Elektrik kesintisiyle ilgili her ihtimal masada

Güncelleme Tarihi:

Elektrik kesintisiyle ilgili her ihtimal masada
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2015 15:52

Ankara, Türkiye’yi karanlıkta bırakan elektrik kesintisinin nedenini arıyor. TEİAŞ Gölbaşı’ndaki Milli Yük Tevzi Merkezinde konuyla ilgili tüm bürokrat ve uzmanlar bir araya gelerek Türkiye’ye adeta şok etkisi yaratan elektrik kesintisinin nedenini araştırıyor. Büyük bir santralın devre dışı kalmasından sabotaja kadar her türlü ihtimal masaya yatırıldı.

Haberin Devamı

Elektrik kesintisiyle ilgili her ihtimal masada
Türkiye Elektrik İletim A.Ş (TEİAŞ), dün saat 10.36’da Türkiye genelinde meydana gelen elektrik kesintisiyle ilgili olarak öncelikle ‘arızanın’ giderilmesi için kolları sıvadı. İlk hedef enerjinin yeniden verilmesini sağlamak oldu.
Bu süre zarfında ilk açıklama Başbakan Ahmet Davutoğlu’ndan geldi. Davutoğlu, ‘terör saldırısı, sabotaj’ dahil her türlü ihtimalin üzerinde durulduğunu söyledi. Ardından Slovakya’da bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Arızanın yaşandığı 10.36 arzımızın fazla, talebimizin de az olduğu zamanlardan bir tanesiydi. Bu açından enerji yetersizliği, diye bir şey söz konusu değil. İletim hatlarından veya manevra dediğimiz bir hadiseden kaynaklanıyor olabilir.

Haberin Devamı

Sebeplerine net olarak değineceğiz. Kriz merkezimiz var. Orada yakinen takip ediliyor. Siber saldırı olup olmadığını şuan söyleyemem. Neyden kaynaklandığını inceleyip öğreneceğiz” dedi. Yıldız, Başbakanın ‘siber saldırı’ sözlerine ise "Başbakanımız bir soru üzerine o cevabı vermiş bulunuyorlar. Bu az mı çok mu ihtimaldir ben bunu söyleyemem. Yani siber bir saldırı mıdır onu da söyleyemem” karşılığını verdi.
Yıldız, bir saat sonra yaptığı ikinci açıklamasında ise "İzmir tarafında özel sektöre ait bir santralin bir gerekçeyle devre dışı olduğu, onun bir domino tesiri yaptığından bahsedildi bana ilk anda. Ama bunu da teyit etmem, kesinleştirmem lazım." dedi. Yıldız, kendi içinde izole olan sistemin nasıl domino etkisi oluşturduğunu araştıracaklarını söyledi.

“BİZ YÜKTEN ÇIKMADIK”

Enerji Bakanlığı’ndan eski bir bürokrat, Türkiye’nin daha önce böyle bir ‘kesinti’ yaşamadığına dikkat çekerek, “Dünkü kesinti tarihi bir olaydı” dedi. TEİAŞ’ın bu kadar büyük bir sorunu aynı gün içinde gidermesinin takdire şayan olduğunu vurgulayan uzman bürokrat, “Şimdi sıra olayın nedenini bulmaya geldi” dedi.
Büyük bir santralin devre dışı kaldığı iddialarına değinen eski bürokrat, “Teknik olarak bir santral devre dışı kalsa bile, onun yerine hangisinin devreye gireceği bellidir. Bir santral devreden çıktı, diye Türkiye’nin genelini etkileyecek bir kesinti olamaz. Bu Başbakan Davutoğlu’nun ilk açıklamasında dile getirdiği gibi büyük ihtimal ‘sabotaj gibi’ duruyor” diye konuştu. Eski bürokrat, “Bir santral yükten çıkınca diğerleri de mi çıktı? Ama santraller biz yükten çıkmadık, diyorlar. Acaba yükten çıkılmadığı halde ‘çıkıldı sinyali mi’ geldi” sorusunu ortaya attı.

TÜM İHTİMALLER MASAYA YATIRILDI

Haberin Devamı

Başkent Ankara’daki TEİAŞ Yük Tevzi Merkezi’nde, bu sabah saatlerinden itibaren ilgili tüm bürokrat ve uzmanların katılımıyla geniş bir toplantı yapıldı. Toplantıda santrallerin devreden çıkıp çıkmadığı, sabotaj ihtimali, operasyon hatası olup olmadığı da dahil olmak üzere akla gelebilecek tüm sorulara yanıt arandı.

“ANLIK SANİYELİK TÜM BİLGİLER KAYIT ALTINDA”

Yük alıp vermeye ilişkin anlık-saniyelik tüm bilgiler kayıt altına alındığından, uzmanlar bu kayıtlar üzerinden sorunun nedenini bulmaya çalışırken; Bakanlık yetkilileri, henüz kesintinin nedenine ilişkin kamuoyuna net bir bilgi vermenin mümkün olmadığını, sorunun tespitine ilişkin incelemelerin devam ettiğini bildirdiler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!