8 aralığında, orta noktası yüzde 6.8 olacağı öngörülüyor” dedi.

MB Başkanı, "Bu güncellemede, petrol fiyatlarının Ocak Enflasyon Raporu’nda öngörülenden yüksek gerçekleşmiş olması ve Türk lirası cinsinden ithalat fiyatları belirleyici oldu. Bu çerçevede, petrol fiyatlarındaki güncellemenin ve Türk lirası cinsinden ithalat fiyatlarındaki hareketlerin yıl sonu enflasyon tahmini üzerinde sırasıyla 0.4 ve 1.0 puanlık yükseltici etki yapacağını değerlendiriyoruz. İktisadi faaliyette ve çıktı açığında aşağı yönde yapılan güncellemenin ise 2015 yıl sonu enflasyon tahminini 0.1 puan düşürücü etkisi oldu. Ayrıca, geçtiğimiz Rapor’da yüzde 5.0 olarak verilen 2016 yıl sonu enflasyon tahminimizi yüzde 5.5’e çektik. Bu güncellemenin 0.3 puanını yakın dönemde Türk lirası cinsinden ithalat fiyatlarında yaşanan gelişmelerin gecikmeli etkileri, 0.2 puanlık kısmını ise 2016 yılı için petrol fiyatlarında yapılan yukarı yönlü güncelleme nedeniyle gerçekleştirdik" diye devam etti.

Başçı, “Bu yılın ilk çeyreğinde küresel piyasalarda oynaklık devam etti ve em'lere portföy akımları zayıf seyretti, kurda oynaklık arttı. Küresel piyasalardaki oynaklık nedeniyle tl'de de dalgalanmalar gözlemledik. Türkiye’de dış borç vadelerinin uzatılması ve basiretli borçlanma finansal istikrarı güçlendirecek” dedi.

MB Başçı, “Büyüme 2015 ilk çeyrekte iç ve dış talep kaynaklı zayıf seyre işaret ediyor. Çekirdek enflasyon göstergelerindeki iyileşme ilk çeyrekte sürdü” diye devam etti.

Haberin Devamı

"BU AY YÜZDE 8 OLUR"
Başçı, enflasyonun bu ay yüzde 8 seviyesinde gerçeklemesini beklediklerini ifade etti.

SIKI DURUŞ AÇIKLAMASI
Başçı, Merkez Bankası olarak likidite politikasında sıkı duruşu koruduklarını dile getirdi.

ENFLASYONDA DÜŞÜŞ DEVAM EDECEK
Başçı, “Enflasyondaki düşüş sürecinin devam edeceğini tahmin ediyoruz. İlk çeyrekte finansal olmayan kesime verilen krediler ılımlı seyrini sürdürdü, yıllıklandırılmış olarak yüzde 16 arttı. Baz etkisiyle krediler biraz hızlansa da kredi büyümesinin makul seviyelerde kalacağını düşünüyoruz” diye devam etti.

GIDA FİYATLARI ENFLASYONDAKİ DÜŞÜŞÜ SINIRLADI
Başçı, “İlk çeyrekte çekirdek enflasyondaki iyileşmeye rağmen gıdadaki yüksek seyir enflasyondaki düşüşü sınırladı. Alınacak tedbirler ile gıda enflasyonunda önemli bir düşüş alanı olduğu düşünüyoruz. Gıda fiyatları enflasyon üzerinde yukarı yönlü risk oluşturmaya devam ediyor. Büyümenin ilk çeyrek sonrası ılımlı ve kademeli toparlanacağını öngörüyoruz. Tarımdan büyümeye önemli katkı gelmesini bekliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

KARARLILIK AÇIKLAMASI
Başçı, marjinal faizle piyasaya kararlık mesajı verdiklerini söyledi.

DÖVİZ KURUNUN ENFLASYONA ETKİSİ
Başçı, döviz kuru oynaklığının enflasyona etkisinin eskisi kadar fazla olmadığını, yıl sonu enflasyonuna döviz kurunun etkisinin 1 puan olacağını da ifade etti.

"ENFLASYONU YÜZDE 6,2’NİN ALTINA İNMESİNİ UMUT EDİYORUM"
Başçı, “Bu yıl enflasyonda yüzde 6.2'nin altına inmeyi arzu ediyorum. Ekonomi Bakanı’nın açıklaması çok umut verici, gıdada alacakları tedbirlerle gıda enflasyonu yüzde 9'un altına inerse yıl sonu enflasyonunda yüzde 6.2'nin altını görebiliriz” dedi.

BAKMADAN GEÇME!