Japon turistler uzaklaşıyor

Güncelleme Tarihi:

Japon turistler uzaklaşıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2015 22:47

TÜRKİYE’ye gelen Japon turist sayısı düşüyor. En büyük kayıp ise Kapadokya’da yaşanıyor. Bölgeye gelen Japon sayısında geçen yıla göre yüzde 30 düşüş var. Sektör temsilcileri, bunda IŞİD korkusunun etkili olduğuna işaret ediyor.

Haberin Devamı

UZUN yıllardır Kapadok-ya’yı yaz kış demeden ziyaret eden Japon turistler, IŞİD korkusu yüzünden bölgeden ayağını çekmeye başladı. Geçtiğimiz aylarda IŞİD tarafından öldürülen Japon gazeteci sonrası Kapadokya’ya gelen Japon turist sayısı, ilk iki ayda yüzde 30 azaldı. Bu rakam Türkiye genelinde yüzde 9 oldu. 2012’de 202 bin Japon turist Türkiye’ye gelirken, 2014’te gelen sayısı 170 bine geriledi.

İKİNCİ YARI TOPLANIR

Şubat ve mart aylarını Japon turist bakımından çok kötü geçirdiklerine dikkat çeken Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı ve Kapadokya Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Tok, “IŞİD’in Japon gazeteciyi öldürmesi sonucu Japon turistlere müslüman ülkelere gitmemeleri konusunda uyarılar yapıldı. Japon turistler de Nevşehir Kapadokya için çok büyük önem arz ediyor, Kapadokya’yı ziyaret eden turist sıralamasında ilk sırada yer alıyorlar” dedi. Nisan ayında az da olsa bir toparlanma yaşandığına dikkat çeken Tok, “Yaz aylarının gelmesiyle insanlar sahil kesimlerine doğru kayıyor. Bu yüzden sayılar biraz daha düşebilir. Ancak yılın ikinci yarısı itibariyle Japon turist sayısında bir toparlanma yaşanacaktır” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

TEDİRGİN OLMAYIN

Yaklaşık 1.5 ay önce Japonya’da bazı toplantılar yaptıklarını vurgulayan Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy da, “Tedirgin olmamaları gerektiği konusuna kendilerini uyardım. IŞİD ile ilgili Türkiye’de bir sıkıntı yaşanmayacağını kendilerine anlattım. Son ayda Japon turist sayısında bir toparlanma var. Ancak hala gelen bazı uçaklarda boşluklar olduğunu söyleyebilirim” diye konuştu. Bunun dışında Kapadokya’ya birçok kez gelen turiste farklı şeyler sunmak gerektiğine vurgu yapan Ulusoy, “Japon turistlerin sayısını düşmesini engellemek ve daha da yükseltmek için bazı çalışmalar yapıyoruz. Japonlara farklı destinasyonlar sunmamız gerekiyor. Bu konuda çalışıyoruz. Japon turisti İzmir ve Gaziantep’e çekmemiz gerekiyor. Özellikle mutfak kültürümüzle tanıştırmamız gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

KAPADOKYA’YA İÇKİ ALMAYA GELİYORLAR

KAPADOKYA’da yerli yabancı toplam 2.5 milyona yakın turist ağırladıklarını belirten Ahmet Tok, “25 bin yatak kapasitemiz, 300 de butik otelimiz var. Butiklerin çoğu kayadan oyma, taştan yapılmış konutlar. 1000 Euro’ya bile odalar satılıyor. Nisan ayındaki doluluk oranımız yüzde 80. İyi bir doluluk yakaladık. Ancak Japon turist sayısını azalması bizi tedirgin ediyor. İçinde bulunduğumuz aylar en çok talep gelen aylardı. Bu sırada İskandinav ülkelerinden gelen turist sayısında bir artış var. Onlar da Kapadokya’dan çok fazla alkollü içki alıyor. Onların ülkesinde içki çok pahalı olduğu için bizim fiyatlarımız çok uygun geliyor” diye konuştu. Yapılan araştırmalara göre 2012’de Kapadokya’ya gelen her yüz turisten 7’sini Japon turistler oluştururken, 2014’te bu rakam yüzde 2.4’e kadar geriledi. Küçük Oteller Derneği/Kapadokya çalışma grubunun yapmış olduğu çalışmaya göre, Kapadokya 2014’te Türkiye’ye gelen toplam yabancı turistin yüzde 3’ünü ağırladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!