Başçı: Sarıdayız hedef mavi

Güncelleme Tarihi:

Başçı: Sarıdayız hedef  mavi
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2015 00:03

‘Kırmızıdan Maviye Çağdaş Türk Resim Sanatı’ sergisinin açılışında serginin isminden ekonomiye uyarlamayan yapan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı ‘asli önceliğimiz’ dediği enflasyonda şu an sarı seviyelerinde olduğumuzu söyledi. Başçı çok yakında mavi bölge olan yüzde 7’nin altına inmeye gayret ettiklerini belirtti.

Haberin Devamı

MERKEZ Bankası Başkanı Erdem Başçı, ‘bizim asli önceliğimiz, esas işimiz’ diye vurguladığı enflasyonda geçen yıl haziranda kırmızı çizgi olarak alınabilecek yüzde 9.7’lik oranı kademeli olarak önce turuncu bölgeye sonra sarı bölgeye çektiklerini vurguladı. Başçı “Çok yakında da mavi bölge olan yüzde 7’nin altına inmeye gayret ediyoruz” diye konuştu.

Başçı, Merkez Bankası ile Çanakkale Belediyesince Çanakkale Seramik Müzesi’nde düzenlenen “Kırmızıdan Maviye Çağdaş Türk Resim Sanatı” sergisinin açılışındaki konuşmasında, kırmızının Çanakkale Savaşları’nın, mavinin ise bugünkü istikrar ve güvenin rengi olarak serginin ismi ve temasını oluşturduğunu belirterek bu örneği Avustralya ve Yeni Zelanda ile Türkiye ilişkilerinde verebileceklerini kaydetti.

Haberin Devamı

Aynı şekilde kırmızıdan maviye geçiş için benzer bir benzetmeyi ekonomi açısından da yapılabileceğine işaret eden Başçı ekonomide de pek çok göstergenin kırmızıdan maviye dönüştüğünü vurguladı.

BÜTÇE MAVİDE

Başçı, şöyle konuştu: “Yani istikrarsız bir durumdan, istikrarlı bir ortama dönüştü. Bunlardan en önemlisi kamu maliyesi alanında yapılan ilerlemedir. 2001 yılında bütçe açığı çift haneli seviyelerde yani kırmızı seviyelerdeyken bugün yüzde 3’ün Avrupaca bir sınır olarak kabul edilen mavinin üst sınır olarak kabul edilen yüzde 3’ün altında bir bütçe açığımız var. Benzer bir gelişmeyi yakın dönemde cari dengede yaptık.

Cari dengede yine mavinin sınırı olarak 5’i alırsak, 5’in altına doğru bu yıl cari açığımızı indirme mutluluğuna erişeceğiz. Bizim asli önceliğimiz olan, esas işimiz olan fiyat istikrarı alanında da enflasyonda yine malumunuz geçen sene haziran ayında yine kırmızı çizgi olarak alabileceğimiz yüzde 9’un üzerinde, yüzde 9.7’lik bir enflasyondan kademeli olarak önce turuncu bölgeye sonra sarı bölgeye geldik.

Çok yakında da mavi bölge olan yüzde 7’nin altına inmeye gayret ediyoruz.”

KALDI BÜYÜME

Başçı, ufak bir çabayla, sağlam bir duruşla yüzde 7’nin altında bir enflasyonun bu yıl mümkün göründüğüne işaret ederek, “Bunu da mavi bölgeye getirmeye gayret ediyoruz. Geriye kaldı büyüme. Büyümeyle ilgili olarak da orta vadeli programdaki yüzde 4 ve üzeri mavi bölge olarak düşünülürse bunu da yukarıya doğru çekmek için önümüzde fırsat var.

Haberin Devamı

Bu fırsatta önümüzdeki birtakım küresel belirsizlik unsurları geride kaldığında ve yapısal reformlar adım adım hayata geçtiğinde, enflasyon düştüğünde, reel faizler bununla birlikte kademeli bir şekilde daha da düştüğünde ciddi bir büyümede katkı söz konusu olacak ve 4’ün de üzerine önümüzdeki yıldan itibaren büyük ihtimalle çıkma ihtimalimiz oldukça yüksek.”


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!