O başyapıt Demirören’in

Güncelleme Tarihi:

O başyapıt Demirören’in
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2015 01:11

Bedri Rahmi Eyüboğulu tarafından 1955 yılında bir otel duvarı için yapılan tabloyu işadamı Erdoğan Demirören’in aldığı ileri sürüldü. İddialara göre Eyüboğlu’nun başyapıtı olarak anılan tablo pinpon masası olarak bile kullanılmıştı.

Haberin Devamı

DÜNYACA ünlü şair ve ressam Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun mart ayı başında Antik A.Ş.’nin müzayedesinde 1 milyon 830 bine satılan ‘İstanbul’ adlı tablosunu kimin aldığı merak konusu olmuştu. ‘İstanbul’ eseri Eyüboğlu’nun Anadolu renkleri ve nakışlarıyla harmanladığı en büyük ebatlı ve en detaylı tuval resmi. 191x335 cm boyutlarındaki eser Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun başyapıtı olarak anılıyor. Sanat çevrelerinden aldığım duyuma göre bu eseri işadamı Erdoğan Demirören aldı. Koleksiyoner kimliğiyle de bilinen Demirören, esere rekor fiyat ödeyerek dikkat çekti.

PİNPON MASASI OLDU

Türkiye’de resim sanatına farklılık katan ve birçok tekniğe öncülük eden bir isim olan Eyüboğlu’nun bu başyapıtının geçmişi de hayli ilginç. Müzayedede 800 bin başlangıç fiyatıyla satışa çıkarılan ve 1 milyon 830 bin lira alıcı bulan tablo uzun yıllar bir otelin duvarında pano olarak kullanılmıştı. Bundan 2 yıl önce de Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun şehrin farklı yerlerde bulunan eserlerinin ‘korunamadığına’ dikkat çeken Prof. Aydın Ayan, o dönemde eserin geçmişini şöyle anlatmıştı:

Haberin Devamı

O başyapıt Demirören’in

‘Bu tablo sipariş üzerine 1955 yılında bir otelin duvarı için yapıldı. Yıllar sonra otel konsept değiştirdi ve tabloyu almamız istendi. 1975’in ilk aylarıydı. Biz tabloyu almaya geç gittik. Gittiğimizde tablonun yerinden söküldüğünü, ikiye bölündüğünü, hatta pinpon masası haline getirilerek kullanıldığını gördük. Alıp atölyeye getirdik. Uzunca bir süre atölyede bir köşede bekledi. Sonra birleştirilerek eski haline getirildi’ Ayan’ın eserin satışından sonra da Cumhuriyet Gazetesi’ne yaptığı açıklamada bulunarak, pinpon maması konusunu ve eserin ikiye bölündüğünü tekrar gündeme getirdi. Bu konuda Facebook ve Twitter’da da ‘çöpten çıktı milyona satıldı’, ‘tablodan pinpon masası yapılmış’ gibi yorumlar yapılmıştı.

TORUN RAHMİ EYÜBOĞLU: MÜZE KURACAĞIZ

Konu ile ilgili bilgi almak için Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun torunu Rahmi Eyüboğlu’nu aradım. Kendisi tablonun ‘pinpon masası’ olarak kullanıldığı hakkında bir bilgisinin olmadığını, tablonun uzun yıllardır aile evlerinde tutulduğunu anlattı. Rahmi Eyüboğlu bu tablodan elde ettikleri geliri açmayı planladıkları Bedri Rahmi Eyüboğlu Müzesi için kullanacaklarını söyledi. ‘Keşke satmak zorunda kalmasaydık, ama eninde sonunda bir müze kurmak istiyoruz. Bunun da zor olduğunun farkındayız ama elimizden geleni yapacağız’ dedi. Aldığım duyumun doğruluğundan emin olmak için tabloyu alıp almadığını Erdoğan Demirören’e de sordum. Ancak konuyla ilgili kendisinden herhangi bir geri dönüş olmadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!