Maliye Bakanı: Yurtdışında yaşayan Türklerin 130 milyar doları var

Güncelleme Tarihi:

Maliye Bakanı: Yurtdışında yaşayan Türklerin 130 milyar doları var
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2015 16:27

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yurtdışında yaşayan Türklerin hesaplarında 130 milyar dolar olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin para politikasının nispeten gevşek ama mali politikasının çok katı olduğunu belirterek, bunların birbirlerini dengelediğini söyledi.

Türk-Arap Ekonomik Forumu'nda katıldığı bir oturumda Şimşek, "Merkez Bankası bağımsızdır ve kararlarını ekonomik temellere göre verir. Para politikası standartlarımız nispeten daha gevşektir ama mali politika pozisyonlarımız çok daha katıdır ve bunlar birbirini dengeler" dedi.

BİZİM İÇİN KÖTÜ HABER

Şimşek, Avrupa'nın Türkiye'nin en büyük ticaret partneri olduğunu ve Avrupa Birliği'nin (AB) ülke ihracatının büyük kısmının yöneldiği pazar olduğunu belirterek, doların yükselmesinin de Türkiye için kötü olduğunu ifade etti.

Şimşek ayrıca, gelişen bir ekonomi ve pazar olarak, hem mal fiyatları hem de doların artışının gelişmekte olan pazarlar için de iyi bir haber olmadığını belirtti.

Haberin Devamı

Türkiye dahil bu tür pazarların rezervleri, borç düzeyi ve diğer bazı konular bakımından daha kırılgan durumda olduğuna dikkat çeken Şimşek, "Türkiye daha iyi durumda ama buna rağmen bu bizim için kötü haberdir diyebilirim" dedi.

130 MİLYAR DOLAR VAR

Oturumun sırasında soruları da yanıtlayan Şimşek, İsviçre'deki banka gizliliğini azaltan düzenlemelere Türk yatırımcıların nasıl tepki gösterdiğine ilişkin bir soruya karşılık da Türkiye'de sermaye hareketlerinin liberalleştiği bir sistem bulunduğunu belirterek, son 10 yılda bu paraların büyük kısmının Türkiye'ye geri döndüğünü, verilere göre Türklerin yurtdışında 130 milyar dolarlık hesabı bulunduğunu ifade etti.

Geçen hafta parlamentodan bununla ilgili bir yasa geçtiğini belirten Şimşek, şunları söyledi:

"(Düzenleme) Diyor ki, 'sermayenizi artırırsanız, bunun bir kısmını verginizden düşeceğiz' yani bütün Türklerin yurt dışındaki paralarını hisse senedi olarak Türkiye'ye getirmelerini sağlamak amaçlanıyor. Bu şekilde getirdiklerinde, onlara uygulanan faiz ve vergi oranı onların lehine düzenlenecek. Yani paranın Türkiye'ye gelebilmesi için alınmış bir önlem. İsviçre'deki olayların sonucunu ben bilemem ama en azından Türkiye'den kaçan sermayenin geri döndüğünü söyleyebiliriz."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!