Babacan üzerinden flaş tespit

Güncelleme Tarihi:

Babacan üzerinden flaş tespit
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2015 16:01

Standard Bank Gelişmekte Olan Piyasalar Araştırma Bölümü Müdürü Timothy Ash, "Liradaki zayıflık, seçim riskini ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın seçim sonrası büyük ihtimalle görevine devam etmeyecek olmasının Türkiye'nin uzun vadeli (ekonomi) politikalarının ekseni üzerindeki soru işaretlerini yansıtıyor" dedi.

Haberin Devamı

Yaklaşan genel seçim sonrası nasıl bir ekonomi yönetimi oluşacağına ilişkin belirsizlikler, dolardaki küresel değer kazancı ile birleşince TL'nin benzer para birimlerinden daha fazla değer kaybetmesine neden oldu. Doların başlıca altı para birimine karşı değerini gösteren dolar endeksinin 12 yılın zirvesine yakın seyretmesiyle, dolar/TL bir önceki rekor olan 2.6488'i aşarak bugün yeni zirvesini gördü.

Babacan üzerinden flaş tespit
DOLARDAN TARİHİ REKOR

TL'deki değer kaybını takip eden iki ve 10 yıllık gösterge faizler de 10 baz puan civarında yükseldi. Cuma günü 2.6415'e kadar yükselen ve güne 2.64'ün hemen altında başlayan dolar/TL TSİ 1520'de 2.6480/2.6490 seviyesinden işlem görüyor. Gün içinde görülen en yüksek seviye ise 2.6570 oldu.

Standard Bank Gelişmekte Olan Piyasalar Araştırma Bölümü Müdürü Timothy Ash, "Liradaki zayıflık, seçim riskini ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın seçim sonrası büyük ihtimalle görevine devam etmeyecek olmasının Türkiye'nin uzun vadeli (ekonomi) politikalarının ekseni üzerindeki soru işaretlerini yansıtıyor" dedi ve ekledi: "Seçim anketleri, seçimin AKP hükümeti için çok net kestirilebilen sonuçları olmayabileceğini gösteriyor. HDP'nin yüzde 10'un üzerinde oy alması halinde AKP'nin oy üstünlüğü azalabilir ya da koalisyon hükümeti ile karşılaşılabilir. TL'nin mevcut seviyesine tüm bu risklerin yansıdığını düşünüyoruz. Sonuç olarak politik durum netliğe kavuşmadan cari açıktaki iyileşmeye rağmen TL'deki zayıflama eğilimi sürebilir."

Haberin Devamı

TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı petrol fiyatlarındaki yükseliş ve yaklaşan seçimler öncesi artan belirsizlikle benzer para birimlerinden daha çok hissediliyor. Yıl başından bugüne dolar karşısında yaklaşık yüzde 12 değer kaybeden TL gelişmekte olan ülkeler arasında dolar karşısında en kötü performanslardan birini gösterdi. Doların geniş bantta değer kazanmasının ana nedeni ise ABD Merkez Bankası'nın (Fed) ilk faiz artışını bu yıl yaparak diğer gelişmiş ülkelerden faiz konusunda ayrışacağı beklentisi, olarak gösteriliyor.

DailyFX döviz analisti David Song, "Fed, G10 merkez bankaları arasında gelecek 12 ay içinde faiz artırması beklenen tek merkez bankası. Bu durum devam ettiği sürece doların, daha düşük getirili para birimleri karşısındaki kazanımlarını korumasını bekliyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Öte yandan iki yıllık gösterge olan 16 Kasım 2016 itfalı tahvilinde Cuma günü spot kapanış ortalamada yüzde 8.85 oldu. Bugün spot kapanış yüzde 8.89 bileşik seviyesinden gerçekleşti. Öte yandan 10 yıllık gösterge tahvil olan 12 Mart 2025 itfalı tahvilde ise dün spot kapanışta ortalama yüzde 8.37 bileşik seviyesinden gerçekleşti. Bugün spot kapanış yüzde 8.55 bileşik seviyesinden gerçekleşti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!