120 bin işsize ağaç dikim işi

Güncelleme Tarihi:

120 bin işsize ağaç dikim işi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2015 01:37

Seçime iki ay kala emekliler için yeni bir paket gündeme getiren hükümet, dün de üretim paketi açıkladı. Toplam 2.8 milyar TL’lik paketin en önemli ayağını 120 bin kişiye geçici iş verilmesi oluşturuyor. Yatırım ve istihdam teşviklerinin arttırılarak sürdürülmesi de paketin önemli düzenlemeleri arasında bulunuyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu, ekonomi bakanlarıyla birlikte açıkladığı paketin emeklilere yapılan zamla birlikte değerlendirildiğinde 7.5 milyar TL’lik bir maliyetinin olacağını söyledi.

Haberin Devamı

KURSİYER ALANIN PRİMLERİ DEVLETTEN

İşbaşı eğitim programlarında 6 ay süreyle çalışacak kursiyerlere İŞKUR asgari ücret ödeyecek. İşverenin kursiyerler için yaptığı harcamalar vergiden düşülebilecek. Kursiyerler süreç sonunda aynı işkolunda işe alınırsa imalat sektöründe 42, diğer sektörlerde 30 ay boyunca SGK işveren primlerini İŞKUR ödeyecek. 2015 Temmuz ayına kadar işbaşı eğitimine başlanmış olunursa, ilave 6 ay daha teşvik verilecek.

TOPLUM YARARINA İŞE ALINACAKLAR

120 bin işsize ağaç dikim işi

Toplum yararına çalışma kapsamında ilave 120 bin kişi daha işe alınacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, ilk olarak 2008 yılında uygulamaya giren toplum yararına çalışmayla işe alınacak olanların ağaç dikimi ve çevre işlerini yapacağını açıkladı. Toplam maliyeti 1 milyar TL olacak düzenlemenin kaynağı İşsizlik Sigortası Fonu olacak.

Haberin Devamı

YÜKSEK TEKNOLOJİ YATIRIMINA DESTEK

İlerİ teknoloji sınıfında yer alan yatırımlar öncelikli yatırım olacak ve 5. bölge teşviklerinden yararlanacak. Ayrıca yıl sonuna kadar başlayan yatırımlar için daha yüksek oran ve sürelerde vergi indirimi ve sigorta primi desteği uygulanacak.

YATIRIM DÖNEMİ VERGİDE İNDİRİM ARTACAK

Yatırım döneminde yatırımcının yararlanabileceği vergi indirimleri daha yüksek olacak. Örneğin dördüncü bölgede 5 milyon TL’lik bir yatırım için şu anda yatırım döneminde 450 bin TL’lik, işletme döneminde 1 milyon 50 bin TL’lik vergi indirimi uygulanıyor. Yeni dönemde ise bu rakamlar yatırım döneminde 975 bin TL, işletme döneminde 525 bin TL olacak. Böylece yatırım döneminde kullanılabilecek vergi indirim oranı yüzde 65’e kadar çıkacak.

SANAYİCİYE KKDF KOLAYLIĞI

Nakdi sermaye artırımı yapan şirketler artırılan sermayenin belli bir kısmını her yıl Kurumlar Vergisi’nden indirebilecek. Böylece şirketlerin borç yerine öz kaynak kullanımının özendirilmesi amaçlanıyor. Yatırım malları ve ara mallarının vadeli ithalatında kaynak kullanımı destekleme fonu (kkdf) yüzde 6 yerine sıfır olacak. Bu yolla sanayicinin girdi maliyeti azaltılacak.

Haberin Devamı

TÜBİTAK ORTAK OLABİLECEK

TÜBİTAK tarafından başta enerji, ulaştırma ve sağlık sektörleri olmak üzere imalat sanayinde hazırlanan projeler Türkiye Kalkınma Bankası aracılığıyla desteklenecek. Projeler özel sektör tarafından hayata geçirilecek. TÜBİTAK gerektiği takdirde bu şirketlere belirli bir süre ortak olabilecek. KOBİ’lerin finansmana erişiminin artırılması için, taşınırları teminat olarak kullanmasına olanak sağlayan bir kanun tasarısı meclise sevk edilecek.

TASARIM AAR-GE DESTEĞİ

Tasarım merkezleri, AR-GE merkezleri gibi desteklenecek. AR-GE ve tasarım personelinin daha esnek çalışmasına olanak sağlanacak. TBMM’de kabul edilen kanunla, kredi garanti fonuna aktarılacak kaynak 1 milyar TL’den 2 milyar TL’ye çıkarıldı. Böylece Kredi Garanti Fonu aracılığıyla 20 milyar TL’ye kadar Hazine kefaletiyle kredi kullandırılmasının yolu açılacak. Aynı düzenleme ile kadın girişimcilerin 100 bin TL’ye kadar ve 5 yıl vadeli kullanacakları krediler için Kredi Garanti Fonu’nun desteği sağlanırken; imalatçı KOBİ’lere verilecek kefalette vade 8 yıldan 10 yıla çıkarılıyor. Kefalet oranı da imalatçı KOBİ’ler için yüzde 75 değil 80 olacak.

Haberin Devamı

Babacan ekibin içinde olmaya devam edecek

BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu, AK Parti’nin üç dönem kuralı nedeniyle seçimlerden sonra Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın da aralarında bulunduğu bazı isimlerin listede yer alıp almayacağıyla ilgili, olarak da “Ekipte olmaya devam edecekler” yorumunda bulundu. Şimdiye kadar hükümette bir süreklilik problemi olmadığını belirten Davutoğlu, “Hiçbir şekilde ne ekonomi yönetiminde ne siyasi adalet yargı yönetiminde ne eğitimde ne dış politika yönetiminde süreklilik problem olmayacak. Aynı çizgide, aynı perspektifte hükümetlerimiz görev alacak. Süreklilik mantığı içinde bu çizgi sürdürülecek. İkincisi, hani sağ tarafa arkadaşlarıma şimdi söylüyorum, Ali Bey, Faruk Bey, Nurettin Bey, bu arkadaşlarımız bu ekibin içinde yer olmaya devam edecek. Bizim anlayışımızda düşüncemizde felsefemizde emeklilik diye bir şey yok. Yani siyasette de hayatta da. Emeklilik yani hukuken var ama biz son nefese kadar bu millete, bu ülkeye, insanlığa hizmet etmek için yaşayan bireyleriz. Anlayışımız budur. Dolasıyla herhalde kimse, üçü maşallah benden genç oldukları için, üç arkadaşımın da benden önce emekli olacağı kimse düşünmesin” ifadelerini kullandı. Davutoğlu’nun açıklamaları siyaset kulislerinde “3 dönemlik bazı bakanlar dışarıdan bakan olarak atanabilir” yorumlarına da yol açtı. Davutoğlu’nun açıklamasından önce salona AK Parti Milletvekili aday adayı İbrahim Turhan’ın da gelmesi ise “Yeni dönem ekonomi yönetiminin sinyalleri veriliyor” kulislerine neden oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!