Bir grup Yırcalı'dan termik santral imzası

Güncelleme Tarihi:

Bir grup Yırcalıdan termik santral imzası
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2015 10:39

Manisa Soma’da termik santral yapımı için kesilen 6 bin zeytin ağacı Türkiye’nin gündemine oturmuştu. Kolin şirketinin yapacağı termik santral için Danıştay ve Manisa 2. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı aldı. Köylüler en önemli geçim kaynaklarından biri olan zeytin ağaçlarının kesilmemesi için eylemler düzenledi. Canlı yayında gözyaşları döktü. Bugün ise Soma Yırcalı köyünden bir başka grup köylerinde ‘termik santral’ yapılması için topladıkları 4 binden fazla imzayı Enerji Bakanı Taner Yıldız’a sundu. AK Parti Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi ise, “Tapusu kendisinde olan hemşerilerimiz bu santralin burada yapılmasına Manisa'nın gelişmesi adına olumlu baktılar" şeklinde konuştu. Yırca Köyü muhtarı ise, " Paraları yiyenler ve sahte Yırcalılar bunlar" dedi.

Haberin Devamı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, termik santral yapılması için topladıkları 4 binden fazla imzayı getiren Manisa'nın Soma ilçesi Yırca mahallesi sakinlerini kabul etti. Yıldız, Bakanlıktaki kabulde, doğalgaza olan bağımlılığı azaltmak istediklerini belirtti.

Bir grup Yırcalıdan termik santral imzası
6 BİN AĞACI KESTİLER DANIŞTAY DURDURDU

İktidara geldikleri dönemde 92 milyon olan zeytin ağacı sayısını 170 milyona çıkardıklarını ifade eden Yıldız, "Zeytin ağacı azalsın biz de santral yapalım diye bir fikrimiz yok. Biz ne zeytin ağacından ne de santralden
vazgeçeriz. Türkiye'nin eğer bir yerli kaynağı varsa, kömürü, rüzgarı, güneşi, suyu varsa ve biz bunlardan elektrik elde etmeyeceksek nereden elektrik elde edeceğiz. Her üretmediğimiz kömürü doğalgazdan almak zorundayız" ifadelerini kullandı. Yırca mahallesi sakinlerini temsilen konuşan Ethem Balcı da santralin yapılması planlanan bölgede arazisi bulunanlardan 130, Soma'dan da 4 bin imza topladıklarını söyledi. İmzaları, Bakan Yıldız'a teslim eden Balcı, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

Bir grup Yırcalıdan termik santral imzası

Santral yapılmasını isteyen köylüler Ankara'da kahvaltı yaparken...

"Bizler, Yırca köyünün mağdurlarıyız. Arazilerimiz istimlak edildi, ağaçlarımız kesildi. Biz bundan şikayetçi olmadık. İlgili firma, kamunun bize vermiş olduğu paranın yüzde 60 fazlasını taahhüt etti. Sürmekte olan dava nedeniyle, ne odunlarımızı alabiliyoruz, ne tarlalarımıza girebiliyoruz. Soma'da 3 bin kişinin çalışacağı bir yatırımın yapılması için köylülerimizle birlikte huzurunuza geldik. Dışarıdan gelen Green Peace üyeleri, doğalgaz lobisi ve bazı muhalefet vekillerinin de kışkırtmasıyla bizler mağduruz. Bağıranların bir ağacı yok, bir karış toprağı yok."

Bir grup Yırcalıdan termik santral imzası
SOMA'NIN YIRCA KÖYÜ'NDE TAŞDAĞI UMUDU

Bir grup Yırcalıdan termik santral imzası

Köylüler Yırca'da yapılması planlanan termik santral için eylem düzenlemişlerdi.

Bir grup Yırcalıdan termik santral imzası
YARGI SOMA YIRCA'DA İKİNCİ KEZ 'DUR' DEDİ

Haberin Devamı

OLUMLU BAKTILAR

AK Parti Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi de konuyu istismar edenlerin, Yırca sakinlerinin taleplerini engellemeye çalıştığını belirterek, "Santralin yapım sürecinde zeytin ağaçlarının kesimi bahane edilerek santralin yapımına engel olunmaya çalışıldı. Tapusu kendisinde olan, malı mülkü olan hemşehrilerimiz, bu santralin burada yapılmasına, özellikle evlatlarının iş sahibi olması ve mahallelerinin, ilçeleri Soma'nın ve illeri Manisa'nın gelişmesi adına olumlu baktılar" şeklinde konuştu.


“KEŞKE BU ZEYTİNLİĞİM OLMASAYDI DA BÖYLE ÇARESİZ DURUMA DÜŞMESEYDİM”

Yırca Köyü’nde eylemlerin ardından yargı süreci devam ederken köy adeta ikiye bölündü. Bir grup santral yapılsın isterken bir grup hala istemiyor. İmza kampanyasını başlatan Ethem Balcı hurriyet.com.tr’ye şunları anlattı:
Ben Soma’da TKİ’de işçiydim. Hanımım da Yırcalı. Evim ve zeytinliğim yırca’da. Benim de 150 ağacım kesildi. Mevcut muhtarımız da benim kayınbiraderim. İlk başta muhtar Kolin şirketi ile protokol imzalamış. Bana da gelip konuştuğunda ‘Benim zeytinliğimden sana ne’ dedim tartıştım.

Haberin Devamı

O da ‘Keşke benim de zeytinliğim olsaydı. Piyango vurdu’ dedi. Sonra bizim yerlere Acele Kamulaştırma yaptılar. Benim yerim için Mal Müdürlüğü 40 bin lira para yatırmış. Ama hala parayı almadım orada duruyor. O günlerde şirket devreye girmiş 60 kişiyle özel protokol imzalamış ‘Yüzde 60 fazlasını vereceğim’ diye. Şirket beni çağırdı imzalayanların listesini gösterdi. Ben de ‘Millet verdiyse ben de vereyim’ dedim. Yüzde 60 fazlasıyla şirketle protokol imzaladık. Sonra köye Greenpeace ve Halkevleri geldi. ‘BU santrali buraya yaptırmayın size her türlü desteği vereceğiz’ dedi. Sonra bazı kızlar da köylü kıyafeti giydi. Direniş yaptılar. Bir ağaçları bile yok. Protokolü imzalamayan 17 kişi. Mahkeme tedbiri nedeniyle ağaçlarımızın yanına şimdi hiç giremiyoruz. Bir odun bile alamıyoruz. Mahkeme sonuçlanana kadar bankaya yatan paramızı da alamıyoruz. Köylülerin çoğu pişman. Şirket santrali başka yere yapmak için arazi almış. Biz de köylülerle konuşup, imza toplayıp santrali isteyelim dedik. AK Parti kadın kolları diye iftira atılıyor. Ben 62 yaşındayım. Her türlü yemini ederim. 135 tane Yırcalı’nın imzası var. 4 günde 4 bin imza topladık. Dün Ankara’da Enerji Bakanı’na verdim dosyayı. Malım gitmiş, ağacım gitmiş, paramı da alamıyorum. Nereye gideceğimi şaşırdım. Keşke bu ağaçlarım, yerim orada olmasaydı da bu yaşta bunları yaşamasaydım. 10 yaş ihtiyarladım. Soma’da faciadan sonra işsizlik aldı başını gidiyor. Ocaklar kapalı, çıkışlar oldu. Soma’ya yatırım olsun, işsizlik bitsin istedik. Bu santrali buraya ben yapmıyorum, cebime para girmeyecek. Ama belki Soma’nın sıkıntısı, acısı dinecek.”

MUHTAR: ONLAR PARALARI YİYENLER VE SAHTE YIRCALILAR

Direnişleri sırasında gözyaşlarıyla kameralara konuşması hafızalara kazınana Yırca Muhtarı Mustafa Akın ise olanları şöyle anlattı:
“Burada katliamdan önce bazı protokolü imzalayanlar vardı. Toplam 84 parsel ve 25 parseli köyle yakından ilgisi olmayan insanlar. Geriye kalan 60 parselin 25-30’u şehirde oturan gibi rotokolü imzalayanların sayısı. Kolin’in başka yerden santral için yer aldığını duyunca, parayı da faiziyle isteyince bunlar da parayı yemişler şimdi ‘Bari santrali isteyelim’ diyorlar. O fotoğraftakilerin 7-8’i Kolin’de çalışıyor ya da yakınları işe alındı. Hala köyü bölmeye uğraşıyorlar. Kimisine iş taahhüt yapılmış, kampanyaya gece imza attırmışlar. Soma Ak Parti Kadın Kolları’nın yaptığını öğrendik. Yırca’nın adını genelleyerek kullanıyorlar. Madem istiyorlardı vatandaş direnirken niye çıkıp bir Allah’ın kulu ‘Biz istiyoruz’ demedi? Menfaatleri çakıştı. Paraları yiyenler ve sahte Yırcalılar bunlar.”

Greenpeace ve Yırcalıların avukatı Deniz Bayram ise, “Hala hukuka aykırı davranıyorlar. Burada hukuki süreç devam ediyor. Bir ay önce de anketler yaptırarak doğrudan muhtarı hedef gösterip, ‘Samimi buluyor musunuz’ gibi sorular sordular. Bu da hukuka aykırı. Danıştay kararı var, yargı süreci var. BU süreç varken Kolin tarafından bir anket düzenlenmesi doğru davranış değil” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!