İlk büyük rötar

Güncelleme Tarihi:

İlk büyük rötar
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2015 01:55

Yunan NBG, yüzde 99.8’ine sahip olduğu Finansbank’ın nisan ayı başı olarak açıkladığı halka arz tarihini piyasa koşulları nedeniyle erteledi.

Haberin Devamı

Böylece yılın ilk büyük ertelemesi gelmiş oldu.

YUNANİSTAN merkezli National Bank of Greece (NBG), yüzde 99.8’ine sahip olduğu Finansbank’ın daha önce nisan ayı başı olarak açıkladığı halka arz tarihinin ertelendiğini duyurdu. NBG piyasa koşullarının izin vermesi halinde işlemin bu yılın ilk yarısının sonuna kadar tamamlanmasının düşünüldüğünü açıkladı. NBG’nin elindeki hisselerin yüzde 27’sine kadar olan kısmı için yapacağı halka arzın, nisan başında tamamlanması hedefleniyordu. Yunanistan Banka Kurtarma Fonu (HFSF) halka arz hasılatının beklentilerin altında kalabileceği endişesiyle halka arzın ertelenme kararının alındığını belirtti.

YÜZDE 60’A İNECEK

Finansbank’ın sahibi NBG’nin ana hissedarı olan kurtarma fonundan üst düzeyli bir yetkili, Reuters’a yaptığı açıklamada, “Erteleme kararı değerlemeye dayanıyor. NBG yönetiminden halka arza devam edilmesi için olumsuz bir görüş Fon’un satışı gerçekleştirmesini zorlaştırıyor” dedi. Yunanistan’ın geçirdiği finansal kriz sırasında mali yardım almak zorunda kalan NBG sermayesini güçlendirmek için Finansbank hisselerinin bir kısmını satacağı bir yeniden yapılanma planı geçen yıl Avrupa Komisyonu tarafından onaylanmıştı. NBG, Finansbank’taki payını 2015 sonuna kadar yüzde 60’a indirmekle yükümlü bulunurken, Avrupa Komisyonu ile yapılan anlaşma çerçevesinde bankadaki yüzde 13’lük payın 2015 sonuna kadar satılacağı belirtiliyor.

Haberin Devamı

İLK YARI HEDEFİ

Bankanın dün Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptığı açıklamada, ”National Bank of Greece ve Finansbank arasında, Finansbank paylarının halka arz işlemine ilişkin olarak mevcut zaman çizelgesi dahilinde devam edilmemesi yönünde mutabakata varılmıştır” denildi. Aynı açıklamada, bankanın ana hissedarı NBG’nin ve Finansbank’ın halka arza yönelik çalışmalarını devam ettirdiği ve piyasa koşullarının izin vermesi ve Sermaye Piyasası Kurulu’nca uygun bulunması halinde halka arzın yılın ilk yarısının sonuna kadar tamamlanmasının istendiği ifade edildi.

3 büyük halka arz daha var

PİYASADA bu yılın ilk yarısında gerçekleşmesi beklenen ve resmi olarak açıklanan büyük halka arzlar arasında, mayısta planlanan Global Liman ile Yıldız Holding’in en büyük iştiraklerinden süt ve süt ürünleri üreticisi Ak Gıda’nın halka arzı yer alıyor. Diğer bir halka arz takvimi ise Borsa İstanbul (BIST), tarafından açıklandı. Ancak BİST’in yıl sonundan önce tamamlanması öngörülen halka arzının 2016 sonuna kadar uzatılabileceği belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!