Süs bitkileri etiketli olarak pazarlanacak

Güncelleme Tarihi:

Süs bitkileri etiketli olarak pazarlanacak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2015 10:12

Süs bitkileri ve çoğaltım materyalleri, partiler halinde ve etiketli olarak pazarlanacak.

Haberin Devamı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Süs Bitkileri ve Çoğaltım Materyallerinin Üretimi ve Pazarlamasına Dair Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe girdi. Yönetmelikle süs bitkileri ve çoğaltım materyallerinin üretimi ve pazarlanmasıyla ilgili kurallar belirlenerek, kayıt altına alınmış süs bitkileri sektörünün oluşturulması, sektörde etkin ve doğru planlamaların yapılmasının sağlanması amaçlandı.

Buna göre, süs bitkilerinin ve çoğaltım materyallerinin üretimi, süs bitkisi üreticisi tarafından yapılacak. Süs bitkilerinin ve çoğaltım materyallerinin üretimi ve pazarlanma aşamasında 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ve ilgili mevzuatta yer alan bitki sağlığı koşulları karşılanacak.

Süs bitkileri ve çoğaltım materyalleri partiler halinde ve etiketli olarak pazarlanacak. Ancak, süs bitkisi üreticisi tarafından her partinin içeriği ve orijiniyle ilgili kayıtlar tutulması şartıyla farklı partiler halindeki süs bitkileri ve çoğaltım materyalleri tek bir sevkıyat içinde pazarlanabilecek.

Pazarlama sırasında kullanılacak etiketler, süs bitkileri ve çoğaltım materyali üreticisi tarafından düzenlenecek. Süs bitkileri ve çoğaltım materyalleri için kullanılan etiket turuncu renkte, yapıştırılabilir veya bağlanabilir özellikte olacak ve ülke kodu, etiketi düzenleyen kuruluşun adı ve logosu, üretim yılı, tür adı, varsa çeşit veya bitki grubu ismi, üretici firmanın adı ve adresi, miktarı, parti numarası bilgilerini içerecek.

Sevkıyatın en küçük birimini temsil eden bitkide, ambalajlarında veya bunları taşıyan araçların her birinde bir adet etiket kullanılacak. Süs bitkileri için düzenlenen bitki pasaportu veya ikame bitki pasaportu, etiket olarak kabul edilecek. İthalat ve ihracat işlemleri her yıl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından düzenlenecek. İthal edilen süs bitkileri ve çoğaltım materyalleri, yönetmelikte belirtilen şartları karşılayacak.

KORUMA ALTINA ALINAN ÇEŞİTLERİN İTHALATI


Koruma altına alınan bir çeşidin tohumluklarının ithalatında korunan çeşidin hak sahibi yetkili olacak. Bu tür tohumlukların hak sahibi dışındaki kişi ve kuruluşlar tarafından ithal edilebilmesi için hak sahibinin izni gerekecek. Süs bitkisi üreticileri ile süs bitkileri ve çoğaltım materyallerinin yönetmelik hükümlerine uygun olup olmadığının kontrolü, denetimi ve alınacak önlemlere ilişkin uygulamalar, başvuru kuruluşu ve bitki sağlığı kontrol kuruluşu tarafından yürütülecek. Yönetmelik kapsamındaki belgeler ve kontrol hizmetleri ücrete tabi olacak. Ücretler, Bakanlık tarafından yeniden değerleme oranında arttırılarak her yıl ocak ayında belirlenecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!