2015 ilk çeyreğinde büyümenin zorlanacağını gösteriyor

Güncelleme Tarihi:

2015 ilk çeyreğinde büyümenin zorlanacağını gösteriyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2015 01:19

Ekonominin öncü verileri 2015 için kötümser hava yayıyor. Sanayi üretimi yıla yüzde 2.5 düşüşle başladı, ihracat iki aydır yüzde 6.8 geriledi, kapasite kullanımı yüzde 72.8 ile bir yılın dibinde. Tüketici güveni de 64.4 ile 6 yılın dibinde.

Haberin Devamı

TÜRKİYE ekonomisinde alarm zilleri çalmaya başladı. 2014 büyümesini haftaya göreceğiz, beklenti yüzde 3 seviyelerinde. 2015’in ilk çeyreğine ilişkin öncü veriler bu yılın daha zor geçeceğinin habercisi. İhracat ilk iki ayda yüzde 6.7 geriledi, sanayide üretim kaybı var. Tüketici güven endeksi yüzde 5.4 düştü. Bunda dolar kurunda yaşanan rekor yükseliş de etkili. Tüm bu göstergeler bize 2015 ilk çeyreğinde geçen yıla göre büyümenin duracağı riskine işaret ediyor.

İHRACAT

İhracat ocak ve şubatta toplam yüzde 6.7 geriledi. Ocakta yüzde 10, şubatta yüzde 13 gerileme yaşandı. İhracatçının en büyük sıkıntısı ise Euro kurundaki büyük değer kaybı oldu. Euro değer kaybederken, dolardaki yükseliş çift taraflı darbeye yol açtı. İçeride dolar kurundaki değerlenme de maliyet artışları sonucunu doğurdu.

Haberin Devamı

6 YILIN EN KÖTÜSÜ

TÜKETİCİ GÜVEN ENDEKSİ

Tüketici güven endeksi iç talebin de oldukça kötü seviyede olduğunu ortaya koyuyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun dün açıkladığı verilere göre tüketici güven endeksi yüzde 5.4 düştü, 64.4 ile 6 yılın en kötü verisi ortaya çıktı. Tüketici güven endeksinin 100’den büyük olması tüketicinin iyimser, düşük olması ise kötümser olduğunu gösteriyor. Bu düşüşte dolar kurundaki yükselişin etkisi büyük. Tüketici hem fiyatların arttığını hem de maddi durumunun gerilediğini belirtiyor. Ne otomotiv ne dayanıklı tüketim malı almak için uygun dönem olmadığına işaret eden tüketiciler tasarruf yapma ihtimallerinin ise hiç olmadığını söylüyor. İşsizlerin artacağını söyleyen tüketicilerin oranındaki yükseliş ise yüzde 6.3.

SANAYİ

Sanayi üretimi ocakta takvim etkisinden arındırılmış verilere göre yüzde 2.5 azaldı. Sanayi üretiminde ekonomistler yüzde 2.1 artış beklerken bu kötü tablo ortaya çıktı. Yıllık üretimde sanayide en son düşüş küresel krizin son demlerinin yaşandığı 2012 Aralık’ta olmuştu. Üretimdeki düşüşte ihracattaki sıkıntılar, iç talepteki azalma ve yatırımlardaki istikrarsız seyir etkili oldu.

KAPASİTE KULLANIMI

İç ve dış talepte böylesi sıkıntılar içeride kapasite kullanım oranlarının da gerilemesine neden oldu. Şubatta son bir yılın en düşük seviyesi yüzde 72.8’e inen kapasite kullanım oranı şubat ayı sanayi üretimi verisinde düşüşün devam edeceğinin de habercisi. Merkez Bankası’nın reel sektör güven endeksi verilerine göre kapasite kullanım oranının gerilemesinde sebep de talep yetersizliği oldu.

Haberin Devamı

REEL SEKTÖR GÜVEN ENDEKSİ

Reel kesim güven endeksi ise şubatta sınırlı bir artış yaşayarak 103.4 puana yükseldi. Mevsim etkilerinden arındırılmış reel kesim güven endeksi (RKGE-MA) şubatta bir önceki aya göre 2.2 puan azalarak 104.3 puan oldu. Endeksin 100’den büyük olması iyimser, küçük olması kötümser durumu gösteriyor. Son üç aya yönelik yapılan değerlendirmelerde reel sektör temsilcileri üretim hacmi ve iç piyasa sipariş miktarında azalış bildirdiler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!