Merkel, Çipras’a acil yardım vaadini vermedi

Güncelleme Tarihi:

Merkel, Çipras’a acil yardım vaadini vermedi
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2015 00:55

Yunanİstan Başbakanı Aleksis Çipras, ülkesinin ciddi nakit sıkıntısı sorununun giderilmesi amacıyla Berlin’de görüştüğü Almanya Başbakanı Angela Merkel’den destek bulamadı.

Haberin Devamı

Çipras, önümüzdeki günlerde Euro Bölgesi maliye bakanlarına (Eurogroup) sunacağı reform listesini Merkel’e anlattı. Merkel “Ben, Eurogroup’un 19 üyesinden biri olan Almanya’nın Başbakanıyım. Kararı ben vermiyorum. Kararı, ‘kurumlar’ın (troyka) raporları doğrultusunda Eurogroup veriyor’ diyerek, Çipras’a acil yardım konusunda herhangi bir vaade bulunmadı.

TAZMİNATI REDDETTİ
1.5 saat süren ve Çipras’ın yine kravatsız katıldığı görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında Merkel, ekonomisi güçlü bir Yunanistan istediklerini vurgulayarak Yunan hükümetinin Eurogroup’a ne zaman ve nasıl gerçekleştirileceğini detaylı şekilde anlatacağı ve rakamlar vereceği reform paketini bir an önce sunması gerektiğini belirtti. Çipras ile görüş ayrılıklarına rağmen konuşabildiklerini kaydeden Merkel “Almanya için Yunanistan’ın 2. Dünya Savaşı yüzünden tazminat talebi konusu siyasi açıdan kapanmıştır. Ancak, Yunanlıların Nazi rejiminden neler çektiklerini de biliyoruz” dedi.

TEMBEL DEĞİLİZ
Çipras ise Almanya’ya ülkesinde maaşları ödeyebilmek için para istemeye gelmediğini belirterek “Yunanistan sorununa Avrupa’da siyasi bir çözüm bulunması için gerekli çerçevenin oluşturulması amacıyla geldim. 2. Dünya Savaşı sırasında Yunan Merkez Bankası’nın Nazi’lere zorla vermek zorunda kaldığı kredi ve savaştan gördüğümü zararın telafisi bizim için ahlaki bir konudur. Alman halkı Yunanlıların tembel olmadığını, Yunan halkı da başına onca gelenler için Almanya sorumlu olmadığını anlamalıdırlar” dedi.

Haberin Devamı

‘Sevgili Şansölye paramız yok’
YUNANİSTAN Başbakanı Aleksis Çipras, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile dün akşam Berlin’de yaptığı görüşmesinden önce yazdığı bir mektupla, AB’dan acil nakit yardımı gelmemesi halinde ülkesinin maddi yükümlülükleri yerine getiremeyeceğini söyledi. Mektupta “Sevgili Şansölye, derin endişelerimi dile getirmek için size yazıyorum” diyen Çipras, AB’nin baskıcı olduğunu savundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!