KOBİ'ler bizim kalp damarımız

Güncelleme Tarihi:

KOBİler bizim kalp damarımız
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2015 18:38

Yapı Kredi esnaf ve KOBİ’lere yönelik faaliyetleri kapsamında başlattığı Ekonomiyi Büyütenler SertifikaProgramı ile esnaf ve KOBİ’lere pazarlama, büyüme finansmanı ve insan kaynakları yönetimi konularındaeğitim veriyor. Katılımcılarla deneyimlerini paylaşmak üzere ilk programın konuğu Abdullah Kiğılı oldu.

Haberin Devamı

Yapı Kredi, sağlıklı bir şekilde daha fazla büyümeyi, ülke çapında müşteri profilini genişletmeyi ve yurtdışı pazarlara açılmayı hedefleyen esnaf ve KOBİ’lere yönelik yeni bir etkinlik başlattı. ‘Ekonomiyi Büyütenler’ adı verilen bu yeni sertifika programı kapsamında Yapı Kredi’nin Gebze’deki Bankacılık Üssü’ünde esnaf ve KOBİ’lere çok çeşitli konularda 2 günlük bir seminer düzenlenecek. Bilgi Üniversitesi işbirliği ile gerçekleşen bu sertifika programında nakit yönetiminden, ilk ihracatın nasıl yapılacağına, müşteri ihtiyaçlarını öngörebilmekten, memnuniyeti artırmaya kadar birçok konuda uzmanlar görüşlerini aktarırken, Türkiye’nin önde gelen işadamları da katılımcılarla deneyimlerini paylaşacak.

50 YILLIK DENEYİM

Yapı Kredi’nin CEO’su Faik Açıkalın ile …........ Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nazan Somer’in katılımı ile Nisan ayı başında gerçekleşen ‘Duayen Esnaf’ etkinliğinin ilk konuğu ise bugünlerde yurtdışında da önemli adımlar atan Türkiye’nin önde gelen erkek giyim markalarından Kiğılı’nın Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kiğılı oldu. Babasının esnaflıktan geldiğini kendisinin de satıştan başlayıp sonra işin mutafığına girerek üretime geçtiğini belirten Abdullah Kiğılı, Yapı Kredi müşterisi 500’ü aşkın esnaf ve KOBİ’ye 50 yıllık çalışma hayatındaki deneyimlerini anlattı.

Haberin Devamı

YÜZDE 95 TEDARİKÇİDEN

Türkiye ekonomisi için olduğu gibi Kiğılı için de esnaf ve KOBİ’lerin kalp damarı kadar önemli bir yeri olduğunu söyleyen Abdullah Kiğılı, “Türkiye’de KOBİ’ler ihracatın yüzde 60’ını, ithalatın ise yüzde 40’ını gerçekleştiriyor. Bu çok önemli bir rakam. Bizim kendi üretimimiz satışlarımızın içinde sadece yüzde 5 paya sahip. Biz satışımızın yüzde 95’ini esnaf ve KOBİ olarak tanımlayabileceğimiz tedarikçilerimizden karşılıyoruz” dedi.

3 bin aşkın tedarikçi firma

Kiğılı’nın 3 bini aşkın tedarikçi firma ile çalıştığını kaydeden Abdullah Kiğılı, şunları anlattı: “Birlikte çalıştığımız firmalara, işlerini sürdürebilmeleri ve büyümeleri için gerekli sistemi kurmalarında yardımcı oluyoruz. Sağlıklı bir çalışma ortamının sağlanması, uluslararası standartların yakalanması gibi şartları koşuyoruz. Bunları yerine getirmeleri için yardımcı oluyoruz. Kayıtdışı çalışmalarını kabul etmiyoruz, sigortasız işçi çalıştırılması konusunda da asla taviz vermiyoruz. Bunun karşılığında ise, aylık belli bir miktar iş ve ödeme taahhüdünde bulunuyoruz. Belirtiğimiz işi yaptırmasak bile ödemeyi yapıyoruz. Bizim çalıştığımız firmaların yüzde 90’ından alacaklıyız. Nakit yönetimi konusunda yardımcı oluyoruz. Gerekirse avans veriyoruz.”

Haberin Devamı

Değişimi güçlü iken başlatın

BÜYÜME konusunda katılımcılara, bu konuda zamanlamanın önemli olduğunu vurgulayan Abdulla Kiğılı şu ipuçlarını verdi: “Türkiye’de kurulan şirketlerin yarısı çok kısa sürede kapanıyor. Önce varlığınızı devam ettirmelisiniz. Sonra büyümek ve kârlılığı düşünmelisiniz. Değişim ise şirketin iyi bir döneminde yapılmalı. Şirketin önce yapısı sağlam olmalı. Marka olmak ise, hiç kolay bir iş değil. Bizim markalaşmamız 50 yıldır çalışıyorum hep aynı işi yapıyorum. Hep bildiğim işi yaptım. Başka işler için çok teklif geldi. Ama girmedim. Siz de çok para kazanmak için koşa koşa bilmediğiniz işe girmeyin.”

Nakit yönetimi çok çok önemli

Haberin Devamı

NAKİT yönetiminin en çok üzerinde durulması gereken konu olduğunu söyleyen Abdullah Kiğılı, “Bu konuda öncelikle her krizde sıcak nefesini hemen hissettiğim Yapı Kredi’ye çok teşekkür ediyorum. Şirketin batmasında ne kadar büyüyemediği değil, nakit yönetimi etkili olur. Kârsız bir işletme şeker hastası gibidir, yavaş yavaş ölür. Ama nakit sıkıntısı şirketi kalp krizinden aniden öldürür. Dolayısıyla nakit yönetimi çok çok önemli” şeklinde konuştu.

Maaşları zamanındaödeyin lüksten kaçının

DUAYEN bir esnaf olan Abdullah Kiğılı konuşmasında genç işletme sahiplerine kendisi için altın niteliğinde olduğunu belirttiği bazı öğütler de verdi. İşte bunlardan birkaçı:
*Çalışanlarınızın maaşını zamanında ödeyin. *Sigortasız kimseyi çalıştırmayın.
*Kaytıdışı çalışmayın, çünkü bu yolla bir yere varılmıyor.
*Kul hakkını özellikle kendinize ilke edinin. *Zamanı gelince profesyonellerle çalışmayı bilin ama, işinizi iyi takip edin, sabırsız olmayın.
*Lüksten kaçının, çok çalışın.
*6 yıl toprağın altında büyüyüp sonra yeryüzüne çıkınca birden serpilen bambu ağacı gibi olun, birikime önem verin.
*Ahlaklı ve adaletli olun.
*Sisteminizi baştan doğru kurun.

Haberin Devamı

Babamdan öğrendiklerim

ABDULLAH Kiğılı babasından işinin en önemli parçası satış başta olmak üzere pek çok şe öğrendiğini belirterek şöyle devam etti: ”Ama babamdan asıl öğrendiğim şey ahlaklı olmaktı. Babam 3 taksitte ödeyebileceği vergiyi bile tek taksitte öderdi. Taksitleri ödemenden ölürse borçlu gitmek istemezdi öbür dünyaya. Bana da hep bunu öğütlerdi. O nedenle ben de kimseyi sigortasız çalıştırmadım, önce çalışanlarımı sonra kendimi düşündüm. Zaten asıl başarı da böyle geliyor.”

EKONOMİYİ Büyütenler Sertifika Programı’nın açılışında konuşan Yapı Kredi CEO’su Faik Açıkalın da esnaf ve KOBİ’lerin ülke ekonomisi içinde önemine vurgu yaptı.
Ülke ekonomisinin gelişiminin esnaf ve KOBİ’lerin büyümesi ile paralel ilerlediğini söyleyen Açıkalın şunları kaydetti: “Esnafımızın, KOBİ’lerimizin işleri iyiyse, yüzü gülüyorsa memleketimizin de işleri iyi, huzuru yerinde demektir. KOBİ’ler piyasalarda yaşanan değişimlere uyum sağlama yetenekleriyle ve hem ekonomik hem de sosyal açılardan kalkınmaya etkileri ile sadece ekonominin değil, günlük hayatımızın da vazgeçilmez unsurları. İşte bu yüzden, istikrarlı bir büyüme için KOBİ’lere ve esnafımıza destek vermek Yapı Kredi olarak en önemli görevlerimizden biri. KOBİ’lerimizin değişen koşullara ve teknolojiye daha hızlı adapte olması ülke olarak istediğimiz noktaya çok daha hızlı ulaşmamız anlamına geliyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!