Piyasaların gözü dışarıda

Güncelleme Tarihi:

Piyasaların gözü dışarıda
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2015 23:37

Borsada kâr satışlarına rağmen tepki yükselişi korunurken altın ve dolar/TL kurunda dış piyasalardaki dolar hareketleri belirleyici olmaya devam ediyor.

Haberin Devamı

GEÇTİĞİMİZ hafta Euro/dolar paritesindeki düşüş ve dolar endeksindeki yükseliş olarak görülen dolardaki değerlenme iç piyasalarda dolar/TL kuruna da yükseliş olarak yansıdı. Ayrıca Şubat cari açık verilerinin beklentilerin biraz üzerinde gelmesi yükselişe katkı yaptı. Kâr satışlarının ardından yükseliş görülen dolar/TL kurunda ilk direnç 2.647 seviyesinde. Bu seviyelerde satışlar görülebilir. Çıkış hareketinin devamı için 2.647 seviyesinin geçilmesi önemli olacak. Sonraki dirençler 2.67 ve 2.70-2.74 seviyelerinde. Gelebilecek kâr satışlarının ilk destek noktaları ise 2.60 ve 2.58 olarak görülüyor.

83.700 DİRENCİNE TAKILDI

Geçtiğimiz haftalarda vurgu yaptığımız tepki yükselişi 83.700 seviyesinde satışla karşılaştı. Çıkışın devamı için 83.700 seviyesinin geçilmesi önemli olacak. Sonraki dirençler 85.000 ve 87.500 seviyelerinde görülüyor. 81.800 ve 80.200 ise destek noktaları. Direnç noktalarında satış denemeleri görülse de tepki yükselişi etkisini sürdürebilir.

Sermayenin faizi, temettüler

Haberin Devamı

Temettü, şirketlerin ortaklarına kârlarından dağıttığı paydır. Temettü ödemelerinin yoğun olduğu bir dönemdeyiz. Sermayenin faizi olarak da tanımlanan temettüler özellikle faiz oranlarının düştüğü son yıllarda daha da önem kazandı. Yabancı yatırımcılar ve borsayı uzun dönemli düşünenler için ilk bakılan kriterlerden biri de temettü verim oranları. Temettünün kaynağı kâr olduğu için yüksek temettü yüksek kâr demektir aynı zamanda. Temettü verimi, net nakit temettü tutarının hissenin borsa değerine bölünmesiyle bulunur. Beş yıllık ortalamalara göre ise düzenli temettü ödeyen bazı hisseler şöyle: Pınar Et-Un, Pınar Süt, T.Traktör, Ünye Çimento, Mardin Çimento, Ford Otosan, Adana Çimento, Hektaş, T.Telekom, Tüpraş.

Martta yabancılar bankalarda satışta

25 Mart’ta Moody’s Türk bankalar için görünümü “Negatif” olarak açıklamıştı. Geçen hafta açıklanan verilere göre Şubat ayının ardından Mart ayında da borsada yabancı yatırımcıların en fazla sattıkları hisselerde ilk sıraları yine bankalar paylaştı. Borsanın seyrinde yabancı yatırımcıların ve bankaların ağırlığı biliniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!