Katılamadık

Güncelleme Tarihi:

Katılamadık
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2015 01:02

Dünya Adalet Projesi’nin ülkeleri yasaların erişilebilirliği, sivil katılım mekanizmalarının etkinliği gibi 4 başlıkta incelediği Açık Yönetim Endeksi raporuna göre Türkiye 102 ülke arasında 82’nci sırada. En kötü puan ise örgütlenme ve ifade özgürlüğü konusunda alındı.

Haberin Devamı

DÜNYA çapında hukukun üstünlüğünün geliştirilmesi için çalışan, bağımsız ve disiplinler arası bir organizasyon olan Dünya Adalet Projesi’nin (The World Justice Project - WJP) 102 ülkeyi değerlendirdiği 2015 Açık Yönetim Endeksi raporu yayımlandı. Endeks yasalar ile kamu bilgisinin açık ve erişebilir olması, bilgi edinme hakkının kullanılması, sivil katılım ve şikayet mekanizmalarının çalışması olmak üzere ülkeleri 4 başlıkta değerlendiriyor. Endekste İsveç, Yeni Zelanda, Norveç, Danimarka açık yönetim alanında üst sıralarda yer alırken Türkiye 102 ülke arasında ancak 82’nci oldu.

SİVİL KATILIMDA DİPTE
En yüksek puanın 1 üzerinden değerlendirildiği endekste Türkiye 0.45 puan not aldı. Endeks kapsamında İstanbul, İzmir ve Ankara’da anket çalışmaları yapıldı. Endeks sonuçlarına göre vatandaşların hakları ve kamu harcamaları konusunda yeterince bilgilendirilmediğini düşündüğü görüldü. Lübnan, Madagaskar, Zambiya, Guatemala, Birleşik Arap Emirlikleri, Tanzanya Türkiye’den daha üst sıralarda yer aldılar.

Haberin Devamı

Türkiye yasalar ve kamu bilgisinin açık ve erişebilir olması konusunda 0.44 puan aldı ve 102 ülke arasında 61’inci sırada yer aldı. Bilgi edinme hakkının kullanılmasında ise puanı biraz daha yükselen Türkiye 0.52 ile 59’uncu oldu. En kötü puan ise sivil katılım mekanizmalarının etkinliği. Türkiye sadece 0.34 puan alabildi ve 102 ülke arasındaki yeri 96’ncılık oldu. Bu konuda Türkiye’den kötü olan sadece 6 ülke var. Bunlar Etyopya, Myanmar, İran, Özbekistan, Zimbabve ve Çin. Sivil katılım mekanizmalarının etkinliği değerlendirilirken de ifade, toplanma, örgütlenme özgürlüklerinin korunması ve ayrıca hükümet görevlileri ve yöneticiler hakkında vatandaşın çekincesi olup olmadığı göz önüne alınıyor. Ayrıca dilekçe hakkı dahil olmak üzere yönetimden şikayetleri dile getirebilme hakkı da bu kapsamda değerlendiriliyor. Şikayet mekanizmalarının da pek çalıştığı söylenemez. Türkiye endeksin bu başlığında 0.50 quanla 68’inci sırada kendine yer buldu.

Açık Yönetim Endeksi’nde ayrıca hükümete karşı eleştirilerin ifade edilebilmesinin engellenip engellenmediğine ilişkin de anket çalışması yer alıyor. Tüm ülkelerin 4 farklı grupta ifade özgürlüğünü rahat kullanıp kullanamadıkları soruluyor. Buna göre Türkiye’de vatandaşların yüzde 49’u ifade özgürlüğüne sahip olduğunu düşünüyor. Sivil toplum kuruluşlarında bu oran yüzde 54’e, siyasi partilerde ise yüzde 63’e kadar yükseliyor. Ancak sıra medyaya gelince oran yüzde 48’e geriliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!