İngiliz fonu yanına aldı, fabrika avına çıktı

Güncelleme Tarihi:

İngiliz fonu yanına aldı, fabrika avına çıktı
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2015 01:41

SBK Holding Yönetim Kurulu Başkanı Baran Sezgin Korkmaz ile İngiliz AIM fonu CEO’su Ana Cukic Armstrong Türkiye’deki yeni satın almalar için işbirliğine gittiklerini açıkladı. İngiliz fon, SBK’nın bulacağı krizdeki Türk şirketlerine yıl sonuna kadar 410 milyon dolarlık yatırım yapacak.

Haberin Devamı

SBK Holding’in işi iflasta ve icrada olan, üretim yapamayan ya da işçisine maaş ödeyemeyen krizdeki şirketleri satın almak.

Korkmaz’ın deyimiyle ‘ölü fiyatına’ satın aldığı bu batık veya batışın eşiğindeki şirketler önce bankalara olan borçlarından arındırılıyor, işçiye maaşları ödeniyor ve tekrar üretime geçiriliyor. Ardından da faal bir şirket olarak satılıyor. SBK Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sezgin Baran Korkmaz 1998 yılında yerli şirket olarak başladıkları bu işte daha sonra Amerikalı yatırım fonlarıyla batık şirketleri alarak yollarına devam ettiklerini söyledi. Korkmaz önceki akşam ise ilk defa bir İngiliz yatırım fonuyla anlaştıklarını, satın alma veya büyük ortak olmak suretiyle krizdeki şirketlere yatırım yapacaklarını açıkladı. Sezgin Baran Korkmaz ve işbirliği yaptığı İngiliz fonu AIM CEO’su Ana Cukic Armstrong ile birlikte İstanbul’da gazetecilerle sohbet toplantısında biraraya geldi.

Haberin Devamı

5 YILDIZLI OTELLERİ BULUNAN ŞİRKETİ ALIYOR
Korkmaz’ın açıklamasına göre AIM fonu Türkiye’de 2015 yılında 410 milyon dolarlık yatırım yapacak. 7 haziran seçimleri öncesinde 200 milyon dolarlık satın alma gerçekleştirilecek. Bu parayla krizdeki üç Türk şirketi satın alınacak. Bunlardan biri Türkiye’nin en büyükleri arasında yer alan bir iplik, dokuma ve tekstil fabrikası. Bu fabrikanın tamamın SBK Holding ve AIM fona geçecek. Tahmini yatırım bedeli 40 milyon dolar. İkincisi ise 5 yıldızlı otelleri olan bir turizm şirketinin yüzde 51 hissesi 60 milyon dolar bedelle satın alınacak. Üçüncüsü ise 100 milyon Euro cirosu, 100 milyon dolar ihracatı, 600 çalışanı olan bir otomotiv yan sanayi şirketinin tamamı alınacak.

Genel olarak satın aldıkları bütün firmaların banka kredisiyle kurulan ve borcunu ödeyemediği için iflasta veya iflasın eşiğinde şirketler olduğunu belirten Sezgin Baran Korkmaz, “Fonlar genellikle yılda yüzde 8-10 net kazançla yatırım yapıyor. Ama batık şirkete yatırım yaptığı için çok daha fazla kazanacak. Çünkü biz ‘ölü fiyatına’ batık firmayı alıyoruz. Almak üzere ön anlaşmasını yaptığımız tekstil, turizm ve otomotiv yan sanayi şirketinde biz küçük ortak olacağız, ancak yönetim tamamen bizde yani SBK’da olacak. 4 yılın sonunda fon çıkarken şirketi elden çıkardığımızda fon yatırdığı parayla yüzde 8 değil yüzde 100 kazanmış olacak.” diye konuştu. Kalan 210 milyon dolarlık fon ise seçimlerden sonra yine batık şirketleri satın almakta kullanılacak.

Haberin Devamı

'BU YIL SANCILI GEÇECEK'
Dolardaki artışın bir devalüasyon olduğunu, 2015 yılının şirketler için sancılı geçeceğini belirten Sezgin Baran Korkmaz, özellikle parasının değeri düşen Rusya’ya ihracat yapan Türk şirketlerinin üretiminin düşeceğini ve bu firmaların zora gireceğini, kendilerinin de bu firmalara yatırım yapmayı planladıklarını ifade etti. Avantajlarının satın aldıkları şirketin bankalara olan borcunu nakit olarak ödemek, içine hammadde koymak ve işçiye maaşını ödeyerek fabrikayı tekrar faaliyete geçirmek olduğunu anlatan Korkmaz, ancak banka kredisi kullanan ve borcunu ödeyemeyen fabrika sahibinin bu şansa sahip olmadığını vurguladı. Korkmaz, “Ben asla yeni fabrika kurmam. Çünkü Organize Sanayi Bölgeleri daha yeni kurulup batmış fabrikalarla dolu, bunları satın alırım. İzmir Serbest Bölge’de binasın 10 milyon Euro harcanan, içinde 800 kişinin çalıştığı, şu an atıl bir fabrikayı 3 milyon Euro’ya alabiliriz. Edirne’ye gittim, bir tekstil fabrikası üstündeki iplikleriyle bankadan haciz gelince 6 yıldır o halde kalmış. Bu ve benzeri firmalarla ilgileniyoruz.” dedi. SBK Holding yakın zaman önce Biofarma, Münir şahin ve Betesan ilaç firmalarını satın aldı. Korkmaz, yabancı ilaç şirketlerine yurt içinde fason üretim yapma mecburiyeti olduğu takdirde bu firmaların değer kazanacağını, fason üretim için yatırım yaptıklarını ifade etti. SBK Holding bünyesinde şu anda 16 şirket ve 4 bine yakın çalışan mevcut.

Haberin Devamı

ÇALIŞAN SAYISI 5 BİNİ AŞACAK
Yeni satın almalarla çalışan sayısın 2015’te 5.500’e ulaşacak. Türk şirketleri için 2015 yılının sancılı geçeceğini vurgulayan Korkmaz 2016 yılı ve sonrasında ise işlerin düzeleceğini tahmin ediyor.
“Eskiden batan firmaların sahiplerinde bir mahcubiyet olurdu” diyen Sezgin Baran Korkmaz şimdi iflas edenlerin ise gayet rahat olduğunu anlattı: “Bugün öğleyin yemek için Papermoon’a gittim, baktım masadakilerin yüzde 80’i batık şirket sahibi. Ellerinde kadeh, ağızlarında puro gayet rahatlar. Başlangıçta binasına çok masraf edilen, patronun iş için aldığı krediyle altına Mercedes de çektiği firmalar genellikle batıyor…"

410 MİLYON DOLARI TÜRKİYE İÇİN
AIM CEO’su Ana Cukic Armstrong aynı zamanda 100 milyar dolarlık büyüklüğe sahip İngiliz fonu Aberdeen’in de yönetim kurulu üyesi. Şu anda AIM'nin büyüklüğü 600 milyon dolar. Bunun 410 milyon dolarını Türkiye’de kullanacak. AIM bundan önce Yunanistan’da yatırım yapmış ama bu ülkenin krize girmesiyle umduğunu bulamamış. Armstrong, Yunanistan’da para kazandıkları da, kaybettikleri yatırımları da olduğunu, bundan sonra Yunanistan’a yatırım yapmayı düşünmediklerini söyledi. Avrupa’da parasal genişlemenin etkilerinin henüz görülmediğini belirten Armstrong, böyle bir dönemde genç nüfusa sahip Türkiye gibi bir ülkede endüstriyel tesislere yatırım yapmayı daha karlı gördüklerini ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!