Merkez Bankası faize dokunmadı

Güncelleme Tarihi:

Merkez Bankası faize dokunmadı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2015 13:41

Merkez Bankası, piyasaların merakla beklediği faiz kararını açıkladı. MB, politika faizini değiştirmedi ancak zorunlu karşılıklara müdahale edip, döviz repo faizini indirdi.

Haberin Devamı

Merkez Bankası piyasa oyuncularının merakla beklediği Nisan ayı faiz kararını açıkladı.

MB, faize beklendiği gibi dokunmadı.

Merkez Bankası faize dokunmadı
KARAR GELDİ DOLAR HAREKETLENDİ

Banka, faizin alt ve üst koridorlarına da müdahale etmedi.

Şu anda politika faizi yüzde 7,50 seviyesinde bulunuyor.

Faizin üst bandı yüzde 10,75, alt bandı yüzde 7,25 düzeyinde.

ZORUNLU KARŞILIKLARA MÜDAHALE

Faize dokunmayan Merkez Bankası, Türk Lirası zorunlu karşılıklarına ödenen faiz oranında 50 baz puan artırıma gitti.

Uygulamanın 8 Mayıs tesis döneminden itibaren başlayacağı belirtildi.

DÖVİZ REPO FAİZİNDE İNDİRİM

Bankaların TCMB'den alabilecekleri 1 hafta vadeli döviz repolarının faiz oranları 24 Nisan'dan itibaren dolar için yüzde 4,5'ten yüzde 4'e, Euro için yüzde 2,5'ten yüzde 2'ye indirildi.

Haberin Devamı

Merkez Bankası'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Türk lirası cinsinden tesis edilen zorunlu karşılıklara ödenen faiz oranlarında 50 baz puan artırıma gidilmesi uygun görülmüştür.
Uygulamaya 8 Mayıs 2015 tesis döneminden itibaren başlanacaktır. Uygulama esasları 21 Ekim 2014 tarihli basın duyurusunda açıklanan şekliyle devam edecektir" denildi.

Merkez Bankası faize dokunmadı
DOKTOR KIYAMET’TEN BAŞÇI’YA ÖVGÜ

İSTİSNAİ GÜNLER DEVREYE GİREBİLİR

Hurriyet.com.tr’ye konuşan Terafx Piyasa Analisti Serdar Özdemir, “Burada daha önce sinyalleri verilen kararların devreye girdiğini görüyoruz. Daha önce verilen sinyallerin hayata geçirilmesi olarak değerlendirilmesi, bunu iki kararın alınası, sözün devam ettirilmesi açısından önemli ancak bu iki karar çok fazla etkili olacak diye düşünülemeyebilir. Seçim öncesinde faizde değişikliğe gitmemesi beklenen bir şeydi. Bu iki karara ek olarak en son Euro krizinde görülen istisnai günler devreye girebilir. Ancak istisnai günler de Türk Lirası açısından kazanım sağlamamıştı” dedi.

MERKEZ AÇIKLAMASINI DEĞİŞTİRMEDİ

Merkez Bankası'ndan yapılan yazılı açıklamada "Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyretmektedir. Dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi desteklemektedir. Dış talep zayıf seyrini korurken iç talep büyümeye ılımlı düzeyde katkı vermektedir. Kurul, açıklanan yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir. Uygulanan temkinli para ve maliye politikaları ile alınan makroihtiyati önlemler enflasyonu, özellikle enerji ve gıda dışı (çekirdek) enflasyon göstergelerini olumlu yönde etkilemektedir. Öte yandan küresel piyasalardaki belirsizlikler ve gıda fiyatlarındaki artışlar para politikasındaki temkinli yaklaşımın sürdürülmesini gerektirmektedir. Bu doğrultuda Kurul, faiz oranlarının sabit tutulmasına karar vermiştir. Ayrıca, Türk lirası zorunlu karşılıklara ödenen faiz oranlarında ölçülü bir artışa gidilmesinin ve döviz depo piyasası faiz oranlarında ölçülü bir indirim yapılmasının finansal istikrarı destekleyeceği değerlendirilmiştir" denildi.

Haberin Devamı

FAİZ 6 AYIN ZİRVESİNDE
Gösterge iki yıllık tahvilde bileşik faiz Merkez Bankası’nın likidite adımlarını daha da belirginleştireceği beklentisiyle yaklaşık 6 ay sonra çift haneye çıktı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!