Uzmanlar açıkladı, enflasyon nasıl düşecek?

Güncelleme Tarihi:

Uzmanlar açıkladı, enflasyon nasıl düşecek
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2015 09:50

Ekonomi yönetiminden peşi sıra enflasyon açıklamaları geliyor. Bakanlar Kurulu'nda sunum yapan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, enflasyonun nasıl düşebileceğini açıklarken, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, gelecek yıl enflasyonda çok daha hızlı bir düşüşün olabileceğini söyledi. Peki enflasyon nasıl düşecek? Uzmanlar değerlendirdi.

Haberin Devamı

Ekonomi yönetimi enflasyon açıklamalarıyla gündemde.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Bakanlar Kurulu'na yaptığı sunumda, enflasyondaki düşüşün devam etmesi için ihtiyatlı para ve maliye politikalarının sürmesi ve gıda arzına ilişkin önlemlerin devreye girmesinin gerektiğini ifade etti.

Uzmanlar açıkladı, enflasyon nasıl düşecek
BAŞÇI FORMÜLÜ VERDİ

Enflasyonla ilgili bir açıklamada Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten geldi. Şimşek enflasyonla mücadele konusunda Merkez Bankası'na yardımcı olunması gerektiğini söyledi ve “Bu yıl yağış ve tarımsal hasıla açısından olumlu bir yıl olacak; bu, yılın 2. yarısında gıdaya yansıyabilir ve 2. yarıda enflasyonu aşağı çekebilir.Enflasyonda 2016'da çok daha hızlı bir düşüş olabilir” dedi.

Enflasyon Türkiye ekonomisi için ciddi bir sıkıntı mı ve nasıl çözülür?

Uzmanlar konuyla ilgili yorumlarını hurriyet.com.tr'ye paylaştı.

Haberin Devamı


'MERKEZ BANKASI'NIN FAİZ İNDİRİMİNDE ELİNİ BAĞLIYOR'

Meksa Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Figen Özavcı,
"Enflasyon fiyatlar genel düzeyinin sürekli ve hızlı olarak yükselmesidir.Yüksek enflasyon orta gelir grubunun milli gelirden aldığı payı düşürür ve zaman içerisinde orta ve alt gelir grubu fakirleşir. Ülke milli gelirinde gelir grupları(yüksek-orta-alt) arasındaki uçurum artar.Türkiye genç nüfusu nedeniyle enflasyon yaratabilen bir yapıya sahiptir.Bu özelliği kriz ortamından çıkışlarda avantaj iken normal koşullarda kontrol edilmezse cari açıkta bozulma ve farklı yan etkilerle(hane halkı geliri düşmesi sonucu büyümede yavaşlama,işsizlik) ekonomik veri setinde bozulmaya yol açar. Türkiye son dönemde gıda dışı enflasyon yüzde 5,5 ile düşüş sinyali üretmesine rağmen gıda enflasyonu yüzde 14,1 seyretmektedir.Dünyada gıda fiyatları düşerken Türkiye’de gıda fiyatları yükselmeye devam ediyor. Gıda enflasyonundaki yükseliş manşet enflasyonu yükseltmekte ve Merkez Bankasının önceliği fiyat istikrarı olması itibariyle faiz indirimi konusunda elini bağlıyor.Yüksek seyreden enflasyon piyasa faizini(mevduat,tüketici kredi faizi vs) yukarı itiyor.Düşük faiz ortamı için gıda fiyatlarındaki yükselişe tedbir alınması ve manşet enflasyonda düşüş gerekiyor.

Haberin Devamı

Nasıl düşer?
Özavcı, enflasyonda düşüş için "Gıda fiyatlarını düşürebilmek için üreticiden tüketiciye ulaşana kadar tedarik zincirinin her adımının izlenmesi gerekiyor.Bu doğru bir hamle tedarik sırasında fiyatları manipüle edecek olay,kişi veya kurumların kontrol altına alınması doğru bir adım" yorumunu yaptı.


"BİRDEN CİDDİ BİR DÜŞÜŞ BEKLEMİYORUM"

Boğaziçi Üniversitesi Profesörü Burak Saltoğlu,
"Seneye enflasyonun ciddi düşmesi önemli bazı şartlara baglı. Öncelikle kurun enflasyona olumsuz etki yarattığını biliyoruz. Enfaslyonun düşmesi için seneye kurun inerek o seviyelerde kalması gerekli.Gıda fiyatlarının dünya genelinde artmaması ve bizde de artmaması gerekiyor. Enerji fiyatları da yine bu seviyelerde kalmalı. Bunların hepsinin beraber olma olasılığı var ama çok da yüksek değil. İç talebin artması da kısmen enflasyona baskı yapar. Sonuçta enflasyonunun daha yukarı gitmesi belki düşük ihtimal ama birden ciddi bir düşüş de ben beklemiyorum.Her şeyden önce politik belirsizliğin cok daha düşük bir seviyede olması şart" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı


"TÜRKİYE'DE SORUN GIDA ENFLASYONU"

TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte
, ‘’Türkiye’de enflasyon tarafında 2014’ün ikinci yarısında başlayan Brent petrol aşağı hareketi ile çok daha iyi rakamlar görmeyi umut ediyorduk. Ancak dolar/TL’de yükselen oynaklık oranları ve dünya gıda emtia endekslerinde düşüş trendine rağmen yüzde 10’lardan yüzde 14’e yükselen gıda enflasyonu görünümü negatif kılıyor” dedi.

“Bir enflasyon problemi yoktur, gıda enflasyonu sorunu var”

Ökte, “Türkiye’de bir enflasyon problemi yok. Bunu çekirdek enflasyon göstergelerindeki iyileşmede ve gıda hizmetleri hariç TÜFE’deki aşağı kırılımdan görebiliyoruz. Ama Türkiye’de nedeni bir türlü tam olarak anlaşılamayan ve küresel trendlerin tersine ilerleyen bir gıda enflasyonu problemi vardır. Bu problem yeni kurulan Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları Komitesi yakından izlemeye alınırken, 2015’in ikinci yarısında TCMB’nin bizlere söylediği gibi olumlu gelişen hava koşulları ile gıda enflasyonunda bir nebze iyileşme bekliyorum” diye devam etti.

Haberin Devamı

"YÜKSEK ENFLASYON BÜYÜMEYİ ETKİLER"

Standard Bank gelişen piyasalar kıdemli uzmanı Tim Ash, “Merkez Bankası daimi olarak enflasyon hedefini tutturmakta zorlanıyor ve enflasyon yüzde 5-10 bandına sıkışmış durumda. Küresel deflasyon ortamında bu oldukça yüksek bir oran ve en nihayetinde büyümeyi etkileyecektir” dedi.

ENFLASYONUN EN YÜKSEK OLDUĞU ÜLKELER
Enflasyon konusunda Türkiye, çok daha kötü durumda değil. Trading Economics rakamlarına göre, dünyada en yüksek enflasyon şu anda yüzde 68,50 ile Venezuela'da. Onu yüzde 16,90 ile Rusya izlerken, Arjantin'de enflasyon yüzde 16,54 seviyesinde. Türkiye'de enflasyon yüzde 7,6 seviyesinde ve bu oranla yüzde 8,13'lük enflasyonla yaşayan bir diğer gelişen ülke Brezilya'dan daha iyi bir durumda. .

ygocmez@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!