İhracatçılardan Hindistan'a heyet

Güncelleme Tarihi:

İhracatçılardan Hindistana heyet
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2015 01:04

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) organizasyonunda Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım başkanlığındaki ticaret heyetinin, Hindistan'da ikili görüşmelerde bulunduğu bildirildi.

Haberin Devamı

Ege İhracatçı Birlikleri'nin (EİB) açıklamasına göre, Ekonomi Bakanlığı koordinasyonundaki ticaret heyeti, 9 Nisan'a kadar sürecek temasları çerçevesinde, Mumbai kentine gitti.

İkili görüşmeler öncesi iş adamlarına Hindistan'ın ekonomik ve ticari durumu hakkında brifing veren Mumbai Ticaret Ateşesi Göktuğ Bayrı, Hindistan'ın hem ihracat odaklı hem ithalat odaklı ülke olduğunu belirtti.

Kotaların kaldırılması amacıyla çalışmaların sürdüğünü dile getiren Bayrı, şunları kaydetti:

"Gıdada istenildiği kadar yeterli değiliz. Ticarette kaotik bir durumu olsa da Hindistan, Ekonomi Bakanlığı'nın bildirdiği üzere, hedef ülke sayılmaktadır. Ancak, fuar teşviklerine rağmen Hindistan'daki fuarlara katılımların azaldığını görmek, üzücü. İnşaat sektörü fuarına, geçen sene 12, bu sene ise 6 firma katıldı. Gıda fuarı da aynı şekilde. Tanıtımda yeterli katılımı bulamıyoruz, her geçen gün fuara katılımlar azalıyor. Ürün gelmeli, katılımcı gelmeli. Türk ürünlerini tanıtmakta, farkındalık yaratmak lazım. Mumbai, ticaret heyeti için doğru bir yerdir. Dış ticaretinin yüzde 40'ı, Mumbai'den geçmektedir."

Haberin Devamı

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Seyyar ise Türkiye-Hindistan İş Forumu'ndaki konuşmasında, Hindistan pazarına girmek isteyen ihracatçılarla, yaş meyve sebze, meyve sebze mamulleri, kuru meyve, zeytin, zeytinyağı, işlenmiş tavuk ürünleri ve mermer sektörlerinden temsilcilerle buluşmaya geldiklerini aktardı.

Geçtiğimiz yıl 2 trilyon dolar olan milli geliri, 2019'da 3 trilyon dolara ulaşması beklenen Hindistan ekonomisindeki talep ve pazardaki potansiyelden, Türk ihracatçısının daha fazla pay alması gerektiğini ifade eden Seyyar, "İş birliklerimizi geliştirip, her iki ülke arasında ticaret ve yatırımı artıracağız, iki ülkenin geleceğini daha ileri noktalara taşıyacağız" dedi.

Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım da Türkiye'nin Hindistan'a ihracatının 565 milyon dolar seviyesinde olduğuna işaret ederek, ticaret heyetinin, sadece iki ülke arasındaki ticarete değil, uzun vadede karşılıklı yatırımlara da katkı sağlayacağına inandığını belirtti.

Haberin Devamı

Konuşmaların ardından, "Türkiye'deki Yatırım Fırsatları" konulu sunum gerçekleştirilip, Hintli firmaların Türkiye ekonomisine ilişkin soruları yanıtlandı.

Heyetin, ayrıca Mumbai Dünya Ticaret Merkezi'nde Hintli iş çevreleriyle görüşmeler gerçekleştireceği bildirildi.

BAKMADAN GEÇME!