‘Gezi’den milyonluk fikir çıktı

Güncelleme Tarihi:

‘Gezi’den milyonluk fikir çıktı
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2015 01:11

2 yıl önce İstanbul’da yapılan Gezi Parkı eylemlerini gören İranlı girişimci ortağıyla geliştirdikleri canlı yayın uygulamasıyla yaklaşık 100 milyon doların sahibi oldu. Periscope adlı uygulama artık Twitter’ın.

Haberin Devamı

YAKLAŞIK 2 yıl önce yapılan Gezi Parkı eylemleri, yüz milyonlarca dolar eden bir uygulamanın hayata geçmesini sağladı. Bir süreden beri test ettiğimiz bu uygulamanın ismi ‘Periscope’. Başka bir değişle uzaktan gözlem aracı. En basit anlatımla Periscope, kullanıcıların sahip olduğu akıllı telefonlarla internet üzerinden canlı yayın yapabilmesini sağlıyor. Bir sosyal ağ gibi çalışan Periscope’ta kullanıcılar birbirini takip edebiliyor ve canlı yayına başladığındaysa akıllı telefonlara bildirim gidiyor. Canlı yayın paylaşımları ise kullanıcıların Periscope hesabına yükleniyor. Örneğin, bir yerde bir olay veya eylem olduğunuda kullanıcılar artık bu görüntüleri canlı olarak akıllı telefonlar üzerinden takip edebilecek ve yorum yapabilecek. Başka bir deyişle akıllı telefon sahipleri artık ceplerinde canlı yayın ekipmanına sahip oluyor.

‘Gezi’den milyonluk fikir çıktı

Haberin Devamı

CANLI YAYIN İHTİYACI

Periscope’un hikayesi de oldukça dikkat çekici. Kayvon Beykpour tarafından kurulan Periscope fikrinin çıkışı 2013 Haziran’ındaki Gezi Parkı eylemlerine dayanıyor. Eylemler sırasında İstanbul’da bulunan İranlı girişimci Beykpour, eylemcilerin akıllı telefonlarla video ve fotoğraf çekmeye çalıştıklarını fark ediyor. Tam bu noktada Beykpour’un akılına Periscope fikri geliyor. ABD’ye dönerek Periscope fikrini ortağı Joseph Bernstein’a anlatan Beykpour, şunları söylüyor: “Ortağımla Periscope fikrini geliştirmek için uzun süre tartıştık. Gezi eylemlerindeki gözlemlerimden yola çıkarak, canlı yayın uygulamasının bir telefon kulllanılarak dünyadaki diğer kullanıcılara görüntü aktarması gerekiyordu. Bu fikrin üzerine giderek, Periscope’u geliştirmeye başladık. San Francisco’ya taşınarak bir yazılım ekibi kurduk.”

TWITTER SATIN ALDI

Çalışmalara başlayan Periscope kurucuları, daha sonra uygulamayı başarılı bir noktaya getirmek için San Francisco’daki yatırımcıların kapısını çalıyor. Şirket, 2014 Nisan ayında Google Ventures, Menlo Ventures, Bessemer, Stanford StartX ve Sam Shank gibi yatırımcılardan 1.5 milyon dolar yatırım alıyor. Bu yatırımla Periscope’un son haline kadar gelen şirket, Twitter kurucusu Jack Dorsey’in Ferguson olaylarındaki video paylaşımlarının farkına varıyor. Jack Dorsey ve Twitter CEO’su Dick Costolo ile iletişim kuran Periscope kurucuları, şirketi satmaya karar veriyor. Gezi Parkı eylemleriyle başlayan Periscope, 2015’in ilk aylarında yaklaşık 100 milyon dolar karşılığında Twitter’a satıldı. Periscope, şu anda iPhone’lara ücretsiz olarak indirilebiliyor.

Haberin Devamı

POTANSİYELİ BÜYÜK

5 bin kişilik test kullanıcısıyla yola çıkan Periscope, henüz 2 gün önce yayınlandığından dolayı şu anda büyük bir kitleye hitap etmiyor. Ancak Periscope’un kullanıcı sayısı, 288 milyondan fazla abonesi bulunan Twitter ile hızla büyümesi bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!