Türkiye tamam kendi ülkeni kurtar

Güncelleme Tarihi:

Türkiye tamam kendi ülkeni kurtar
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2015 01:05

Volvo, Türkiye Genel Müdürü Greg Maruszewski’ye 3 yıllık görev süresinin 2 yılı dolmadan, “Satışları düşen Güney Afrika’nın başına geçiyorsun” talimatı gönderdi. Kendisi de aslen G.Afrikalı olan Maruszewski, “Türkiye’de daha yapacaklarım vardı” diyerek üzüntüsünü dile getirdi.

Haberin Devamı

YABANCILAR için Türkiye’de görev yapmak daha doğrusu Türkiye deneyimi uluslararası arenada basamakları hızlı çıkmak adına çok kritik önem taşıyor. Son dönemde bunun bir çok örneğini yazıyoruz, okuyoruz, görüyoruz. Çünkü

Türkiye tamam kendi ülkeni kurtar
Türkiye, diğer tüm ülkelerden çok farklı dinamiklere, bitmeyen gelişmelere, her an değişen gündeme sahip. Bu açıdan uluslararası şirketlerin üst yönetimi Türkiye’ye gönderdiği bir yöneticinin bu ülkede başarı sağlaması halinde dünyanın her yerinde başarılı olabileceğinin farkında. Ama Türkiye’nin yabancılar için bir kötü tarafı da var o da bağımlılık yaratması. Yani Türkiye’de görev yapan bir yönetici buradaki hızlı ve renkli yaşama o kadar alışıyor ve seviyor ki, görev süresini uzatıyor, elinden geldiğince kalmak için uğraşıyor. Aileleri de kalmak için baskı yapıyor. Sonuçta otomotiv alanında bir çok yöneticinin 3 yıllık görev sürelerini 6 yıla kadar uzattığını, bu süre sonunda da ağlayarak bu ülkeden ayrıldığına şahit olduk.

Haberin Devamı

AİLECEK ÜZÜLDÜLER
Ancak Volvo Türkiye’nin Genel Müdürü Greg Maruszewski, bırakın süre uzatmayı 3 yıllık görev süresinin henüz 2 yılı dolmadan Türkiye’den ayrılmakla karşı karşıya kaldı. 2 yılda Türkiye’de satışları önemli ölçüde artıran ama en önemlisi müşteri memnuniyetinde büyük aşama kaydaden Maruszewski, üst yönetimden ‘Acil Güney Afrika’nın başına gidiyorsun’ talimatıyla şok oldu. Maruszewski’nin Güney Afrikalı olmasından dolayı bu karara sevinmesi beklenirken, hiç de öyle olmadı. Ne kendisi ne eşi ne de iki oğlu bu habere pek sevinemedi. Tam İstanbul’a alışmış düzeni kurmuşken bu acil görev değişikliği açıkçası Maruszewski ailesini üzdü. Sonuçta memleketi olmasına rağmen Maruszewski, 13 yıldır kendi ülkesi dışında şehirlerde görev almış, çocukları da bu ülkelerde yetişmişti.

G.AFRİKA BÜYÜDÜ
Maruszewski, Türkiye’den temmuz ayı sonunda üzülerek ayrılacağını belirterek, “Daha yapacak çok işim vardı. Bu yıl sonunda 7-8 bin adet, önümüzdeki 1-2 yılda da Türkiye’de 10 bin adetli satışları görmek istiyordum. Tüm planları bu hedeflere göre yapmıştık. Bu acil çağrı karşısında tüm aile olarak şok olduk. 11 ile 14 yaşındaki oğlum tüm eğitimlerini yurtdışında aldılar. Hep kendileri gibi yurtdışında yaşayan ailelerin çocuklarıyla okudular. Şimdi G.Afrika’daki eğitim sistemine adapte olabilecekler mi inanın bilemiyorum. Yine uluslararası bir okula göndermek istiyorum ama kendi ülkemizde bu mümkün mü onu araştıracağız” dedi. 2002 yılına kadar G. Afrika pazarında finanstan sorumlu direktör olduğunu hatırlatan Maruszewski, son 10 yılda G.Afrika pazarının iki kat büyümesine rağmen Volvo satışlarının 6 binlerden 3 binlere düştüğünü, bu yüzden bu acil göreve getirildiğini söyledi.

Haberin Devamı

Türkiye tamam kendi ülkeni kurtar

Ortadoğu uzmanı
1 Ağustos 2013’te Türkiye’de göreve başlayan Maruszewski, tam bir Ortadoğu uzmanı. Volvo’ya 2000 yılında Güney Afrika’dan sorumlu Mali İşler Direktörü (CFO) olarak giren Maruszewski, daha sonra Ortadoğu’dan sorumlu CFO, sonra da 4 yıl boyunca Bölge Genel Müdürü olarak görev yaptı. Yani nerdeyse 8 yılın üstünde Mısır, Ürdün, Suriye ve Yemen’den sorumlu olmuş ve bu ülkelerde rekor performans seviyelerine ulaşmış. Maruszewski, Türkiye’ye gelmeden önce 2.5 yılda markanın Orta ve Doğu Avrupa merkezinin başındaydı. Yani Maruszewski, Müslüman ülkeleri çok iyi biliyor ve potansiyelini ortaya çıkartmak konusunda uzman. Dolayısıyla dünyada hızla büyüyen Volvo markasının Türkiye’nin potansiyelinden daha fazla yararlanması için İsveçli merkezin en etkili silahlarından biri olmuştu.

Haberin Devamı

Türkiye’de doğu açılımı yaptı
Türkiye’de geçtiğimiz yıl yüzde 20.7 artışla 6 bin 60 adet otomobil satarak rekora imza atan Volvo, Maruszewski liderliğinde Anadolu şehirlerindeki bayi sayısını artırarak hedef büyütüyor. Volvo’nun şu anda toplamda 29 bayisinin 22’sinin Anadolu şehirlerinde yer alıyor. Geçtiğimiz yıl Diyarbakır ve Mersin olmak üzere iki yeni bayisini Anadolu şehirlerinde açan Volvo’nun, 2015’te açacağı bayileri yine Anadolu şehirlerinde yer alacak. Anadolu şehirlerinde beklediklerinin üzerine bir taleple karşılaştıklarını ifade eden Greg Maruszewski, “Diyarbakır ve Mersin şu anda çok iyi gidiyor. Önümüzdeki yıl ise Gaziantep ve Sakarya olmak üzere
iki yeni bayi daha açacağız” açıklamasını yapmıştı.

Haberin Devamı

Oğlumu üzmeyeceğim
11 ve 14 yaşında iki oğlu olan Greg Maruszewski, “1 Temmuz’da G.Afrika’daki görevim başlıyor ama ben 15 gün izin kullanıp, büyük oğlumun doğum gününü İstanbul’da yaptıktan sonra yeni görevime başlayacağım. Bu kez oğlumu üzmeyeceğim ve planlandığı gibi davet ettiği arkadaşlarıyla kutlamasını yapacak” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!