Gazprom’a soruşturma siyasi

Güncelleme Tarihi:

Gazprom’a soruşturma siyasi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2015 00:58

RUSYA Devlet Başkanı Vladimir Putin’in basın sözcüsü Dimtry Peskov, Avrupa Komisyonu tarafından Gazprom’a yönelik başlatılan soruşturmanın tamamen siyasi olduğunu savundu.

Haberin Devamı

Peskov “Bu soruşturmayı yüzde yüz siyasi bir adım olarak görüyoruz. Rusya’dan Almanya’ya gelen doğalgazda Gazprom’un kazancı iç dağıtım sağlayan şirketlere göre daha düşük. AB’de tekeleşmeye karşı yasa hem üretim hem ulaşım hem satış sağlayan şirketlerin Avrupa piyasasında bulunmasını engelliyor ama bu paketten önce Gazprom’la anlaşmalar imzalandı” dedi.
Bu hafta Ermenistan’da yapılacak 1915 etkinliklerine katılacak dört liderden biri Putin’in ziyareti öncesinde basın sözcüsü Dmitry Peskov’la Moskova’daki Cumhurbaşkanlığı Çalışma Ofisi’nde bir araya geldik. Dokuz yıl Ankara’da görev yapan, son 15 yıldır Putin’le çalışan Peskov, söyleşiyi Türkçe gerçekleştirdik.
Petrol fiyatlarının düşmesinin Türkiye için iyi ama Rusya için kötü olduğunu belirten Peskov “Bütçeyi ona göre hesaplayıp fiyatlar düşünce zorluk çıkıyor. Ama olumsuz etkileriyle birlikte kriz dönemlerinde teknoloji ve modernizasyondaki gelişmeler için seferber oluyoruz. Hükümet tarafından plan oluşturuldu ve hayata geçirilecek” diye konuştu.

Haberin Devamı

KRİZİ ABARTMAYIN

Rusya’daki krizin Rusya’nın Akkuyu’da yapacağı nükleer santral projesini etkilemeyeceğine dikkat çeken Peskov projenin geliştiğini ve bütçe içindeki zorlukları ise büyütmemek gerektiğini vurguladı. Peskov şöyle konuştu: “Rusya büyük bir ülke ve büyük bir ekonomiye sahip. Küçülme yok olma anlamına gelmiyor. Kapasitemiz yeterli.”
Peskov Türk Akımı’na Yunanistan’ın tepki göstermesinin nedenini Yunanistan’ın da kendi topraklarında ayrı bir boru hattı istemesi olduğunu kaydeden Peskov “Ama bu borunun Türk Akımı’na entegre olması söz konusu. Bu sisteme istediğiniz adı koyabilirsiniz ama fiilde buradan çıkıyor, Türkiye’de ‘hub’a girip Yunanistan’dan Avrupa’ya akıyor. Enerjide ne kadar az politika olursa o kadar iyi” dedi.

AB’nin tekelleşme suçlamasıyla Gazprom’a açacağı soruşturmada da Gazprom’un menfaatlerini savunacağını vurgulayan Peskov “Biz de devlet olarak yapabildiğimiz kadar onun menfaatlerini savunmaya katkıda bulunacağız. Bu soruşturmayı yüzde yüz siyasi bir adım olarak görüyoruz. Rusya’dan Almanya’ya gelen doğalgazda Gazprom’un kazancı iç dağıtım sağlayan şirketlere göre daha düşük. AB’de tekeleşmeye karşı yasa hem üretim hem ulaşım hem satış sağlayan şirketlerin Avrupa piyasasında bulunmasını engelliyor ama bu paketten önce Gazprom’la anlaşmalar imzalandı. Bir karar alındıysa geri yetkisi mümkün olmamalıdır” dedi.

Haberin Devamı

Çiftçiler zor durumda

RUSYA’ya karşı ambargoların gelişimini takip ettiklerini belirten Dimtry Peskov şöyle konuştu: “Hem bize karşı uygulanan ambargolar var, hem de bizim uyguladığımız ambargolar var. Biz bunları istemiyoruz ama bu Amerika ve AB’ye bağlı. ABD uzak bir ülke ve oranın çiftçilerinin zararı o kadar ciddi değil ama Yunanistan, Macaristan, Fransa çiftçileri bu yaptırımlardan dolayı ağlıyor.”

Kârlı projeler kalacak

DOĞALGAZDA karlı olan projelerin yapılacağını söyleyen Peskov “Bunu zaman gösterecek. Aklın yolu birdir. Avrupa pazarı çok geniş ve orada büyük bir rekabet söz konusu. Üretim artınca doğalgaza ihtiyaç artıyor. Yıldan yıla iklim de değişiyor. Talep artacaktır ve çeşitli projeler için yer bulunabilir. Sonunda hangi proje daha ucuz, sağlam ve devamlı doğalgaz sağlayabilirse o projenin geleceği daha verimli olacak” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!